Χαμηλώστε με φυσικό τρόπο τα τριγλυκερίδια μέσω διατροφής

Τα τριγλυκερίδια είναι η κύρια μορφή λίπους στο σώμα μας. Είναι φυσιολογικό το αίμα μας να περιέχει ορισμένα επίπεδα τριγλυκεριδίων, καθώς συχνά είναι τα υποπροϊόντα λίπους που διασπώνται και χωνεύονται μετά από ένα γεύμα.

Ωστόσο, αν καταναλώνετε υπερβολικές θερμίδες, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε πηγή -υδατάνθρακες, λίπη ή πρωτεΐνες- το σώμα σας θα μετατρέψει αυτές τις επιπλέον θερμίδες σε τριγλυκερίδια για αποθήκευση ως σωματικό λίπος.

Ναι, η «μπυροκοιλιά» και το επιπλέον λίπος είναι πράγματι τριγλυκερίδια. Ως εκ τούτου, είναι πιο λογικό να υπάρχει υψηλό επίπεδο τριγλυκεριδίων στο αίμα σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα.

Επίπεδα τριγλυκεριδίων

Επιθυμητό: <150 mg / dL ( 1.7 mmol / L)
 Υψηλό: > 200 mg / dL ( 2.3 mmol / L)
Πολύ υψηλό: > 500 mg / dL ( 5.7 mmol / L )

Υψηλό επίπεδο τριγλυκεριδίων (πάνω από 500mg/dL) σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, αλλά τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και όποιος αριθμός είναι μεγαλύτερος από 200mg/dL.

 Γιατί είναι κακό να έχουμε υψηλό επίπεδο τριγλυκεριδίων;

Τα υψηλά τριγλυκερίδια συμβάλλουν στην σκλήρυνση των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Το πρόβλημα είναι πως τα τριγλυκερίδια δεν μπορούν να χαμηλώσουν στη διάρκεια της νύχτας και συνήθως προκαλούνται από πολλούς παράγοντες, όπως η παχυσαρκία, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή κακή διαχείριση του διαβήτη.

Τα καλά νέα είναι πως η διατροφή και οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωσή τους.

Πώς να μειώσετε τα τριγλυκερίδια με τη διατροφή και τα τρόφιμα

* Δώστε προσοχή στο μαγειρικό σας λάδι. Προσπαθήστε να είναι μία από τις καλές επιλογές που περιέχουν καλά λιπαρά.

* Περιορίστε όσο μπορείτε τα τηγανητά, το fast food και τα συσκευασμένα σνακ (τσιπς κ.λπ.)

* Βεβαιωθείτε ότι κανένα συστατικό στα συσκευασμένα σας τρόφιμα δεν περιέχει μερικώς υδρογονωμένα ή άλλα στερεά λίπη, όπως το φοινικέλαιο

* Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας πιο πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το πλιγούρι βρώμης, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί

* Περικόψτε τα σακχαρούχα ποτά ή τα ενεργειακά ποτά και αναψυκτικά, αλλά και το εμφιαλωμένο παγωμένο τσάι

* Περικόψτε το αλκοόλ  αυστηρά στο 1 ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες και στα 2 ποτήρια για τους άνδρες.

* Τρώτε περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σε τροφές όπως τα ψάρια και τα καρύδια

* Μιλήστε στο γιατρό σας σχετικά με τη λήψη ιχθυέλαιου και συμπληρώματα ωμέγα-3

* Μην το παρακάνετε με το φαγητό. Παρακολουθήστε το μέγεθος της μερίδας σας όταν τρώτε έξω

* Χάστε βάρος. Μελέτες έδειξαν ότι ακόμα και η απώλεια του 5% του σωματικού σας βάρους φέρνει αποτελέσματα, όσον αφορά τα τριγλυκερίδια

* Δραστηριοποιηθείτε τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα. Μπορείτε πραγματικά να ξεκινήσετε άσκηση χωρίς να ακολουθήσετε ένα αυστηρό πρόγραμμα. Οι μελέτες έδειξαν πως και ένα γρήγορο περπάτημα σε τακτική βάση μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια σε ποσοστό μέχρι και 25%.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει