Υγεία και υπερβολικό βάρος δεν συμβαδίζουν, υποστηρίζει μελέτη

Το υπερβολικό λίπος κρύβει κινδύνους για την υγεία, ακόμα κι όταν τα επίπεδα της χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου είναι φυσιολογικά, σύμφωνα με μελέτη που βασίστηκε σε στοιχεία περισσότερων από 60.000 άτομα.

Η ιδέα ότι κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και εξακολουθούν να παραμένουν υγιείς είναι ένας μύθος, υποστηρίζουν οι ερευνητές, καθώς από τη μελέτη τους διαπίστωσαν πως ακόμα και χωρίς υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη ή άλλα μεταβολικά θέματα, τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα έχουν υψηλότερα ποσοστά θανάτου, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου μετά από 10 χρόνια, σε σύγκριση με τους λεπτότερους ανθρώπους.

«Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση του σωματικού βάρους δεν είναι μια καλοήθης κατάσταση, ακόμα και με απουσία μεταβολικών ανωμαλιών και έρχονται σε αντίθεση με την άποψη ότι μπορεί κάποιος να είναι και παχύσαρκος και υγιής», τονίζει ο δρ Ravi Retnakaran, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Οπως εξήγησε ο καθηγητής, οι όροι «υγιής παχυσαρκία» και «καλοήθης παχυσαρκία» έχουν χρησιμοποιηθεί για να περιγράψουν ανθρώπους που είναι παχύσαρκοι, αλλά δεν έχουν τις ανωμαλίες που συνοδεύουν συνήθως την παχυσαρκία, όπως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, το υψηλό σάκχαρο του αίματος και η υψηλή χοληστερόλη.

«Διαπιστώσαμε ότι τα μεταβολικά υγιή παχύσαρκα άτομα βρίσκονται πράγματι σε αυξημένο κίνδυνο για θάνατο και καρδιαγγειακά επεισόδια μακροπρόθεσμα, σε σύγκριση με τα μεταβολικά υγιή άτομα φυσιολογικού βάρους», εξήγησε ο Retnakaran.

Είναι πιθανό τα παχύσαρκα άτομα που φαίνονται μεταβολικά υγιή να έχουν χαμηλά επίπεδα ορισμένων παραγόντων κινδύνου που όμως θα επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου, αναφέρουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους που δημοσιεύτηκε στις 3 Δεκεμβρίου στο περιοδικό Annals of Internal Medicine.

Την έκθεση χαιρέτησε και ο διευθυντής του Πανεπιστημίου Γέιλ, δρ David Katz: «Λαμβάνοντας υπόψιν την πρόσφατη προσοχή που έχει δοθεί στο “παράδοξο της παχυσαρκίας” (που υποστηρίζει πως ορισμένοι άνθρωποι επωφελούνται από την χρόνια παχυσαρκία), τόσο στην σύγχρονη βιβλιογραφία όσο και στην ποπ κουλτούρα, αυτή η έκθεση αποτελεί ένα επίκαιρο και σημαντικό χαρτί. Ορισμένοι παχύσαρκοι άνθρωποι φαίνονται υγιείς επειδή δεν είναι πάντα η απόκτηση βάρους επιβλαβής. Εξαρτάται εν μέρει από τα γονίδια, εν μέρει από την πηγή των θερμίδων, εν μέρει από τα επίπεδα της δραστηριότητας, εν μέρει από τα επίπεδα ορμονών. Η αύξηση του βάρους στα κάτω άκρα ανάμεσα στις νεαρές γυναίκες τείνει να είναι μεταβολικά ακίνδυνη. Αλλά η αύξηση του βάρους ως λίπος στο ήπαρ μπορεί να είναι επιβλαβής ακόμα και σε πολύ χαμηλά επίπεδα», εξηγεί ο Katz.

Μια σειρά από πράγματα μπορούν να «δουλέψουν» για να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου με την πάροδο του χρόνου. Ειδικότερα το λίπος στο ήπαρ παρεμβαίνει με τη λειτουργία του και την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Αυτό ξεκινά ένα φαινόμενο «ντόμινο». Η απάθεια απέναντι στην ινσουλίνη προκαλεί το πάγκρεας να αντισταθμίσει το γεγονός με αύξηση της παραγωγής ινσουλίνης. Τα υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης επηρεάζουν άλλες ορμόνες προκαλώντας τελικά φλεγμονή. Η καταπολέμηση αυτής της κατάστασης θέτει σε συναγερμό τις ορμόνες, αυξάνει την αρτηριακή πίεση, ενώ η ηπατική δυσλειτουργία χειροτερεύει επίσης τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Για τη μελέτη η ομάδα του Retnakaran αξιολόγησε οκτώ άλλες μελέτες που εξέτασαν τις διαφορές μεταξύ των παχύσαρκων ή υπέρβαρων ανθρώπων και των πιο αδύνατων ατόμων από την άποψη της υγείας και του κινδύνου για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και θάνατο. Οι μελέτες περιελάμβαναν συνολικά 61.000 άτομα.

Στις μελέτες, που συνεχίστηκαν περισσότερο από μια δεκαετία, όσοι ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, αλλά δεν είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις ή διαβήτη είχαν παρόλα αυτά έναν κίνδυνο αυξημένο κατά 24% να υποστούν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και θάνατο σε έναν χρονικό ορίζοντα 10 ετών ή και περισσότερο, σε σύγκριση με άτομα φυσιολογικού βάρους.

Μεγαλύτερος, βέβαια, ήταν ο κίνδυνος για τα άτομα με μεταβολικές ασθένειες, για εκείνους δηλαδή που είχαν υψηλή χοληστερόλη και υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ανεξάρτητα από το αν ήταν υπέρβαροι ή αδύνατοι.

Ετσι, οι γιατροί θα πρέπει να εξετάσουν παράλληλα και τους δείκτες μάζας σώματος και μεταβολισμού για να αξιολογήσουν τους κινδύνους που προκύπτουν για την υγεία των ανθρώπων, κατέληξαν οι ερευνητές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει