Χαμομήλι: Αντιφλεγμονώδες και θεραπευτικό

Τo χαμομήλι, ή matricaria recutita, όπως είναι η λατινική ονομασία του, είναι επίσης γνωστό και ως γερμανικό χαμομήλι και έχει χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς λόγους εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια.

Είναι μια δημοφιλής θεραπεία, για πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών ύπνου, του άγχους, της κακής πέψης, των κολικών, της φλεγμονής και της επούλωσης τραυμάτων.

Το χαμομήλι πιστεύεται ότι έχει αντιφλεγμονώδη, αντιβακτηριακή, αντιμυκητιακή και αντισηπτική δύναμη. Μερικοί βοτανολόγοι προτείνουν επίσης την χρησιμοποίησή του για την αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών, των θρόμβων του αίματος, τη μυϊκή ένταση και την κατάθλιψη.

Στην Ευρώπη, το λάδι χαμομηλιού είναι ένα ενεργό συστατικό σε πολλά μη συνταγογραφούμενα αντιφλεγμονώδη αντισηπτικά. Στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχει τόσο ευρεία χρήση και είναι περισσότερο γνωστό ως συστατικό σε βότανα που χρησιμοποιούνται για να ηρεμήσουν τα νεύρα και την προώθηση του καλού ύπνου, αν και πολλά προϊόντα που περιέχουν χαμομήλι είναι διαθέσιμα σε καταστήματα υγιεινής διατροφής.

Πρόσφατες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στην ικανότητα του χαμομηλιού να βοηθήσει στην καταπολέμηση των μολύνσεων και των φλεγμονών. Μια μελέτη ανέφερε ότι το χαμομήλι βοηθά τα αντιβιοτικά να λειτουργήσουν καλύτερα, όταν πρόκειται για τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης. Αλλη δοκιμή έδειξε πως η υψηλή ποσότητα υδροκορτιζόνη που περιέχει, ανακουφίζει από τη φλεγμονή του δέρματος.

Το χαμομήλι μπορεί να βοηθήσει σε καταστάσεις για τις οποίες η σύγχρονη ιατρική δεν έχει μέχρι σήμερα καμία θεραπεία. Η εισπνοή ατμού που περιέχει εκχύλισμα χαμομηλιού έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να καταπραΰνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος και η έρευνα έχει δείξει πως το μασάζ με αιθέριο έλαιο χαμομηλιού, μπορεί να βελτιώσει το άγχος και την ποιότητα ζωής σε ασθενείς με καρκίνο.

Αν θέλετε να πάρετε χαμομήλι, θα το βρείτε από τα σούπερ μάρκετ μέχρι τα φαρμακεία. Είναι διαθέσιμο σε πολλές μορφές, όπως κάψουλες, υγρό εκχύλισμα και κρέμες. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε αποξηραμένα άνθη χαμομηλιού. Με δύο-τρία κουταλάκια αποξηραμένα άνθη χαμομηλιού σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό μπορείτε να φτιάξετε ένα στοματικό διάλυμα, ή μπορείτε να φτιάξετε ένα κατάπλασμα για την αντιμετώπιση της φλεγμονής των μυών ή των αρθρώσεων.

Το χαμομήλι έχει χρησιμοποιηθεί εκτεταμένα σαν φυτικό φάρμακο για πολλά χρόνια. Εχει μια καλά εδραιωμένη φήμη ως θεραπευτικό και γενικά θεωρείται πως είναι ασφαλές. Ωστόσο, έχουν υπάρξει αναφορές για αλλεργικές αντιδράσεις (μερικές μάλιστα απειλητικές για τη ζωή) μετά το φαγητό, σε άτομα που το άγγιξαν ή το εισέπνευσαν. Το χαμομήλι σχετίζεται με το αγριόχορτο και άτομα αλλεργικά στο αγριόχορτο, θα πρέπει να παραμείνουν μακριά από το συγκεκριμένο βότανο. Τα άτομα που παίρνουν αντιπηκτικά θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν το χαμομήλι, επειδή περιέχει κουμαρίνη, μια ουσία που αραιώνει το αίμα και μπορεί να ενισχύσει τις επιδράσεις των αντιπηκτικών. Σε μεγάλες δόσεις το χαμομήλι μπορεί να προκαλέσει εμετό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει