15 μέρες κακής διατροφής ίσον κίνδυνος καρκίνου παχέος εντέρου

Αρκούν μόλις δύο εβδομάδες κακής διατροφής για να αυξηθούν δραματικά οι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου υποστηρίζει νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.

Η δυτικού τύπου διατροφή, υψηλή σε πρωτεΐνες και λίπος, αλλά χαμηλή σε φυτικές ίνες, πιστεύεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε σύγκριση με τη διατροφή που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε λιπαρά και πρωτεΐνες.

Η νέα μελέτη, επιβεβαιώνει ότι μια δίαιτα υψηλή σε ίνες μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο και δείχνει ότι τα βακτήρια που ζουν στο έντερο παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτή την επίδραση.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η τέταρτη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας πάνω από 600.000 θανάτους ετησίως. Τα ποσοστά του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι πολύ υψηλότερα στο δυτικό κόσμο από ό, τι στην Αφρική ή την Άπω Ανατολή, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Αφροαμερικανοί είναι αυτοί που επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος της νόσου.

Για να διερευνηθούν οι πιθανοί ρόλοι της διατροφής και των βακτηρίων του εντέρου, μια διεθνής ομάδα που περιλαμβάνει επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ και το Imperial College του Λονδίνου πραγματοποίησε μια μελέτη με μια ομάδα 20 Αφροαμερικανών εθελοντών και μια άλλη ομάδα 20 συμμετεχόντων από τις αγροτικές περιοχές της Νότιας Αφρικής. Οι δύο ομάδες αντάλλαξαν διατροφικές συνήθειες κάτω από αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες για δύο εβδομάδες.

Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε κολονοσκόπηση πριν και μετά την ανταλλαγή δίαιτας. Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης τους βιολογικούς δείκτες που υποδηλώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και μελέτησαν δείγματα των βακτηριδίων που ελήφθησαν από το παχύ έντερο.

Στην αρχή, όταν οι ομάδες ακολουθούσαν την κανονική διατροφή τους, σχεδόν το ήμισυ των Αφροαμερικανών είχαν πολύποδες που είναι ανώμαλες αυξήσεις στο επιθήλιο του εντέρου που μπορεί να είναι αβλαβείς, αλλά μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο. Αντίθετα, κανένας από τους Αφρικανούς δεν είχε αυτές τις ανωμαλίες.

Δραματική αύξηση του κινδύνου με τη δυτική διατροφή

Μετά από δύο εβδομάδες, η αμερικανική ομάδα που ακολούθησε την αφρικανική διατροφή, είχε σημαντικά λιγότερη φλεγμονή του παχέος εντέρου και μείωση των βιολογικών δεικτών κινδύνου καρκίνου. Στην αφρικανική ομάδα, αντίθετα, οι μετρήσεις έδειξαν πως ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου αυξήθηκε δραματικά μετά από μόλις δύο εβδομάδες δυτικής διατροφής.

Ο καθηγητής Jeremy Nicholson, επικεφαλής της ομάδας του Τμήματος Χειρουργικής και Καρκίνου στο Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε: «Δεν μπορούμε να πούμε οριστικά από αυτές τις μετρήσεις ότι η αλλαγή στη διατροφή τους θα οδηγούσε σε λιγότερους καρκίνους την αμερικανική ομάδα ή σε αύξηση του κινδύνου για την αφρικανική ομάδα, αλλά υπάρχουν στοιχεία περισσότερο επαρκή από προηγούμενες μελέτες που καταδεικνύουν ότι οι αλλαγές που παρατηρούνται είναι σημάδια κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου με την κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών. Αυτό βέβαια δεν είναι κάτι καινούργιο, αυτό που είναι καινούργιο και πραγματικά εκπληκτικό, είναι η ταχύτητα με την οποία μπορούν να αυξηθούν δραματικά οι δείκτες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου σε εκείνους που ακολουθούν δυτικού τύπου διατροφή και πόσο γρήγορα μπορεί να μειωθεί η φλεγμονή σε εκείνους που διορθώνουν τις διατροφικές τους συνήθειες κάνοντάς τες περισσότερο υγιεινές. Αυτά τα ευρήματα, επίσης, εγείρουν σοβαρές ανησυχίες ότι η σταδιακή δυτικοποίηση των αφρικανικών κοινοτήτων μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου ως μείζον ζήτημα υγείας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής Stephen O’ Keefe του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, ο οποίος διηύθυνε την έρευνα, δήλωσε: «Σπουδές πάνω στους Ιάπωνες μετανάστες στη Χαβάη έχουν δείξει ότι η νεότερες γενιές που ακολουθούν περισσότερο τον δυτικό τρόπο ζωής ανεβάζουν τα ποσοστά κινδύνου για εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου σε σύγκριση με τις παλαιότερες γενιές Ιαπώνων που ζουν στη Χαβάη. Η μελέτη μας δείχνει ότι η δυτικοποίηση της δίαιτας προκαλεί μεταβολές των βιοχημικών δεικτών του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, στο βλεννογόνο του παχέος εντέρου μέσα σε δύο εβδομάδες. Ίσως ακόμη πιο σημαντικό, είναι το γεγονός ότι μια αλλαγή στη διατροφή από μια δυτικού σύνθεση σε μια παραδοσιακή αφρικανική, με ψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλά λιπαρά μειώνει αυτό τον κίνδυνο. Αυτοί οι βιοδείκτες του κινδύνου του καρκίνου εντός δύο εβδομάδων, δείχνουν ότι πιθανόν δεν είναι ποτέ αργά να αλλάξει κανείς διατροφικές συνήθειες, προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνό του για εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου».

Ο ρόλος του μικροβιώματος

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ένας σημαντικός λόγος για τις αλλαγές του κινδύνου του καρκίνου ήταν ο τρόπος με τον οποίο τα βακτήρια στο έντερο -γνωστά ως μικροβίωμα- μεταβάλλουν τον μεταβολισμό τους, προκειμένου να προσαρμοστούν στη νέα δίαιτα. Στην αμερικανική ομάδα, οι ερευνητές βρήκαν ότι η αφρικανική δίαιτα οδήγησε σε αύξηση της παραγωγής βουτυρικού οξέος, ενός υποπροϊόντος του μεταβολισμού των φυτικών ινών, που έχει σημαντικές αντικαρκινικές επιδράσεις.

Ο δρ James Kinross, χειρουργός εξειδικευμένος σε επεμβάσεις στο παχύ έντερο και μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Imperial, δήλωσε: «Το μικροβίωμα του εντέρου αναγνωρίζεται ολοένα και περισσότερο ότι έχει σημαντική συμβολή στην υγεία του ανθρώπου. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι τα βακτήρια του εντέρου είναι κρίσιμης σημασίας για τη διαμεσολάβηση στη σύνδεση μεταξύ της διατροφής και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να κοιτάξουμε για την ανάπτυξη θεραπειών που στοχεύουν τα βακτήρια του εντέρου ως ένα τρόπο πρόληψης και θεραπείας του καρκίνου».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει