3 πράγματα που δεν γνωρίζετε για τη μαύρη σοκολάτα

Οι μελέτες δείχνουν πως τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στους κόκκους του κακάο γνωστά και ως φλαβονόλες, βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και κρατάνε τις αρτηρίες καθαρές.

Μπορούν, επίσης, να μειώσουν τον κίνδυνο του διαβήτη. Και όπως προφανώς γνωρίζετε, η σοκολάτα παρασκευάζεται από το κακάο.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τρία πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε γι’ αυτή τη γλυκιά απόλαυση.

1. Είναι «καλό» λίπος

Το βούτυρο του κακάο (η κύρια πηγή λίπους στη σοκολάτα) περιέχει ελλαγικό οξύ, το μονοακόρεστο λιπαρό που υπάρχει και στο ελαιόλαδο, καθώς και στεατικό οξύ, το είδος του κορεσμένου λίπος που δεν ανεβάζει την «κακή» χοληστερόλη (LDL).

2. Σας βοηθά να τρώτε λιγότερο

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση περίπου 40 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας κάθε μέρα βοηθά τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν το άγχος και το στρες και να μειώσουν τα επίπεδα κορτιζόλης που συνδέονται με το στρες που προκαλείται από το φαγητό. Παράλληλα, οι άνδρες που τρώνε μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο 70% αισθάνονται περισσότερο ικανοποιημένοι και λιγότεροι πεινασμένοι απ’ ό,τι εκείνοι που τρώνε σοκολάτα γάλακτος, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. Οταν τρώνε πίτσα οι άνδρες που είχαν προηγουμένως φάει μαύρη σοκολάτα, βρέθηκε ότι καταναλώνουν 17% λιγότερες θερμίδες.

3. Είναι καλύτερη πικρή

Φυσικά, χωρίς ζάχαρη, με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υψηλότερη σε αντιοξειδωτικά απ’ ό,τι τα άλλα είδη σοκολάτας η μαύρη σοκολάτα είναι καλή αλλά έχει πικρή γεύση. Ομως, αυτή ακριβώς είναι και η αξία της. Οταν αλκαλιοποιηθεί (θα το δείτε αυτό στην ετικέτα) η γεύση της γίνεται πιο ώριμη. Ωστόσο, η επεξεργασία μειώνει επίσης σημαντικά την ποσότητα των αντιοξειδωτικών. Γι’ αυτό είναι καλύτερα να την καταναλώνετε πικρή, αφού έτσι θα παίρνετε όλα τα οφέλη της.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει