Υδαρής μαγιονέζα & παγωτό με κρυστάλλους; Τι κρύβεται πίσω από το νέο πόλεμο στα πρόσθετα;

Η σημασία των γαλακτωματοποιητών στην κουζίνα
Στην κουζίνα, η λειτουργία ενός συστατικού είναι συχνά πιο σημαντική από τη γεύση του. Οι γαλακτωματοποιητές – φυσικοί ή συνθετικοί – είναι υπεύθυνοι για την υφή που αγαπάμε σε προϊόντα όπως το αφράτο ψωμί, η κρεμώδης μαγιονέζα και το βελούδινο παγωτό. Χωρίς αυτούς, η μαγιονέζα θα ήταν υδαρής και το παγωτό γεμάτο παγάκια!
Τι προτείνει η νέα πολιτική στις ΗΠΑ
Σύμφωνα με τη νέα στρατηγική του Υπουργού Υγείας Robert F. Kennedy Jr., οι γαλακτωματοποιητές συγκαταλέγονται στα πρόσθετα που πρέπει να αφαιρεθούν από τη διατροφή των Αμερικανών. Η έκθεση “Make America Healthy Again” (MAHA) τους κατηγορεί για προβλήματα όπως μεταβολικό σύνδρομο, διαταραχές ψυχικής υγείας και καρκίνο. Στα social media, το κίνημα MAHA θεωρεί τους γαλακτωματοποιητές υπεύθυνους για τη χρόνια κακή υγεία των Αμερικανών.
Τι είναι οι γαλακτωματοποιητές και πού τους βρίσκουμε
Οι γαλακτωματοποιητές βοηθούν να αναμειγνύονται συστατικά που κανονικά διαχωρίζονται, όπως το λάδι με το ξύδι στη βινεγκρέτ ή το λάδι με το νερό στη μαγιονέζα. Φυσικοί γαλακτωματοποιητές είναι ο κρόκος αυγού και η μουστάρδα, ενώ στα βιομηχανικά τρόφιμα χρησιμοποιούνται συχνά συνθετικές ουσίες όπως μονογλυκερίδια, διγλυκερίδια, προπυλενογλυκόλη και ξανθανικό κόμμι. Αυτές οι ουσίες υπάρχουν σε περίπου το 50% των τροφίμων στα βρετανικά σούπερ μάρκετ, ενώ στη Γαλλία είναι από τα πιο συχνά καταναλισκόμενα πρόσθετα.
Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για την υγεία;
Η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει σε σαφή συμπεράσματα. Μελέτες δείχνουν ότι κάποιοι γαλακτωματοποιητές ίσως επηρεάζουν το μικροβίωμα του εντέρου και το προστατευτικό στρώμα βλέννας, αυξάνοντας τον κίνδυνο φλεγμονής ή ασθενειών όπως το Crohn και ο διαβήτης τύπου 2. Ωστόσο, άλλες έρευνες δείχνουν ότι δεν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος στις τυπικές ποσότητες κατανάλωσης. Μάλιστα, το FDA το 2017 έκρινε πως 7 κοινοί γαλακτωματοποιητές είναι ασφαλείς στα συνήθη επίπεδα.
Η πραγματικότητα στην αγορά
Αν απαγορευτούν οι γαλακτωματοποιητές, πολλές αγαπημένες τροφές θα αλλάξουν ή θα εξαφανιστούν. Η μαγιονέζα θα διαχωρίζεται, το παγωτό θα γεμίζει παγάκια και τα αφράτα ψωμιά θα γίνουν σκληρά. Η βιομηχανία θα χρειαστεί ακριβές και χρονοβόρες αναδιαμορφώσεις συνταγών, ενώ για ορισμένα προϊόντα ίσως να μην υπάρχει εναλλακτική λύση.
Τι λέει η επιστήμη και τι προτείνουν οι ειδικοί
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των γαλακτωματοποιητών, ειδικά σε άτομα με ευαίσθητο μικροβίωμα. Ωστόσο, οι κίνδυνοι από τα ίδια τα επεξεργασμένα τρόφιμα – λόγω υψηλής ζάχαρης, λίπους και αλατιού – είναι πολύ πιο σημαντικοί για τη δημόσια υγεία από τους ίδιους τους γαλακτωματοποιητές.
Συμπέρασμα: Να ανησυχούμε ή όχι;
Η συζήτηση για τους γαλακτωματοποιητές είναι πολύπλοκη και τα επιστημονικά δεδομένα δεν δικαιολογούν πανικό. Αν υπάρξουν αποδείξεις για σοβαρή βλάβη, τα πρόσθετα αυτά θα πρέπει να επανεξεταστούν. Μέχρι τότε, η ισορροπημένη διατροφή και η μείωση των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων είναι η καλύτερη συμβουλή – και ναι, μπορείς να απολαύσεις το παγωτό σου χωρίς ενοχές!
[1]

