Ζώντας με τον ιό HIV/AIDS: Mύθοι και πραγματικότητα

Το να είναι κανείς οροθετικός δεν συνεπάγεται πως ήρθε το τέλος του κόσμου. Υπάρχουν οροθετικοί που ζουν με την ασθένεια για πολλά χρόνια και αισθάνονται υγιείς.

Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές φαρμακευτικές αγωγές. Το θέμα είναι να γνωρίζετε με ακρίβεια κάθε τι σχετικό με τον ιό HIV.

Παρακάτω παραθέτουμε μια σειρά από μύθους και αλήθειες σχετικά με τον HIV και το AIDS που επιβάλλεται να γνωρίζετε.

Αν έχει κανείς HIV σημαίνει ότι έχει AIDS

Μύθος. Ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) είναι ένας ιός που καταστρέφει τα CD4 λεμφοκύτταρα (λέγονται και Τ4 κύτταρα ή Τ-βοηθητικά κύτταρα) του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών. Με τα σωστά φάρμακα, μπορείτε να έχετε τον ιό HIV για χρόνια, ακόμα και για δεκαετίες, χωρίς να εξελιχθεί σε AIDS (σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας). Το AIDS διαγιγνώσκεται όταν έχετε τον ιό HIV, καθώς και ορισμένες ευκαιριακές λοιμώξεις, ή αν ο αριθμός των CD4 κυττάρων έχει πέσει κάτω από 200.

Είναι δύσκολο να κολλήσει κανείς τον HIV από την κοινωνική επαφή

Πραγματικότητα. Δεν μπορείς να κολλήσεις ή να μεταδώσεις τον ιό HIV αγκαλιάζοντας κάποιον, χρησιμοποιώντας την ίδια πετσέτα ή ακόμα και αν μοιραστείς το ίδιο ποτήρι. Είναι πολύ σπάνιο να πάρει κανείς τον ιό HIV από μια μετάγγιση αίματος – υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει επαρκής έλεγχος της παροχής αίματος. Ωστόσο, μπορεί να εξαπλωθεί η ασθένεια από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη, την κοινή χρήση βελονών, ή από ένα τατουάζ που έχει γίνει από μη αποστειρωμένο εξοπλισμό.

Αν έχει κανείς HIV, σημαίνει ότι έχει λίγα χρόνια ζωής

Μύθος. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί άνθρωποι ζουν εδώ και δεκαετίες με τον ιό HIV ή το AIDS και έχουν μια φυσιολογική ή σχεδόν φυσιολογική διάρκεια ζωής. Μπορείτε να προλάβετε την εξέλιξη του HIV σε AIDS βλέποντας τακτικά το γιατρό σας και ακολουθώντας τις οδηγίες του.

Θα καταλάβετε ότι έχετε ΗΙV από τα συμπτώματά σας

Μύθος. Μερικοί άνθρωποι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού HIV για χρόνια μετά τη μόλυνση. Πολλοί μπορεί να έχουν κάποια συμπτώματα μέσα σε 10 μέρες έως λίγες εβδομάδες μετά τη μόλυνση. Αυτά τα πρώτα συμπτώματα είναι παρόμοια με τη γρίπη ή τη λοιμώδη μονοπυρήνωση και μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, κόπωση, εξάνθημα και πονόλαιμο. Συνήθως εξαφανίζονται μετά από μερικές εβδομάδες και μπορεί να μην έχετε συμπτώματα ξανά για μερικά χρόνια. Ο μόνος τρόπος για να δείτε αν έχετε τον ιό HIV θα είναι να εξεταστείτε.

Ο ιός HIV μπορεί να θεραπευτεί

Μύθος. Δεν υπάρχει θεραπεία για τον ιό HIV, αλλά η φροντίδα μπορεί να κρατήσει τα επίπεδά του χαμηλά και να διατηρήσει σε καλή κατάσταση το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Μερικά φάρμακα αλληλεπιδρούν με τις πρωτεΐνες του HIV, ενώ άλλα μπλοκάρουν τον ιό εμποδίζοντας την είσοδό του, ή την εισαγωγή γενετικού υλικού του στα κύτταρα του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Ο γιατρός σας θα εξετάσει τη γενική υγεία σας, την υγεία του ανοσοποιητικού σας συστήματος, καθώς και την ποσότητα του ιού στον οργανισμό σας και θα αποφασίσει πότε πρέπει να ξεκινήσετε θεραπεία.

Ο καθένας μπορεί να αποκτήσει τον ιό HIV

Πραγματικότητα. Ο καθένας μπορεί να αποκτήσει τον ιό HIV – άνδρες, γυναίκες και παιδιά, άνθρωποι που είναι gay ή straight. Οι άνδρες που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες αποτελούν περισσότερο από το ήμισυ (53%) των νέων μολύνσεων από τον ιό HIV κάθε χρόνο. Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 27% των νέων μολύνσεων, και τα παιδιά το 13%.

Το σεξ είναι ασφαλές όταν και οι δύο παρτενέρ έχουν HIV

Μύθος. Ακριβώς επειδή εσείς και ο ερωτικός/ή σας παρτενέρ έχετε τον ιό HIV, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεχάσετε την προστασία όταν κάνετε σεξ. Χρησιμοποιώντας προφυλακτικό ή άλλο εμπόδιο λάτεξ, μπορείτε να προστατευθείτε από άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, καθώς και άλλα στελέχη του HIV, που μπορεί να είναι ανθεκτικά στο φάρμακο που λαμβάνετε για τον ιό. Ακόμα και αν είστε υπό θεραπεία και αισθάνεστε καλά, μπορείτε να μολύνετε τους άλλους (ή αντίστοιχα να μολυνθείτε από τον ερωτικό σας σύντροφο).

Μπορείτε να αποκτήσετε μωρό αν είστε θετικοί στον HIV

Πραγματικότητα. Οι μολυσμένες μητέρες μπορούν βέβαια να περάσουν τον ιό HIV στα μωρά τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά τον τοκετό. Ωστόσο, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο, αν συνεργαστούν με το γιατρό τους και πάρουν την κατάλληλη φροντίδα και φαρμακευτική αγωγή. Οι έγκυες γυναίκες με HIV μπορούν να πάρουν φάρμακα για τη θεραπεία της λοίμωξής τους και να προστατεύσουν τα μωρά τους από τον ιό.

Δεν μπορείτε να αποφύγετε άλλες λοιμώξεις που σχετίζονται με τον HIV

Μύθος. Λόγω του εξασθενημένου ανοσοποιητικού τους συστήματος, τα άτομα με HIV μπορεί να είναι ευάλωτα σε λοιμώξεις, όπως η πνευμονία, η φυματίωση, η καντιντίαση, ο κυτταρομεγαλοϊός και η τοξοπλάσμωση. Ομως, υπάρχει τρόπος να μειωθεί ο κίνδυνος κι αυτός ο τρόπος δεν είναι άλλος από την πρόσληψη των φαρμάκων σας για τον HIV. Ορισμένες λοιμώξεις μπορούν να προληφθούν με τα φάρμακα. Μπορείτε να μειώσετε την έκθεσή σας σε ορισμένα μικρόβια, αποφεύγοντας το μαγειρεμένο κρέας, τα κιβώτια απορριμμάτων και το μολυσμένο νερό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει