Οι ξένες γλώσσες προστατεύουν τον εγκέφαλο των ηλικιωμένων

Θέλετε να προστατέψετε τον εγκέφαλό σας, καθώς μεγαλώνετε; Μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, σάς προτείνει τη λύση που θα αποτελέσει ασπίδα για τον εγκέφαλό σας. Φροντίστε να μάθετε ξένες γλώσσες!

Σύμφωνα με την έρευνα εκείνοι που μιλούν δύο ή περισσότερες γλώσσες, τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα στους τομείς της γενικότερης νοημοσύνης και ανάγνωσης.

Αυτό απέδειξε μελέτη του Κέντρου Γνωστικής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, που συμπεριέλαβε 835 άτομα που γεννήθηκαν στη Σκωτία το 1936 και είχαν ως πρώτη γλώσσα την αγγλική. Στους συμμετέχοντες δόθηκαν κάποια τεστ δεξιοτήτων το 1947 όταν ήταν 11 ετών και στη συνέχεια κάποια άλλα στα 70 χρόνια τους, το 2006. Από τους συμμετέχοντες 262 μπορούσαν να μιλήσουν τουλάχιστον 2 γλώσσες, ενώ 195 απ’ αυτούς είχαν μάθει την δεύτερη γλώσσα πριν από τα 18 τους.

Εκείνοι που μιλούσαν δύο ή περισσότερες γλώσσες τα πήγαν πολύ καλύτερα στα τεστ των νοητικών δεξιοτήτων όταν τα έκαναν στα 70 τους, παρά όταν τα έκαναν στα 11 χρόνια τους, ειδικότερα σε θέματα γενικής νοημοσύνης και ανάγνωσης.

Οι θετικές επιδράσεις της γνώσης δύο ή περισσότερων γλωσσών ήταν αισθητές τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά, όπως σημείωσαν οι ερευνητές στην έκθεση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Annals of Neurology.

Η μελέτη ήταν η πρώτη που έλαβε υπόψιν την παιδική νοημοσύνη και παράλληλα εξέτασε κατά πόσον η εκμάθηση μιας δεύτερης ξένης γλώσσας μπορεί να επηρεάσει τις νοητικές ικανότητες ενός ηλικιωμένου ενήλικα.

«Τα ευρήματά μας έχουν μεγάλη πρακτική σημασία. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μαθαίνουν μια ξένη γλώσσα σε μεγαλύτερη ηλικία. Η μελέτη μας δείχνει ότι η εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας ακόμα κι αν γίνει σε μεγάλη ηλικία, μπορεί να ωφελήσει στην προστασία του εγκεφάλου από τη γήρανση», είπε ο δρ Thomas Bak, συγγραφέας της μελέτης.

Τα ευρήματα παρέχουν ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την κατανόηση των επιπτώσεων της εκμάθησης μιας δεύτερης γλώσσας στη γήρανση του εγκεφάλου και μάς διδάσκουν ότι ποτέ δεν είναι αργά για να κάνει κανείς κάτι καινούργιο στη ζωή του, προκειμένου να διατηρήσει τον εγκέφαλο του σε εγρήγορση μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει