Υστερεκτομή, αίτια, θεραπεία, κίνδυνοι

Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβει μια γυναίκα υπόψιν προτού προχωρήσει σε υστερεκτομή για καρκίνο ή για κάποια άλλη αιτία.

Στα θετικά της επέμβασης είναι το γεγονός ότι μετά την διεξαγωγή της η ασθενής αντιμετωπίζει μειωμένο κίνδυνο εξάπλωσης του καρκίνου, όπως και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μετά από χημειοθεραπεία και ακτινοβολία.

Από την άλλη πλευρά, στα αρνητικά της υστερεκτομής είναι η στειρότητα, η πρώιμη εμμηνόπαυση, η ακράτεια και οι ψυχολογικές επιπτώσεις, ενώ αξίζει να σημειωθεί και ο αυξημένος κίνδυνος θνησιμότητας, αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Μια γυναίκα που υποβάλλεται σε ριζική υστερεκτομή θα αισθανθεί εξάψεις, ξηρότητα δέρματος, μειωμένη ενέργεια καθώς και άλλα σημάδια εμμηνόπαυσης.

Η υστερεκτομή είναι η πλήρης απομάκρυνση των θηλυκών αναπαραγωγικών οργάνων. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου συνήθως αφαιρείται ολόκληρη η μήτρα. Ο γιατρός ενδέχεται, επίσης, να αφαιρέσει μέρος από τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες, ανάλογα με την αιτία της υστερεκτομής.

Υπάρχουν τρεις τύποι υστερεκτομής:

• Η ολική υστερεκτομή κατά την οποία αφαιρείται ολόκληρη η μήτρα μαζί με τον τράχηλο. Οι ωοθήκες και οι σάλπιγγες μπορεί να απομακρυνθούν, αλλά μπορεί και όχι.

• Η μερική υστερεκτομή κατά την οποία ο τράχηλος παραμένει στη θέση του, ενώ οι ωοθήκες μπορεί να αφαιρεθούν, αλλά μπορεί και όχι

• Η ριζική υστερεκτομή κατά την οποία αφαιρείται ολόκληρη η μήτρα και το επάνω μέρος του κόλπου και μερικών λεμφαδένων της πυέλου. Είναι ο τύπος υστερεκτομής που γίνεται σε περιπτώσεις συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, όπως αυτός του τραχήλου. Και πάλι οι ωοθήκες μπορεί να αφαιρεθούν, αλλά μπορεί και όχι.

Εάν μια γυναίκα έχει καρκίνο της μήτρας, του τραχήλου ή των ωοθηκών, πιθανότατα θα χρειαστεί μια υστερεκτομή για την απομάκρυνση του καρκίνου. Ο καρκίνος του ενδομητρίου ή ο καρκίνος της μήτρας είναι δύο κοινές αιτίες για μια υστερεκτομή για καρκίνο. Το ενδομήτριο είναι η επένδυση που περιβάλλει τη μήτρα. Ο γιατρός μπορεί να αφαιρέσει τα όργανα μέσω της κοιλιάς (κοιλιακή υστερεκτομή) ή μέσω του κόλπου (διακολπική υστερεκτομή). Μπορεί ακόμα να προχωρήσει σε μικρές τομές στην κοιλιά και αφαίρεση της μήτρας από τον κόλπο (λαπαροσκοπική υστερεκτομή). Κάθε περίπτωση χειρουργικής επέμβασης για υστερεκτομή ενέχει τον κίνδυνο μόλυνσης. Μετά από μια υστερεκτομή, η γυναίκα σταματά να έχει έμμηνο ρύση και δεν μπορεί ασφαλώς να μείνει έγκυος.

Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να χρειαστεί μια υστερεκτομή μπορεί να είναι:

Kαρκίνος της μήτρας, των ωοθηκών ή του ενδομητρίου

• Iνομυώματα της μήτρας (μη καρκινικοί όγκοι στα τοιχώματα της μήτρας που σε κάποιες γυναίκες προκαλούν πόνο ή έντονη αιμορραγία)

• Εντονη ή ασυνήθιστη αιμορραγία (αλλαγές στα επίπεδα ορμονών, μολύνσεις, καρκίνος, ινομυώματα)

• Πρόπτωση μήτρας (η μήτρα κατεβαίνει από το φυσιολογικό μέρος της προς την περιοχή του κόλπου, κάτι συνηθισμένο σε γυναίκες που έχουν κάνει πολλές γέννες ή σε παχύσαρκες γυναίκες)

• Ενδομητρίωση (ο ενδομήτριος ιστός που περιβάλλει τη μήτρα μεγαλώνει έξω από τη μήτρα κα πάνω στις ωοθήκες, προκαλώντας έντονο πόνο και αιμορραγία)

• Αδενομύωση (τμήμα του ενδομητρίου ιστού διεισδύει και μεγαλώνει μέσα στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας κάνοντάς τα πιο συμπαγή και προκαλώντας έντονους πόνους και αιμορραγία).

Αφού υποβληθεί σε ριζική υστερεκτομή για καρκίνο του ενδομητρίου ή για άλλο τύπο αναπαραγωγικού καρκίνου, η γυναίκα θα έχει μειωμένο κίνδυνο μετάστασης καρκίνου ή εξάπλωσης του καρκίνου. Ο γιατρός θα προσπαθήσει να αφαιρέσει όλους τους καρκινικούς ιστούς σε μία πράξη. Μετά την απομάκρυνση του καρκινικού οργάνου, η ασθενής έχει μειωμένο κίνδυνο να επιστρέψει ο καρκίνος. Ο καρκίνος των ωοθηκών που δεν έχει εξαπλωθεί μπορεί ουσιαστικά να εξαλειφθεί μέσω μιας υστερεκτομής.

Μετά την επέμβαση, η γυναίκα θα χρειαστεί περίπου έξι εβδομάδες για να ανακάμψει πλήρως.  Θα χρειαστεί επιπλέον θεραπείες για τον καρκίνο, όπως χημειοθεραπεία και ακτινοβολία, για να εξουδετερωθούν τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα. Οι θεραπείες θα την κάνουν να αισθάνεται εξαιρετικά αδύναμη και άρρωστη, αλλά υπάρχουν φάρμακα για την εξουδετέρωση των παρενεργειών.

Η χειρουργική εμμηνόπαυση για την απομάκρυνση του καρκίνου ή για τους όγκους της μήτρας είναι μια παρενέργεια μιας υστερεκτομής. Ο γιατρός αφαιρεί τις ωοθήκες και έτσι η γυναίκα χάνει τη γονιμότητά της και την ικανότητά της να παράγει οιστρογόνα. Οταν τα οιστρογόνα πέφτουν δραματικά, το σώμα μιας γυναίκας τίθεται σε κατάσταση εμμηνόπαυσης. Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης περιλαμβάνουν την κολπική ξηρότητα, τις εξάψεις, την έλλειψη εμμηνόρροιας, τις διακυμάνσεις της διάθεσης, τη χαμηλή ενέργεια και την ξηρότητα του δέρματος. Μπορεί μια γυναίκα να επιλέξει να λάβει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Μετά από μια υστερεκτομή για καρκίνο, μια γυναίκα μπορεί να υποφέρει από ακράτεια, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να ελέγξει πλήρως την ουροδόχο κύστη της. Αυτή η ανεπιθύμητη ενέργεια μπορεί να συμβεί αρκετά χρόνια μετά την υστερεκτομή.

Μια σοβαρή απειλή στην περίπτωση της ριζικής υστερεκτομής είναι ότι η γυναίκα  αντιμετωπίζει μεγάλο κίνδυνο να πεθάνει αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση. Ο λόγος είναι πως η χειρουργική επέμβαση μπορεί να εισάγει βακτηρίδια και ιούς στην κυκλοφορία του αίματος.

Κάποιες φορές η υστερεκτομή είναι ιατρικά αναπόφευκτη, κυρίως σε περιπτώσεις καρκίνου ή παρατεταμένης αιμορραγίας. Ωστόσο, μπορεί προηγουμένως να συζητήσετε με το γιατρό σας και να δοκιμάσετε άλλες λύσεις που θα μπορούσαν να την αποτρέψουν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει