Yπό έρευνα αν ο κοροναϊός μεταδίδεται με το σεξ

Προβληματισμό προκαλούν στους επιστήμονες τα στοιχεία που δείχνουν ότι εντοπίστηκε κοροναϊός στο σπέρμα ασθενών με Covid-19.

Ειδικότερα, Κινέζοι ερευνητές που εξέτασαν σπερματοζωάρια ανδρών, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από κοροναϊό, διαπίστωσαν ότι μια μικρή μειοψηφία από αυτούς είχε τον Covid-19 στο σπέρμα του.

Το γεγονός αυτό αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρχει μικρή πιθανότητα ο κοροναϊός να μεταδίδεται με το σεξ. Στη μελέτη που έκαναν οι γιατροί, σε δείγμα 38 ανδρών που νοσηλεύονταν με την ασθένεια, διαπίστωσαν ότι σε έξι από αυτούς (ποσοστό 16%) βρέθηκε ο κοροναϊός στο σπέρμα τους.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι μολονότι τα ευρήματα αυτά είναι «προκαταρκτικά» και βασίζονται μόνο σε έναν μικρό αριθμό ασθενών με κοροναϊό, χρειάζεται να γίνουν και άλλες μελέτες για να διαπιστωθεί αν η σεξουαλική μετάδοση μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο στην εξάπλωση της πανδημίας Covid-19.

Σημειώνεται ότι έχουν γίνει μελέτες, οι οποίες διαπίστωσαν ότι δεν φαίνεται ο κοροναϊός να μεταδίδεται μέσω του ανδρικού σπέρματος.

«Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, σε ό,τι αφορά λεπτομερείς πληροφορίες για τον χρόνο επιβίωσης του ιού και τη συγκέντρωσή του στο σπέρμα», γράφει η ιατρική ομάδα στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Medical Association (JAMA).

«Αν αποδειχθεί ότι ο κοροναϊός μπορεί να μεταδοθεί σεξουαλικά (…) αυτό μπορεί να είναι ένα κρίσιμο σημείο για την πρόληψη», εξήγησαν.

Aνεξάρτητοι ειδικοί: Χρειάζονται περισσότερες έρευνες

Από τη μεριά τους, ανεξάρτητοι ειδικοί είπαν ότι τα ευρήματα αυτά είναι ενδιαφέροντα, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς σε άλλες μελέτες δεν εντοπίστηκε κοροναϊός στο σπέρμα ασθενών με Covid-19.

Ο Άντριου Πέισι, καθηγητής ανδρολογίας στο Πανεπιστήμιο Σέφιλντ της Μεγάλης Βρετανίας, είπε ότι οι μελέτες αυτές δεν θα πρέπει να θεωρηθούν καθοριστικές, επειδή υπήρχαν κάποιες τεχνικές δυσκολίες στην εξέταση του σπέρματος για ιούς. Η παρουσία του SARS-CoV-2 στο σπέρμα δεν αποδεικνύει αν είναι ενεργός ή ικανός να προκαλέσει μόλυνση.

«Ωστόσο, δεν θα πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη αν ο ιός που προκαλεί την Covid-19 βρεθεί στο σπέρμα κάποιων ανδρών, αφού κάτι τέτοιο έχει συμβεί με πολλούς άλλους ιούς, όπως τον Έμπολα και τον Ζίκα», πρόσθεσε.

Η Σίνα Λιούις, καθηγήτρια αναπαραγωγικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κουίνς του Μπέλφαστ επεσήμανε ότι η μελέτη ήταν «πολύ μικρή» και τα ευρήματά της συνάδουν με εκείνα άλλων μικρών ερευνών που δείχνουν μικρή ή και καμία παρουσία του SARS-CoV-2 στα δείγματα σπέρματος.

«Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες του SARS-CoV-2 στην αναπαραγωγική ικανότητα των ανδρών δεν είναι ακόμη γνωστές», κατέληξε.

Tι υποστήριζε παλαιότερη κινεζική μελέτη

Και μπορεί πλέον να είναι υπό έρευνα το κατά πόσον ο κοροναϊός μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι προγενέστερη κινεζική μελέτη που δημοσιεύτηκε στα τέλη Απριλίου στο περιοδικό Fertility and Sterility υποστήριζε πως η σεξουαλική επαφή την εποχή του κοροναϊού μπορεί να είναι ασφαλής.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα σπέρματος από 34 άνδρες στην Κίνα κατά μέσο όρο ένα μήνα μετά τη διάγνωσή τους με ήπια έως μέτρια συμπτώματα Covid-19 και τα εργαστηριακά τεστ δεν ανίχνευσαν τον κοροναϊό σε κανένα από τα δείγματα σπέρματος, ενώ δεν υπήρχαν ενδείξεις για ύπαρξη του ιού στους όρχεις των ανδρών.

«Ενώ αυτή η μικρή μελέτη δείχνει ότι οι πιθανότητες σεξουαλικής μετάδοσης του κοροναϊού είναι απομακρυσμένες, δεν είναι αρκετά ολοκληρωμένη για να αποκλείσει πλήρως αυτή την πιθανότητα», σημείωσαν οι ερευνητές.

«Το γεγονός ότι σε αυτή τη μικρή, προκαταρκτική μελέτη φαίνεται ότι ο ιός που προκαλεί τη νόσο Covid-19 δεν εμφανίζεται στους όρχεις ή το σπέρμα, θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό εύρημα», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Dr. James Hotaling, αναπληρωτής καθηγητής της ουρολογίας που ειδικεύεται στην ανδρική γονιμότητα στο University of Utah Health.

«Εάν μια ασθένεια όπως η Covid-19 ήταν σεξουαλικά μεταδιδόμενη, αυτό θα είχε μείζονες επιπτώσεις στην πρόληψη των ασθενειών και θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τη μακροχρόνια αναπαραγωγική υγεία ενός άνδρα», είπε σε δελτίο Tύπου του πανεπιστημίου.

Μαζί με τον μικρό αριθμό ασθενών, ένας άλλος περιορισμός της μελέτης ήταν ότι κανένας από αυτούς των οποίων αναλύθηκαν τα δείγματα, δεν ήταν σοβαρά άρρωστος με Covid-19, σημείωσαν οι συγγραφείς.

«Θα μπορούσε ένας άντρας που είναι σοβαρά άρρωστος με Covid-19 να έχει υψηλότερο ιικό φορτίο, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη πιθανότητα μόλυνσης του σπέρματος. Απλώς δεν έχουμε την απάντηση σε αυτό τώρα», δήλωσε ο Hotaling.

«Ωστόσο είναι καθησυχαστικό το γεγονός ότι δεν βρήκαμε σε αυτή τη μελέτη τέτοιου είδους δραστηριότητα μεταξύ των ασθενών που αναρρώνουν από ήπιες έως μέτριες μορφές της νόσου», πρόσθεσε.

Παρά τα καθησυχαστικά ευρήματα, ο Hotaling προειδοποίησε ότι η στενή επαφή μπορεί ακόμα να αυξήσει τον κίνδυνο εξάπλωσης του κοροναϊού μέσω βήχα, φταρνίσματος ή και φιλιού.

Προειδοποίησε επίσης ότι ορισμένα μολυσμένα άτομα δεν έχουν συμπτώματα και φαίνονται υγιή, αλλά εξακολουθούν να μπορούν να μεταδώσουν τον κοροναϊό σε άλλους.

Θάνος Ασκητής: «Κολλάει άμεσα με το πρωκτικό σεξ»

Στο μεταξύ, μία ακόμη παράμετρο για την προφύλαξη του πληθυσμού από την εξάπλωση του νέου κοροναϊού έθεσε στο τραπέζι ο νευρολόγος-ψυχίατρος, διδάκτωρ Ψυχιατρικής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, Θάνος Ασκητής.

Σύμφωνα με νέα μελέτη για τη διασπορά της πανδημίας, ο ιός καθυστερεί να αποβληθεί από τον ανδρικό οργανισμό και η αιτία ενδέχεται να οφείλεται στους όρχεις, καθώς διαθέτουν σε αφθονία τα κύτταρα που τον προσελκύουν.

«Οι όρχεις των ανδρών δημιουργούν ευαλωτότητα στον άνδρα, ενώ φαίνεται ότι τα οιστρογόνα έχουν προφυλακτική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας. Αυτό είναι μια σοβαρή ερμηνεία, Επισήμως όμως δεν έχει ανακοινωθεί κάτι για τους όρχεις, ο κοροναϊός αιφνιδιάζει και όλα είναι πάνω στο τραπέζι», τόνισε αρχικά ο Θάνος Ασκητής και πρόσθεσε: «Ο κοροναϊός δεν είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα και ο άνθρωπος δεν προφυλάσσεται με το προφυλακτικό. Ο ιός βρίσκεται πολύ στα κόπρανα, οπότε η πρωκτική συνουσία έχει τον κίνδυνο της μόλυνσης και η απειλή είναι άμεση. Ο κοροναϊός δεν υπάρχει στο σπέρμα και στα κολπικά υγρά».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει