25 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για την Αταξία

Η αταξία είναι μια σπάνια ασθένεια που προκαλεί έλλειψη συντονισμού των μυών και η 25η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως η ημέρα που γίνεται προσπάθεια ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο για την ύπαρξή της.

Κοινός στόχος είναι η συμμετοχή σε κάποια δραστηριότητα ευαισθητοποίησης σχετικά με την αταξία, έτσι ώστε όσοι γνωρίζουν αρκετά πράγματα γι’ αυτήν να ενημερώσουν κάποιον που δεν την έχει ακούσει ποτέ, να εκπαιδευτούν ομάδες ανθρώπων μιλώντας σε σχολεία ή σε κοινωνικές εκδηλώσεις, να επικοινωνηθεί από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και να προσελκύσει χρηματοπιστωτική υποστήριξη, προκειμένου να αυξηθούν τα κονδύλια για την έρευνα που την αφορά.

Αν και στατιστικά αταξία εμφανίζει ένα άτομο στα 50.000, τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά αυτά έχουν αυξηθεί με αποτέλεσμα να αφορούν ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους είναι μικρά παιδιά.

Δεδομένου ότι η αταξία είναι μια ασθένεια που συνήθως έχει συμπτώματα, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην έγκαιρη διάγνωση και καθώς είναι κατά βάση μια ασθένεια κληρονομική, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία και στον λεπτομερή προγεννητικό έλεγχο.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με την αταξία:

Aταξία, συμπτώματα, αιτίες και θεραπεία
Μπορεί επίσης να σας αρέσει