Υδατάνθρακες πριν την άσκηση: Eίναι καλή ιδέα;

Οι υδατάνθρακες είναι μια από τις καλύτερες πηγές ενέργειας για το σώμα. Μπορούν να σας ωθήσουν να τρέξετε μεγάλες αποστάσεις, σπριντ σε μεγάλες ταχύτητες και να υπομείνετε εξαντλητικές προπονήσεις.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την πρόσληψη υδατανθράκων με καλύτερες επιδόσεις σε προπονήσεις μεγάλης διάρκειας (πάνω από 2 ώρες), όπως το τρέξιμο σε μαραθώνιο. Μπορούν, όμως, επίσης να ενισχύσουν τα αποτελέσματα της φυσικής σας κατάστασης, σύμφωνα με πρόσφατη ανασκόπηση μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sports Medicine.

Στη νέα αυτή μελέτη, μια ερευνητική ομάδα από την Ολλανδία ανέλυσε τις προηγούμενες μελέτες και συνέκρινε τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την πρόσληψη υδατανθράκων και την προπόνηση που ακολούθησε. Ενώ περίμεναν να δουν τα οφέλη από την κατανάλωση υδατανθράκων πριν από μια μακράς διάρκειας προπόνηση, έκπληκτοι διαπίστωσαν πως η πρόσληψη υδατανθράκων ακόμα και πριν από μικρότερης διάρκειας (45 έως 60 λεπτά) αλλά υψηλής έντασης προπόνηση μπορεί να ενισχύσει την απόδοση του οργανισμού.

Οι υδατάνθρακες παρέχουν επιπλέον «εκτόξευση» της ενέργειας που βοηθά τον οργανισμό να έχει αντοχή μέχρι το τέλος της προπόνησης, εκεί που το σώμα συνήθως μένει από δυνάμεις, όπως αναφέρει η μελέτη.

Αν και τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το… μασούλημα ένα σνακ από υδατάνθρακα (πχ. ένα ενεργειακό τζελ) πριν από την προπόνηση μπορεί να βοηθήσει την αντοχή σας, ωστόσο είναι μια διατροφική συνήθεια που κάποιοι εμπειρογνώμονες δεν την προτείνουν.

«Αν δεν κάνει κάποιος έναν μαραθώνιο που απαιτεί συνεχή τροφοδοσία με καύσιμα στον οργανισμό, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να φάει υδατάνθρακες πριν από μια προπόνηση. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει νωθρότητα», υποστηρίζει η Monica Nelson, ειδική εμπειρογνώμων στο Αμερικανικό Συμβούλιο Ασκησης.

Δεν παραλείπει, ωστόσο, να διευκρινίσει: «Οι πιο επίπονες προπονήσεις, όπως η άρση βαρών μπορούν να επωφεληθούν από την ώθηση που θα προσφέρει η πρόσληψη υδατανθράκων, αλλά οι ειδικά οι αερόβιες ασκήσεις (ποδηλασία, τρέξιμο, πυγμαχία) μακράς διάρκειας απαιτούν υδατάνθρακες εκ των προτέρων για να παράσχουν ενέργεια ταχείας καύσης για τους μύες σας. Ενας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να φάτε σνακ από υγιείς πηγές υδατανθράκων, όπως είναι τα φρούτα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως περίπου μία ώρα πριν από την κοπιαστική σας άσκηση».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει