31 Μαΐου 2014: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

Η παγκόσμια επιδημία του καπνίσματος σκοτώνει σχεδόν 6 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο εκ των οποίων οι 600.000 δεν είναι καν καπνιστές, αλλά χάνουν τη ζωή τους από το παθητικό κάπνισμα.

Αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα η επιδημία αυτή θα φτάσει να σκοτώνει πάνω από 8 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο το 2030. Περισσότερο από το 80% αυτών των προβλεπόμενων θανάτων θα συμβούν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Τα σκήπτρα μεταξύ των χωρών με τους περισσότερους καπνιστές κατέχει η Κίνα.

Αξιοσημείωτο είναι πως πολύ ψηλά στη λίστα με τις χώρες που εμφανίζουν την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση προϊόντων καπνού βρίσκεται η Ελλάδα, στην οποία ο αντικαπνιστικός νόμος είναι ουσιαστικά ανεφάρμοστος. Η Ελλάδα παρά την κρίση είναι 1η μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην κατανάλωση προϊόντων καπνού με τον αριθμό των γυναικών να παρουσιάζει αύξηση συγκριτικά με τους άνδρες τα τελευταία 30 χρόνια.

Μια μικρή μείωση που έχει καταγραφεί στατιστικά στην κατανάλωση προϊόντων καπνού δεν είναι πραγματική, αφού υπάρχει ραγδαία άνοδος στη διακίνηση παράνομων προϊόντων καπνού.

Για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος που είναι η 31η Μαΐου 2014, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καλεί όλες τις χώρες να αυξήσουν τους φόρους στον καπνό.

Σύμφωνα με τη σύμβαση-πλαίσιο του ΠΟΥ για τον Ελεγχο του Καπνού (WHO FCTC), οι χώρες θα πρέπει να εφαρμόσουν πολιτικές φορολογίας και τιμολόγησης των προϊόντων καπνού ως έναν τρόπο μείωσης της κατανάλωσης καπνού. Η έρευνα δείχνει ότι η αύξηση των φόρων είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη μείωση της χρήσης καπνού μεταξύ των ομάδων χαμηλού εισοδήματος και στην πρόληψη νέων από το να αρχίζουν να καπνίζουν. Μια αύξηση των φόρων που αυξάνει τις τιμές του καπνού κατά 10% μειώνει την κατανάλωση καπνού κατά περίπου 4% στις χώρες υψηλού εισοδήματος και κατά 8% στις περισσότερες χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Επιπλέον, η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης για τον καπνό θεωρείται ότι είναι το πιο οικονομικά αποδοτικό μέτρο ελέγχου του καπνού. Η Παγκόσμια Εκθεση Υγείας το 2010 έδειξε ότι μια αύξηση κατά 50% των ειδικών φόρων κατανάλωσης καπνού θα δημιουργήσει περισσότερα από 1,4 δις δολάρια πρόσθετα κεφάλαια σε 22 χώρες με χαμηλά εισοδήματα. Αν διατεθούν για την υγεία αυτά τα ποσά, οι δαπάνες υγείας στις κυβερνήσεις αυτών των χωρών θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 50%.

Διαβάστε επίσης:

Οι αντικαπνιστικές διαφημίσεις ενεργοποιούν τον εγκέφαλο για αλλαγή συμπεριφοράς

Στρατηγικές που βοηθούν να σταματήσετε το κάπνισμα

Αν οι γονείς καπνίζουν πολύ, θα καπνίσουν και τα παιδιά

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν σταματάτε το κάπνισμα

Γιατί είναι τόσο επικίνδυνο το κάπνισμα για την υγεία;

Κάπνισμα και εγκυμοσύνη: Κατανοήστε τους κινδύνους

Η απαγόρευση του καπνίσματος μειώνει άσθμα και πρόωρο τοκετό

Το παθητικό κάπνισμα βλάπτει τις αρτηρίες των παιδιών

Τι είναι το τριτογενές κάπνισμα και πόσο επικίνδυνο είναι για τους μη καπνιστές;

Ο Marlboro Man πέθανε από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

10 τρόποι να κρατήσετε τους έφηβους μακριά από το τσιγάρο

O αριθμός των καπνιστών πλησιάζει το 1 δισεκατομμύριο

Είναι το κάπνισμα του πούρου πιο ασφαλές από το κάπνισμα του τσιγάρου;

Είναι αλήθεια πως το κάπνισμα προκαλεί πρόωρες ρυτίδες στο δέρμα;

Η φορολόγηση καπνού στις αναπτυσσόμενες χώρες μπορεί να σώσει ζωές

Μελέτη σε δίδυμους δείχνει πώς το κάπνισμα γερνάει το δέρμα

To ΒΜJ είπε «στοπ» σε έρευνες που χρηματοδοτεί η καπνοβιομηχανία

Πέθανε πρώην καπνίστρια, πρωταγωνίστρια σε εκστρατεία κατά του καπνίσματος (videos)

Μπορεί επίσης να σας αρέσει