3 αναπνευστικές παθήσεις συνδέονται με καρκίνο του πνεύμονα

Τρεις συχνές ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, φαίνεται πως σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα, όπως αναφέρει έκθεση ερευνητών από τη Λιόν της Γαλλίας.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από μελέτες που περιελάμβαναν περισσότερους από 25.000 ανθρώπους και διαπίστωσαν πως η χρόνια βρογχίτιδα, το εμφύσημα και η πνευμονία συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του πνεύμονα.

Το άσθμα και η φυματίωση αντίθετα δεν συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Οι άνθρωποι που είχαν και τις τρεις αναπνευστικές ασθένειες -χρόνια βρογχίτιδα, εμφύσημα και πνευμονία- παρουσίασαν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα σε σύγκριση με εκείνους που είχαν μόνο χρόνια βρογχίτιδα.

Η συγγραφέας της μελέτης, Anna Olsson τόνισε πως ο λόγος που οι αναπνευστικές παθήσεις μπορεί να επηρεάσουν με διάφορους τρόπους τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα, έχουν να κάνουν με τους μηχανισμούς της υποκείμενης νόσου.

«Η μεγαλύτερη και καλύτερη κατανόηση των δεσμών ανάμεσα στις αναπνευστικές παθήσεις και τον καρκίνο του πνεύμονα θα βοηθήσει τους γιατρούς στο πώς θα διαγιγνώσκουν και θα βοηθούν τους ασθενείς τους», τόνισε η Olsson, μέλος του Διεθνούς Οργανισμού για την Ερευνα για τον Καρκίνο, στη Λιόν της Γαλλίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει