10 προειδοποιητικά σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ

Μερικές φορές οι μεταβολές που συμβαίνουν σε έναν άνθρωπο που εμφανίζει τα πρώτα σημάδια του Αλτσχάιμερ δεν είναι εύκολο να γίνουν αντιληπτές, αφού οι οικείοι του τις αποδίδουν στην γήρανση.

Αν, μάλιστα, τα αγαπημένα σας ηλικιωμένα πρόσωπα ζουν μακριά σας και μιλάτε συνήθως στο τηλέφωνο, έχοντας την ευκαιρία να τους δείτε μόνο στις διακοπές ή τις γιορτές, μπορεί να μην μπορέσετε να διακρίνετε εγκαίρως τα προειδοποιητικά σημάδια.

Ο Oργανισμός Ενημέρωσης για το Αλτσχάιμερ, ωστόσο, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που παρέχει πληροφορίες για την ασθένεια, έχει εκδώσει έναν ενημερωμένο κατάλογο για τα 10 προειδοποιητικά σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ που μπορεί να σας χρησιμεύσει πολύ.

Δείτε ποια είναι αυτά τα σημάδια:

1. Απώλεια μνήμης που διαταράσσει την καθημερινή ζωή

Ενα από τα πιο κοινά συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ είναι η απώλεια μνήμης. Ιδιαίτερα οι πάσχοντες από Αλτσχάιμερ ξεχνάνε τις πρόσφατες πληροφορίες. Αλλοι ξεχνούν και σημαντικές ημερομηνίες και γεγονότα. Ζητούν τις ίδιες πληροφορίες ξανά και ξανά. Βασίζονται σε βοήθεια για να θυμηθούν. Γράφουν σημειώσεις υπενθύμισης, ανατρέχουν σε ηλεκτρονικές συσκευές, ή ζητούν βοήθεια από μέλη της οικογένειας για πράγματα που συνήθιζαν να χειρίζονται από μόνοι τους.

Χαρακτηριστικό: Μερικές φορές ξεχνούν ονόματα ή ραντεβού, αλλά τα θυμούνται αργότερα.

2. Προκλήσεις στο σχεδιασμό ή την επίλυση προβλημάτων

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να βιώσουν αλλαγές στην ικανότητά τους να αναπτύξουν και να ακολουθήσουν ένα σχέδιο ή να δουλέψουν με αριθμούς. Μπορεί να έχουν πρόβλημα να ακολουθήσουν μια γνωστή οικογενειακή συνταγή, ή να παρακολουθήσουν τους μηνιαίους λογαριασμούς. Μπορεί να έχουν δυσκολία στη συγκέντρωση και να τους πάρει πολύ περισσότερο χρόνο για να κάνουν τα πράγματα απ’ ό,τι τα έκαναν πριν.

Χαρακτηριστικό: Κάνουν περιστασιακά λάθη στην προσπάθειά τους να εξισορροπήσουν τα οικονομικά τους.

3. Δυσκολία στην ολοκλήρωση οικείων σ’ αυτούς καθηκόντων

Οι άνθρωποι με νόσο Αλτσχάιμερ συχνά δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν καθημερινές εργασίες. Μερικές φορές μπορεί να έχουν πρόβλημα, στην οδήγηση προς μία οικεία σ’ αυτούς περιοχή, στη διαχείριση ενός προϋπολογισμού στο χώρο της εργασίας, ή στην ανάκληση της μνήμης των κανόνων του αγαπημένου τους παιχνιδιού.

Χαρακτηριστικό: Μερικές φορές χρειάζονται βοήθεια για να χρησιμοποιήσουν τις ρυθμίσεις σε ένα φούρνο μικροκυμάτων ή να καταγράψουν μια τηλεοπτική εκπομπή.

4. Σύγχυση με τον χρόνο ή τον τόπο

Οι άνθρωποι με Αλτσχάιμερ μπορεί να χάσουν τα ίχνη των ημερομηνιών, τις εποχές και το πέρασμα του χρόνου. Μπορεί να έχουν πρόβλημα να καταλάβουν κάτι, αν δεν συμβαίνει αμέσως. Μερικές φορές μπορεί να ξεχάσουν πού βρίσκονται και πώς έφτασαν εκεί.

Χαρακτηριστικό: Nα μπερδευτούν σχετικά με μία ημέρα της εβδομάδας και να το αντιληφθούν αργότερα.

5. Προβλήματα στην κατανόηση οπτικών εικόνων

Για μερικούς ανθρώπους τα προβλήματα όρασης είναι ένα σημάδι του Αλτσχάιμερ. Μπορεί να έχουν δυσκολία στην ανάγνωση, ή ακόμα να κρίνουν την απόσταση και τον καθορισμό του χρώματος και των αντιθέσεων. Από την άποψη της αντίληψης μπορεί να δουν έναν καθρέφτη και να νομίζουν ότι είναι κάποιος άλλος άνθρωπος μέσα στο δωμάτιο. Δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι βλέπουν το πρόσωπό τους μέσα στον καθρέφτη.

Χαρακτηριστικό: Αλλαγές στην όραση που σχετίζονται με τον καταρράκτη.

6. Νέα προβλήματα με τις λέξεις στην ομιλία ή το γράψιμο

Οι άνθρωποι με Αλτσχάιμερ μπορεί να έχουν πρόβλημα να συμμετάσχουν σε μια συνομιλία. Μπορεί να σταματήσουν στη μέση μιας συζήτησης και δεν έχουν καμία ιδέα για το πώς θα συνεχίσουν, ή μπορεί να μιλούν και να επαναλαμβάνονται. Μπορεί να αγωνίζονται με το λεξιλόγιο και να έχουν πρόβλημα να βρουν τη σωστή λέξη ή να χρησιμοποιήσουν λάθος λέξη για ένα αντικείμενο.

Χαρακτηριστικό: Μερικές φορές δυσκολεύονται να βρουν τη σωστή λέξη.

7. Τοποθέτηση αντικειμένων σε λάθος σημείο

Ενα άτομο με Αλτσχάιμερ μπορεί να βάλει τα πράγματα σε ασυνήθιστα μέρη. Μπορεί να χάσει πράγματα και να γυρίσει πίσω τη μνήμη του για να τα βρει ξανά (πχ. να θυμηθεί πού τα είδε για τελευταία φορά). Μερικές φορές πάλι κατηγορεί τους άλλους ότι του τα έκλεψαν. Αυτό μάλιστα μπορεί να συμβαίνει ολοένα και πιο συχνά όσο περνάει ο καιρός.

Χαρακτηριστικό: Να χάνει πράγματα από καιρού εις καιρόν, όπως ένα ζευγάρι γυαλιά ή ένα τηλεχειριστήριο.

8. Μειωμένη ή κακή κρίση

Οι άνθρωποι με Αλτσχάιμερ μπορεί να βιώσουν αλλαγές στη λήψη αποφάσεων. Για παράδειγμα μπορεί να έχουν κακή κρίση σε σχέση με τα χρήματα και να δώσουν μεγάλα ποσά σε τηλεμάρκετινγκ. Μπορεί ακόμα να δίνουν πολύ λιγότερη σημασία από πριν στην προσωπική τους υγιεινή.

Χαρακτηριστικό:  Παίρνουν μια κακή απόφαση κάθε λίγο και λιγάκι.

9, Απόσυρση από την εργασία ή τις κοινωνικές δραστηριότητες

Ενα άτομο με Αλτσχάιμερ μπορεί να αρχίσει να απομακρύνεται από τα χόμπι του ή τις κοινωνικές ή αθλητικές του δραστηριότητες. Μπορεί να έχει πρόβλημα να παρακολουθήσει την αγαπημένη του ομάδα ή να μη θυμάται πώς να ολοκληρώσει ένα αγαπημένο του χόμπι. Μπορεί επίσης να αποφεύγει τις κοινωνικότητες λόγω των αλλαγών που βιώνει μέσα του.

Χαρακτηριστικό: Μερικές φορές αισθάνεται κουρασμένος από την εργασία, την οικογένεια και τις κοινωνικές υποχρεώσεις.

10. Αλλαγές στη διάθεση και την προσωπικότητα

Η διάθεση και η προσωπικότητα των ατόμων με Αλτσχάιμερ μπορεί να αλλάξει. Μπορεί να αισθάνονται σύγχυση, καχυποψία, κατάθλιψη, φόβο ή άγχος. Μπορεί εύκολα να συγχύζονται στο σπίτι, στη δουλειά, με φίλους, ή σε μέρη που βρίσκονται έξω από το οικείο τους περιβάλλον.

Χαρακτηριστικό: Αναπτύσσει πολύ συγκεκριμένους τρόπους για να κάνει πράγματα και γίνεται ιδιαίτερα οξύθυμος, όταν διαταράσσεται η καθημερινότητά του.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει