Βρέθηκε θεραπεία που εμποδίζει τη μετάδοση του HIV

Πιο κοντά από ποτέ φαίνεται να βρισκόμαστε στη θεραπεία του AIDS, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, που βασίζεται σε έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η έρευνα, που διήρκεσε οκτώ χρόνια, διεξήχθη σε 1.000 ομοφυλόφιλα ζευγάρια που διατηρούσαν ερωτικές επαφές χωρίς προφύλαξη, ενώ ο ένας από τους δύο συντρόφους ήταν φορέας και λάμβανε φαρμακευτική αγωγή για την καταπολέμηση του ιού. Σε καμία από τις περιπτώσεις δεν παρατηρήθηκε μετάδοση του HIV.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αντιρετροϊκή αγωγή που χρησιμοποιείται για να καταπολεμήσει τον ιό σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα σημαίνει, επίσης, ότι δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω ερωτικής επαφής.

«Τα ευρήματα μάς αποδεικνύουν ότι η χρήση αντιρετροϊκής αγωγής εξαλείφει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού μεταξύ ομοφυλόφιλων ζευγαριών», δήλωσε η καθηγήτρια του University College of London, Άλισον Ρότζερς.

Σύμφωνα με την Ρότζερς «τα ευρήματά μας παρέχουν τεράστια στοιχεία για τους ομοφυλόφιλους ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του HIV με κατασταλτική ART (αντιρετροϊκή θεραπεία) είναι μηδενικός».

Το σημαντικότερο, όμως, για την αντιμετώπιση του ιού, σύμφωνα με την έρευνα είναι η έγκαιρη διάγνωση της νόσου.

«Αυτό το ισχυρό μήνυμα μπορεί να βοηθήσει στην παύση της πανδημίας του HIV με την πρόληψη της μετάδοσης του HIV και την αντιμετώπιση του στιγματισμού και των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι με HIV», τόνισε η καθηγήτρια και πρόσθεσε: «Οι προσπάθειες πρέπει πλέον να επικεντρωθούν στη διάδοση του σημαντικού αυτού μηνύματος και στην εξασφάλιση ότι όλοι οι φορείς του ιού HIV θα έχουν πρόσβαση σε δοκιμές, αποτελεσματική θεραπεία, υποστήριξη και διασύνδεση στη φροντίδα για τη διατήρηση ενός μη ανιχνεύσιμου ιικού φορτίου».

Σύμφωνα με τον Guardian, το 2017, σχεδόν 40 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έφεραν τον ιό HIV, εκ των οποίων 21,7 εκατομμύρια λάμβαναν αντιρετροϊκή θεραπεία. Σήμερα υπολογίζεται ότι 101.600 άνθρωποι έχουν HIV στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ από αυτούς, περίπου 7.800 δεν έχουν διαγνωστεί και δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς του ιού.

Ο Μάιρον Κοέν, του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας και Λοιμωδών Ασθενειών του πανεπιστημίου της Βόρειας Καλιφόρνια υπογραμμίζει, πως «δεν είναι πάντα εύκολο για τους ανθρώπους να ελεγχθούν για HIV, η να βρουν πρόσβαση για θεραπεία. Αντίθετα, εξαιτίας του φόβου, της κοινωνικής στιγματοποίησης και της ομοφοβία η θεραπεία του ιού τίθεται σε κίνδυνο».

Το ενθαρρυντικό, όμως, σύμφωνα με την έρευνα είναι ότι κάθε χρόνο το ποσοστό των ανθρώπων που μεταδίδουν τον ιό από άγνοιά τους μειώνεται και αυτό οδηγεί στον περιορισμό της ασθένειας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει