Ξηροφθαλμία: Οταν τα δάκρυα δεν κάνουν αυτό που πρέπει

Τα δάκρυα εξυπηρετούν μια βασική λειτουργία για τα μάτια: Να τα κρατήσουν υγρά και καθαρά και να τους παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Οταν τα μάτια δεν παράγουν αρκετά δάκρυα μπορεί να αναπτυχθεί ξηροφθαλμία.

Τα δάκρυα δεν είναι μόνο για το κλάμα. Είναι ένα ζωτικό μέρος της διατήρησης υγιούς όρασης, καθώς ενεργούν για να ενυδατώνουν και να λιπαίνουν τους κερατοειδείς. Αν κάτι συμβεί και επηρεάσει την ποσότητα ή την ποιότητα των δακρύων που παράγετε θα μπορούσατε να έχετε φαγούρα, κνησμό, πόνο στα μάτια, όλα συμπτώματα της κατάστασης που είναι γνωστή ως σύνδρομο ξηροφθαλμίας.

Ο κερατοειδής είναι η θολωτή αόρατη επιφάνεια που καλύπτει τα μέρη του ματιού που παίρνουν το φως και ελέγχουν την όραση, δηλαδή την ίριδα και την κόρη. Ο κερατοειδής προστατεύει αυτούς τους κρίσιμους μηχανισμούς της όρασης από εξωτερικούς μολυσματικούς παράγοντες όπως η σκόνη και τα μικρόβια ή τα υπολείμματα από διάφορα συντρίμμια που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα. Επειδή καλύπτει τα τμήματα που οφθαλμού που έρχονται σε επαφή με το φως, ο κερατοειδής είναι κατασκευασμένος από διαφανή ιστό. Αυτό σημαίνει ότι δεν περιέχει αιμοφόρα αγγεία που θα μπορούσαν να του παρέχουν θρεπτικά συστατικά και να τον προστατεύουν από τις μολύνσεις.

Αντί γι’ αυτό ο κερατοειδής λαμβάνει τη «διατροφή» του από τα δάκρυα. Κάθε φορά που ανοιγοκλείνουν τα μάτια, τα δάκρυα που δημιουργούνται από τον δακρυϊκό αδένα, εξαπλώνονται σε όλη την επιφάνεια του ματιού. Αυτά τα δάκρυα ενεργούν για να λιπαίνουν ολόκληρη την εξωτερική επιφάνεια του βολβού του ματιού και για να κρατήσουν τους κερατοειδείς καθαρούς και υγιείς. Τα δάκρυα, επίσης, βοηθούν να ξεπλυθούν και να απομακρυνθούν ξένα σώματα που θα μπορούσαν να βλάψουν τον κερατοειδή, κρατούν υγρό τον κερατοειδή και μειώνουν τον κίνδυνο λοιμώξεων των οφθαλμών. Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως όταν μια βλεφαρίδα ή σκόνη ή διάφορα άλλα σωματίδια μπουν στο μάτι σας, τότε το δάκρυ αυξάνει την παραγωγή του.

Ξηροφθαλμία: Οταν το μάτι δεν παράγει αρκετά δάκρυα

Το σύνδρομο ξηροφθαλμίας συμβαίνει όταν:

Δεν είναι αρκετά τα δάκρυα που παράγονται. Για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής των δακρυϊκών αδένων, δεν παράγονται αρκετά δάκρυα για να κρατήσουν τους κερατοειδείς προστατευμένους και να εξασφαλίσουν ότι λαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει.

Παράγονται δάκρυα, αλλά η ποιότητά τους είναι ανεπαρκής. Τα δάκρυα περιέχουν ένα συνδυασμό ελαίου, νερού και βλέννας. Το έλαιο εργάζεται για να «σφραγίσει» τα δάκρυα και να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάτμισής τους, ώστε να προλάβει ο κερατοειδής να τραφεί και να λιπανθεί. Η βλέννα εργάζεται για να διασφαλίσει πως τα δάκρυα κατανέμονται ομοιόμορφα σε όλο το μάτι. Εάν δεν παράγεται αρκετό έλαιο ή βλέννα, τα δάκρυα μπορεί να μην είναι σε θέση να κάνουν το καλύτερο δυνατό σε ό,τι αφορά την προστασία του κερατοειδούς.

Τα συμπτώματα ξηροφθαλμίας περιλαμβάνουν:

* Μία αίσθηση καψίματος ή τσουξίματος στο μάτι

* Λιθίαση, ένα συναίσθημα ότι κάτι έχει μπει στο μάτι

* Πόνος και ερεθισμός του ματιού

* Θολή όραση

* Κόπωση των ματιών, συμπεριλαμβανομένης της ανικανότητας να διαβάσετε ή να εργαστείτε στον υπολογιστή για μεγάλα χρονικά διαστήματα

Τι προκαλεί ξηροφθαλμία;

Η ηλικία είναι ο πιο συχνός παράγοντας για την ξηροφθαλμία. Στην πραγματικότητα, η ξηροφθαλμία θεωρείται ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης. Η ξηροφθαλμία είναι πιο συχνή στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και οι γυναίκες που περνούν πρόωρη εμμηνόπαυση είναι πιο πιθανό να έχουν βλάβη στα μάτια από την ξηροφθαλμία.

Αλλες αιτίες της ξηροφθαλμίας περιλαμβάνουν:

Φάρμακα. Ορισμένοι τύποι φαρμάκων μπορούν να προκαλέσουν ξηροφθαλμία. Αυτοί περιλαμβάνουν αντιισταμινικά, αποσυμφορητικά, αντικαταθλιπτικά, καθώς και φάρμακα της αρτηριακής πίεσης.

Ιατρικές καταστάσεις. Μολύνσεις και ασθένειες του ματιού που προκαλούν φλεγμονή, μπορεί να συνεισφέρουν στην ξηροφθαλμία και να επηρεάσουν την παραγωγή δακρύων, όπως μπορούν επίσης να το κάνουν και οι αλλεργίες. Οι άνθρωποι με διαβήτη, ρευματοειδή αρθρίτιδα και προβλήματα θυρεοειδούς, βρίσκονται επίσης σε αυξημένο κίνδυνο για ξηροφθαλμία. Επιπλέον η κατάχρηση ή η ανεπάρκεια βιταμινών μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην ξηροφθαλμία.

Περιβαλλοντικές συνθήκες. Τα δάκρυα μπορεί να εξατμίζονται πιο γρήγορα, όταν τα μάτια είναι εκτεθειμένα στον καπνό, τον ξηρό αέρα, ή τον άνεμο. Η προσήλωση στην οθόνη του υπολογιστή ή στην τηλεόραση μπορεί επίσης να προκαλέσει ξηροφθαλμία, καθώς ασυνείδητα τα μάτια αρχίζουν να ανοιγοκλείνουν λιγότερο συχνά.

Διόρθωση της όρασης. Μακροχρόνια χρήση φακών επαφής μπορεί να προκαλέσει ξηροφθαλμία. Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί διόρθωση όρασης με λέιζερ, θα μπορούσαν επίσης να βιώσουν ξηροφθαλμία λόγω μεταβολής στο σχήμα του κερατοειδούς, που μπορεί να έχει επίδραση στην εξάπλωση των δακρύων σε όλο τον κερατοειδή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει