Συμβουλές για να ελέγξετε το άσθμα του παιδιού σας

Εάν έχετε ένα παιδί με άσθμα, γνωρίζετε από πρώτο χέρι ότι έχετε να αντιμετωπίσετε μια, το λιγότερο απαιτητική κατάσταση. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να το κρατήσετε υπό έλεγχο.

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να μπορείτε να ελέγχετε το άσθμα του παιδιού σας;

1. Κρατήστε ένα ημερολόγιο του άσθματος

Ο γιατρός του παιδιού σας δεν μπορεί να βελτιώσει ένα πρόγραμμα θεραπείας εάν εσείς ή εκείνος δεν γνωρίζετε τι αποτελέσματα φέρνει. Γι’ αυτό είναι χρήσιμο να κρατήσετε ένα ημερολόγιο άσθματος. Χρησιμοποιήστε ένα τετράδιο για να γράψετε για το πώς αισθάνεται το παιδί σας. Γράψτε σημειώσεις τις ημέρες που το παιδί σας είναι άρρωστο. Να είστε βέβαιοι να γράψετε την ημερομηνία και τα συμπτώματα του παιδιού σας, όπως τον συριγμό και τον βήχα. Καταγράψτε προβλήματα ποιότητας της ζωής του, όπως μειωμένη φυσική δραστηριότητα και δυσκολία στον ύπνο όλη τη νύχτα λόγω βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή. Εάν το παιδί σας παίρνει φάρμακο κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άσθματος, καταγράψτε πότε και πόσο συχνά το παιδί σας χρειάζεται το φάρμακο και τις μετρήσεις πριν και μετά το φάρμακο. Εάν το παιδί σας παίρνει φάρμακα τακτικά, καταγράψτε τις δόσεις. Μερικοί γονείς θεωρούν ότι είναι χρήσιμο να έχουν μια ενότητα σχολίων για κάθε ημέρα. Με αυτό τον τρόπο, μπορούν να γράφουν σημειώσεις σχετικά με εναύσματα (πράγματα που μπορεί να ξεκινήσουν τα προβλήματα άσθματος, όπως η γύρη ή σκόνη) και τις παρενέργειες από τα φάρμακα, όπως η υπνηλία ή νευρικότητα. Μήπως θα πρέπει να κρατήσετε ένα ημερολόγιο, όταν τα πράγματα είναι ήρεμα; Αυτό είναι στο χέρι σας. Ενας καλός κανόνας είναι: εάν παρατηρήσετε συμπτώματα, να τα γράφετε.

2. Χρησιμοποιήστε ένα ροόμετρο

Ενα ροόμετρο μετρά τη ροή του αέρα έξω από τους πνεύμονες. Χρησιμοποιείται για να μετρήσει τη μέγιστη ροή αέρα, καθώς το παιδί εκπνέει με δύναμη. Μπορεί να σας βοηθήσει να κρίνετε την υγεία των πνευμόνων του παιδιού σας. Ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας διδάξει πώς να χρησιμοποιήσετε το ροόμετρο.  Καταγράψτε την μέγιστη ροή. Θα πρέπει να ρωτήσετε το γιατρό σε ποιο αριθμό ου ροόμετρου θα πρέπει να δώσετε τα φάρμακα διάσωσης του παιδιού σας, και σε ποιο αριθμό θα πρέπει να πάτε το παιδί στο γιατρό.

3. Συζητήστε με το γιατρό σας

Πηγαίνετε το παιδί σας για τακτικές εξετάσεις, ακόμη και αν αυτό ισχυρίζεται ότι νιώθει μια χαρά. Ο γιατρός θα ελέγξει την αναπνοή του παιδιού σας. Εάν το παιδί σας παίρνει φάρμακα, ο γιατρός θα βεβαιωθεί ότι έχουν αποτέλεσμα. Επωφεληθείτε από το χρόνο σας με το γιατρό για να του δείξετε το ημερολόγιο του άσθματος και να κάνετε ερωτήσεις. Ο γιατρός σας πρέπει να σας δώσει ένα γραπτό σχέδιο δράσης κατά του άσθματος, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών σχετικά με το πώς και πότε να δίνετε φάρμακα, και πότε θα πρέπει να βλέπει το παιδί.

4. Μάθετε να διαχειρίζεστε τα φάρμακα

Οσο καλύτερα μπορείτε να καταλάβετε τα φάρμακα του παιδιού σας, τόσο καλύτερα μπορείτε να διαχειριστείτε τη φροντίδα του. Οταν ο γιατρός σας δίνει πληροφορίες σχετικά με τα φάρμακα, να τις γράφετε ή ακόμα καλύτερα ζητήστε από το γιατρό σας να γράψει εκείνος τις οδηγίες. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες σχετικά με το τι φάρμακα πρέπει να παίρνει το παιδί και πότε. Υπάρχουν διάφοροι τύποι φαρμάκων άσθματος. Τα φάρμακα συντήρησης αποτρέπουν τα συμπτώματα του άσθματος και θα πρέπει να δίνονται κάθε μέρα, ακόμα και όταν το παιδί σας αισθάνεται καλά. Τα φάρμακα για τη διάσωση χορηγούνται για τη θεραπεία των συμπτωμάτων του άσθματος όταν αυτά εκδηλώνονται. Μερικές φορές το παιδί σας θα χρειαστεί ορισμένα φάρμακα, ακόμη και όταν δείχνει υγιές. Ζητήστε από τον γιατρό για να σας δείξει πώς να δώσετε το φάρμακο. Εχει μεγάλη σημασία να χορηγούνται φάρμακα με τον τρόπο που πρέπει, καθώς αυτό σχετίζεται με την αποτελεσματικότητά τους. Είναι επίσης καλό να έχετε μια λίστα με όλα τα φάρμακα που λαμβάνει το παιδί σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη εκτάκτως να επισκεφθείτε έναν άλλο γιατρό.

 5. Μάθετε όλα όσα πρέπει για το άσθμα

Είστε ένα βασικό μέλος της ιατρικής ομάδας του παιδιού σας. Ενημερωθείτε για το άσθμα σε γενικές γραμμές, αλλά και για την περίπτωση του παιδιού σας ειδικότερα καθώς αυτό θα βοηθήσει εσάς και το παιδί σας διαχειριστείτε την κατάσταση αποτελεσματικά. Ξεκινήστε την εκπαίδευσή σας στο γραφείο του γιατρού. Ο γιατρός μπορεί επίσης να σας δείξει πώς να χρησιμοποιείτε ιατρικές συσκευές, όπως συσκευές εισπνοής και να σας πει τι να περιμένετε από τα φάρμακα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει