Βρογχίτιδα, αίτια, συμπτώματα, πρόληψη και θεραπεία

bronx

Η βρογχίτιδα είναι μια φλεγμονή των πνευμόνων που ορισμένοι αποκαλούν «κρύο στο στήθος». Είναι μια ασθένεια που ταλαιπωρεί και μπορεί να είναι ήσσονος σημασίας, αλλά δεν αποκλείεται να πρόκειται για πιο σοβαρή κατάσταση.

Ο βήχας, τα φλέγματα και το αίσθημα κόπωσης είναι τυπικά συμπτώματα της βρογχίτιδας αλλά αυτά είναι επίσης συμπτώματα και άλλων ασθενειών, οπότε είναι σημαντικό να τύχει κάποιος σωστής διάγνωσης.

inside

Μέσα στους πνεύμονες

Οταν οι βρογχικοί σωλήνες που μεταφέρουν αέρα βαθιά στους πνεύμονες, αναπτύξουν φλεγμονή, οι εσωτερικές επενδύσεις πρήζονται και γίνονται παχύτερες, στενεύοντας τις αναπνευστικές οδούς. Αυτές οι ερεθισμένες μεμβράνες εκκρίνουν επίσης επιπλέον βλέννα η οποία μερικές φορές φράζει τους μικρούς αεραγωγούς. Ο βήχας είναι ο τρόπος του σώματος να επιχειρήσει να καθαρίσει αυτές τις εκκρίσεις για να γίνει ευκολότερη η αναπνοή.

cough

Τα συμπτώματα της βρογχίτιδας

Το κύριο σύμπτωμα της βρογχίτιδας είναι ένας συχνός βήχας που παράγει βλέννα. Αλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι:

* Ηπιος πυρετός

* Κούραση

* Συριγμός κατά την αναπνοή

* Σφίξιμο ή πόνος στο στήθος

* Δύσπνοια

acute

Οξεία βρογχίτιδα: Πόσο καιρό διαρκεί;

Η οξεία βρογχίτιδα αναπτύσσεται συνήθως τρεις έως τέσσερις ημέρες μετά από ένα κρυολόγημα ή γρίπη. Μπορεί να ξεκινήσει με έναν ξηρό βήχα και στη συνέχεια μετά από μερικές ημέρες ο βήχας μπορεί να φέρει βλέννα. Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεπερνούν την οξεία βρογχίτιδα σε δύο έως τρεις εβδομάδες, αν και ο βήχας μπορεί μερικές φορές να συνεχιστεί για τέσσερις εβδομάδες ή και περισσότερο. Αν έχετε κατά τ’ άλλα καλή υγεία, οι πνεύμονές σας θα επιστρέψουν στα φυσιολογικά τους επίπεδα μετά την αρχική μόλυνση.

chronic-bronchitis

Χρόνια βρογχίτιδα

Οι γιατροί υποψιάζονται ότι πρόκειται για βρογχίτιδα όταν έχετε βήχα με φλέγμα τις περισσότερες μέρες για τουλάχιστον τρεις μήνες το χρόνο για δύο χρόνια στη σειρά. Η χρόνια βρογχίτιδα είναι μια σοβαρή κατάσταση που κάνει τους πνεύμονές σας ένα γόνιμο έδαφος για βακτηριακές λοιμώξεις και μπορεί να απαιτεί συνεχή ιατρική θεραπεία. Είναι μια μορφή της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) μια ασθένεια των πνευμόνων που κάνει δύσκολη την αναπνοή. Ο «βήχας του καπνιστή» είναι μερικές φορές σημάδι της βρογχίτιδας και της ΧΑΠ.

-woman-coughing

Βρογχίτιδα ή κάτι άλλο;

Tα συμπτώματα της βρογχίτιδας είναι συχνά τα ίδια με τα συμπτώματα άλλων συνθηκών, όπως το άσθμα, η πνευμονία, οι αλλεργίες, το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη, η ιγμορίτιδα και ακόμα η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και ο καρκίνος του πνεύμονα. Δείτε το γιατρό σας για να πάρετε μια ακριβή διάγνωση. Σοβαρές ασθένειες, όπως η πνευμονία, απαιτούν άμεση θεραπεία.

thermometer

Πότε να καλέσετε το γιατρό

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που θα πρέπει να καλέσετε το γιατρό σας. Ελέγξτε αν:

* Νιώσετε δυσκολία στην αναπνοή ή έχετε συριγμό

* Φτύσετε αίμα

* Εχετε πυρετό πάνω από 38

* Εχετε βήχα που διαρκεί περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες

flu-virus-main

Αιτίες της οξείας βρογχίτιδας

Αυτή η μορφή βρογχίτιδας είναι η πιο συχνή το χειμώνα και σε 9 στις 10 περιπτώσεις προκαλείται από έναν ιό. Ερεθιστικές ουσίες, όπως ο καπνός, το νέφος, οι χημικές ουσίες, τα καθαριστικά οικιακής χρήσης, ακόμα και οι αναθυμιάσεις ή η σκόνη στο περιβάλλον μπορούν να προκαλέσουν οξεία βρογχίτιδα.

smoking-cigarette

Αιτίες της χρόνιας βρογχίτιδας

Το κάπνισμα είναι μακράν η πιο συχνή αιτία της χρόνιας βρογχίτιδας. Η έκθεση στους χώρους δουλειάς σε σκόνη και τοξικά αέρα είναι πολύ λιγότερο συχνή αιτία και παρουσιάζεται συνήθως σε ανθρακωρύχους και χειριστές μηχανημάτων σιτηρών. Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα για τα άτομα με χρόνια βρογχίτιδα.

_cilia_

Καπνιστές και βρογχίτιδα

Ενας καπνιστής που έχει οξεία βρογχίτιδα θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο αποθεραπείας. Ακόμα και μια ρουφηξιά τσιγάρου μπορεί να προκαλέσει προσωρινή βλάβη στις μικροσκοπικές τρίχες, τις βλεφαρίδες όπως ονομάζονται, των αεραγωγών που σκουπίζουν τα συντρίμμια που υπάρχουν στον οργανισμό, τα ερεθιστικά και τη βλέννα. Η συνέχιση του καπνίσματος συνεχίζει και τη ζημιά στους πνεύμονες, αυξάνοντας τις πιθανότητες χρόνιας βρογχίτιδας, που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης ή μόνιμης βλάβης των πνευμόνων.

-stethoscope

Πώς διαγιγνώσκεται η οξεία βρογχίτιδα

Οι γιατροί συνήθως διαγιγνώσκουν την οξεία βρογχίτιδα εξετάζοντας πώς έχουν αναπτυχθεί τα συμπτώματά σας με την πάροδο του χρόνου, μέσα από μια φυσική εξέταση. Χρησιμοποιώντας το στηθοσκόπιο, ο γιατρός θα ακούσει για τυχόν ανώμαλους ήχους που παράγονται στο εσωτερικό των πνευμόνων σας όταν αναπνέετε.

_pulmonary_function_

Πώς διαγιγνώσκεται η χρόνια βρογχίτιδα

Ο γιατρός μπορεί να σάς συστήσει έλεγχο της πνευμονικής λειτουργίας, αφού πρώτα κάνει μια φυσική εξέταση και συντάξει το ιατρικό ιστορικό σας. Τα τεστ πνευμονικής λειτουργίας όπως είναι η σπιρομέτρηση δείχνουν πόσο καλά λειτουργούν οι πνεύμονες. Επίσης, πρέπει να γίνει μια ακτινογραφία θώρακος.

tea

Θεραπεία της οξείας βρογχίτιδας

Η μόνη θεραπεία που απαιτείται γενικά για την οξεία βρογχίτιδα είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων: Nα πίνετε πολλά υγρά, να ξεκουράζεστε πολύ, να αποφεύγετε τον καπνό και τις αναθυμιάσεις. Τα μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα μπορούν, επίσης, να σας βοηθήσουν με τους πόνους στο σώμα. Ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα αποχρεμπτικό για να βοηθήσει να χαλαρώσει η βλέννα και να είναι πιο εύκολο να βγει με το βήχα ή μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα εισπνεόμενο βρογχοδιασταλτικό φάρμακο για να ανοίξει τους αεραγωγούς σας.

asthma-inhalers

Θεραπεία της χρόνιας βρογχίτιδας

Εάν πάσχετε από χρόνια βρογχίτιδα, που σχετίζεται με το κάπνισμα, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να σταματήσετε το κάπνισμα για να προλάβετε τη βλάβη στους πνεύμονές σας. Επίσης, θα πρέπει να κάνετε ένα πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο και ένα ετήσιο εμβόλιο γρίπης, εκτός αν ο γιατρός σας σάς συμβουλέψει να μη το κάνετε. Η θεραπεία περιλαμβάνει επίσης βρογχοδιασταλτικά και στεροειδή (εισπνεόμενα από το στόμα).

nasal-canula

Χρόνια βρογχίτιδα και ΧΑΠ

Η χρόνια βρογχίτιδα και το εμφύσημα είναι οι δύο κύριες μορφές της χρόνιας αποφρακτικής νόσου. Οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν βρογχοδιασταλτικά τα οποία είναι φάρμακα που βοηθούν να ανοίξουν οι αεραγωγοί. Η οξυγονοθεραπεία βοηθά μερικούς ανθρώπους να αναπνεύσουν καλύτερα. Η διακοπή του καπνίσματος είναι απαραίτητη για να σταματήσει η περαιτέρω βλάβη στους πνεύμονες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει