4 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων (video)

Κάθε χρόνο, στις 4 Οκτώβρη γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε επειδή είναι η ημέρα γιορτής του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που ήταν λάτρης της φύσης και προστάτης των ζώων.

Η γιορτή καθιερώθηκε το 1931 σε ένα συνέδριο οικολόγων που έγινε στη Φλωρεντία και από τότε την συγκεκριμένη ημερομηνία γίνονται διάφορες εκδηλώσεις παγκοσμίως για να γιορταστεί η σχέση του ανθρώπου με το ζωικό βασίλειο.

Είναι η ημέρα της ευαισθητοποίησης για τα ζώα που αποτελούν τους συντρόφους μας και ομορφαίνουν τη ζωή μας, αλλά και για εκείνα που υφίστανται κακομεταχείριση ή ζουν υπό άθλιες συνθήκες.

Εχει να κάνει με τα όσα μπορούμε να προσφέρουμε στα κατοικίδιά μας, αλλά και με όλα όσα οφείλουμε να κάνουμε για να μην καταστρέφουμε την πανίδα ανά την Υφήλιο. Κάθε κόψιμο δέντρου στον Αμαζόνιο δεν σημαίνει μόνο λιγότερο οξυγόνο για τη Γη, σημαίνει και στέρηση του «σπιτιού» για δεκάδες είδη που κατοικούν πάνω σ’ αυτό. Κάθε φωτιά στο δάσος δεν καταστρέφει μόνο τα δέντρα του, αλλά αφήνει άστεγα (αν βέβαια καταφέρουν να επιβιώσουν από τη φωτιά…) και δεκάδες, εκατοντάδες ζώα, πουλιά, έντομα που το δάσος είναι ο φυσικός τους χώρος.

Επιπλέον, την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, οφείλουμε να σκεφτούμε, να προβληματιστούμε, αλλά και να ενημερωθούμε για τα εκατομμύρια ζώα που θανατώνονται από την βιομηχανική κτηνοτροφία για να θρέψουν τους ανθρώπους και ζουν υπό άθλιες συνθήκες από τη στιγμή της γέννησής τους μέχρι την ώρα του -μαρτυρικού τις περισσότερες φορές…- θανάτου τους στο βωμό του κέρδους.

Χωρίς τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής, στοιβαγμένα σε ελάχιστα τετραγωνικά που δεν τους επιτρέπουν ούτε να κινηθούν, αντί να βρίσκονται στα λιβάδια και το γρασίδι μέχρι την στιγμή του αναπόφευκτου τέλους τους, οδηγούμενα τεχνητά μέσω γενετικών παρεμβάσεων και φαρμάκων σε ολοένα και μεγαλύτερη παραγωγή με ολέθριες επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα της -σύντομης- ζωής τους.

Και να δραστηριοποιηθούμε, να απαιτήσουμε, από τη στιγμή που δεν μπορούμε όλοι να γίνουμε χορτοφάγοι, τουλάχιστον να ζουν σε καλύτερες συνθήκες.

Δείτε το παρακάτω βίντεο και ευαισθητοποιηθείτε. Γιατί στις 4 Οκτωβρίου και όχι μόνο -πρέπει να- γιορτάζουν όλα τα ζώα. Και τα ζώα δεν είναι μόνο χάδια, χαρές και κούνημα της ουράς…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει