21 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα Αλτσχάιμερ

Με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την κατανόηση της νόσου και την αφύπνιση της Πολιτείας, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ και συναφών διαταραχών.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των ανεπτυγμένων κοινωνιών.

Πρόκειται για μια εκφυλιστική ασθένεια που προκαλεί προοδευτική μείωση στη νοητική λειτουργία και στη μνήμη. Σταδιακά καταστρέφει τα νευρικά κύτταρα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη με αποτέλεσμα ο ασθενής να μπορεί να θυμάται παρελθόντα γεγονότα αλλά όχι πρόσφατα, ενώ σταδιακά δυσκολεύεται να αναγνωρίσει νοήματα σε λέξεις και αντικείμενα, να αναγνωρίσει τους δικούς τους ανθρώπους και στο τέλος δεν καταφέρνει να φέρει εις πέρας ούτε τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού, αδυνατεί για παράδειγμα να μασήσει και να καταπιεί την τροφή του γιατί δεν θυμάται πώς γίνεται η συγκεκριμένη διαδικασία.

Πρόκειται για ασθένεια μη αναστρέψιμη που έχει προσβάλλει πάνω από 40.000.000 ανθρώπους παγκοσμίως από την ηλικία των 65 ετών και άνω, με τις προβλέψεις των επιστημόνων να συμφωνούν πως στο μέλλον ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί δραματικά.

Το Αλτσχάιμερ, όμως, είναι μια ασθένεια που μας αφορά όλους, όχι μόνο επειδή πρέπει να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή του, αλλά και επειδή «πλήττει» και τους συγγενείς όσων έχουν ανοϊκούς ασθενείς στο σπίτι τους, αφού υποχρεώνονται να «κουβαλήσουν» ένα βαρύ συναισθηματικό, σωματικό αλλά και οικονομικό φορτίο.

Διαβάστε σχετικά:

Θα μπορούσε να είναι Αλτσχάιμερ;

Ενα βήμα πιο κοντά στην εξέταση αίματος για το Αλτσχάιμερ

Είναι το Αλτσχάιμερ η ασθένεια της καθαριότητας και της αφθονίας;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει