Υγιεινά φρούτα-δίκοπο μαχαίρι στη δίαιτα

Υπάρχουν φρούτα που είναι πραγματικά υγιεινά και ενδείκνυνται για την περίπτωση που κάποιος θέλει να κάνει δίαιτα χωρίς να χάσει τα θρεπτικά συστατικά και να νοιώθει παράλληλα το αίσθημα του κορεσμού.

Όμως, τα ίδια αυτά φρούτα μπορεί παράλληλα να αντενδείκνυνται για τη δίαιτα για τον απλούστατο λόγο ότι κάνουν το σώμα να πρήζεται.

Αυτό συμβαίνει επειδή, όσο νόστιμα και υγιεινά κι αν είναι, μπορούν να προκαλέσουν φούσκωμα στην κοιλιά, εξαιτίας της φρουκτόζης και της σορβιτόλης που περιέχουν, αλλά και των φυτικών ινών, που είναι δύσκολο να χωνευτούν.

Η λύση είναι βεβαίως κάπου στη μέση, δηλαδή αυτά τα φρούτα να καταναλώνονται μεν στη δίαιτα, αλλά όχι σε υπερβολικές ποσότητες, ούτως ώστε να παίρνει κανείς μόνο τα οφέλη απ’ αυτά.

Ποια είναι όμως τα φρούτα αυτά που μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο στην κοιλιά και να συμβάλλουν στο αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα;

Μήλα

Τα μήλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα τα πράσινα μήλα, αλλά και σε φρουκτόζη. Γι’ αυτό χωνεύονται δύσκολα από τον οργανισμό μας. Για να μην προκαλέσουν πρήξιμο, καταναλώστε μισό μήλο σαν σνακ.

Αχλάδια

Τα αχλάδια περιέχουν φυτικές ίνες αλλά και πηκτίνη, που μάς χορταίνει, είναι διουρητική και βοηθάει στην μείωση της χοληστερόλης. Δυστυχώς, όμως, περιέχουν και σορβιτόλη, που μπορεί σε μεγάλη ποσότητα να προκαλέσει πρήξιμο.

Κεράσια, σταφύλια, μάνγκο και ανανάς

Τέσσερα νόστιμα φρούτα που περιέχουν ζάχαρη που δύσκολα χωνεύεται από τον οργανισμό και προκαλούν φούσκωμα. Για να μπορέσετε να τα καταναλώσετε χωρίς να έχετε πρόβλημα, καλό είναι να τα μασάτε αρκετά.

Αποξηραμένα βερίκοκα, σταφίδες και δαμάσκηνα

Τα αποξηραμένα φρούτα μπορεί να είναι ιδανικά σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσκοιλιότητας, αλλά μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα στην κοιλιά, εξαιτίας της ζάχαρης και των φυτικών ινών που περιέχουν. Προσπαθήστε να πίνετε πολύ νερό κάθε φορά που καταναλώνετε αποξηραμένα βερίκοκα, σταφίδες ή δαμάσκηνα.

Να έχετε, πάντως, υπόψιν σας ότι ιδιαίτερα τα αποξηραμένα φρούτα θα πρέπει να αποφεύγονται γενικότερα στη δίαιτα, καθώς έχουν περισσότερη ζάχαρη από το αντίστοιχο μη αποξηραμένο φρούτο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει