5 συνθήκες υγείας που σχετίζονται με ημικρανίες

Αν ανήκετε στα εκατομμύρια των ανθρώπων που ταλαιπωρούνται από ημικρανίες, γνωρίζετε ήδη ότι δημιουργούν πόνο, δυστυχία, χαμένες ώρες ή ημέρες εργασίας κάθε φορά που ενεργοποιούνται.

Εκείνο που ενδεχομένως δεν γνωρίζετε και έχει αποδειχθεί από την έρευνα, είναι πως οι ημικρανίες μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο για άλλες συνθήκες υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, του άγχους και της καρδιαγγειακής νόσου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, η θεραπεία της ημικρανίας μπορεί να έχει θετικά οφέλη και σε άλλες καταστάσεις υγείας που σας απασχολούν.

1. Κατάθλιψη και άγχος

Όταν πρόκειται για τη σχέση μεταξύ ημικρανίας και ψυχολογικών ασθενειών, όπως είναι η κατάθλιψη και το άγχος, η ημικρανία είναι κάτι ανάλογο με την κότα και το αυγό. Πρόκειται για μια αμφίδρομη σχέση. Οι άνθρωποι με ψυχιατρικά νοσήματα πάσχουν περισσότερο από ημικρανίες, αλλά αν έχει κανείς ημικρανίες, η ποιότητα της ζωής του πέφτει κι αυτό μπορεί με τη σειρά του να οδηγήσει σε κατάθλιψη και άγχος. Μια μελέτη έδειξε πως οι γυναίκες μέσης ηλικίας έχουν κατά 40% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη, εάν εμφανίσουν ημικρανίες και ο κίνδυνος αυτός δεν απομακρύνεται, ούτε όταν φεύγει ο πονοκέφαλος.

Στη μελέτη που παρουσιάστηκε το 2012 στο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, οι γυναίκες που υπέφεραν από ημικρανία είχαν 36% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν υπέφεραν από ημικρανίες.

Ένα θετικό αποτέλεσμα από τη σχέση μεταξύ των δύο συνθηκών ήταν πως η θεραπεία της κατάθλιψης και του άγχους, βελτίωσε επίσης και τις ημικρανίες, δηλαδή ορισμένα αντικαταθλιπτικά είχαν ευεργετικές επιπτώσεις και στο θέμα της ημικρανίας.

2. Καρδιαγγειακή νόσος

Έως και το ένα τρίτο των ανθρώπων με ημικρανία εμφανίζουν μια «αύρα» (συγκεκριμένα νευρολογικά συμπτώματα) που προηγείται του πονοκεφάλου τους, δηλαδή κάποιου είδους οπτικές διαταραχές, όπως φώτα που αναβοσβήνουν ή προσωρινή απώλεια όρασης. Ορισμένες έρευνες δείχνουν πως η ημικρανία με αύρα μπορεί να βάλει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Μια μελέτη του 2013 που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, μελέτησε τα στοιχεία από περισσότερες από 27.000 γυναίκες που συμμετείχαν στη Μελέτη Υγείας των Γυναικών και διαπιστώθηκε ότι η ημικρανία με αύρα ήταν ένας από τους κορυφαίους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο μεταξύ των γυναικών, δεύτερος στη σειρά μετά την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι γιατί η ημικρανία με αύρα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά έχουν κάποια θεωρία σύμφωνα με την οποία, κατά τη διάρκεια της ημικρανίας, υπάρχει μια απελευθέρωση των προ-φλεγμονωδών χημικών ουσιών που μπορούν να βλάψουν το τοίχωμα των αγγείων, με αποτέλεσμα αυτό να κλείσει, πράγμα που θα μπορούσε να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή.

Δεν είναι γνωστό ούτε το αν ο έλεγχος της ημικρανίας μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Αν κάποιος έχει ημικρανία με αύρα πρέπει να πάρει μέτρα για τον έλεγχο και άλλων παραγόντων κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να φροντίσει κανείς να διατηρεί σταθερή την αρτηριακή του πίεση, τη χοληστερόλη και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και αν χρειαστεί να χάσει βάρος, όπως επίσης και να κόψει το κάπνισμα.

3. Παχυσαρκία

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από ημικρανίες είναι επίσης πιο πιθανό να είναι υπέρβαροι και πως οι ημικρανίες μπορεί να γίνουν πιο συχνές και πιο σοβαρές με την αύξηση του σωματικού βάρους. Ο κοινός παρονομαστής είναι η φλεγμονή. Τόσο η ημικρανία, όσο και η παχυσαρκία θεωρούνται φλεγμονώδεις καταστάσεις. Υπάρχουν μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει πολύ στην ανακούφιση του πόνου της ημικρανίας.

4. Επιληψία

Τόσο η ημικρανία όσο και η επιληψία χαρακτηρίζονται από ευαισθησία του εγκεφάλου. «Οποια κι αν έχετε πρώτη, είναι δύο φορές πιο πιθανό να αποκτήσετε και την άλλη», υποστηρίζει ο δρ Richard Lipton, καθηγητής Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Επιστημών στο Κολέγιο Ιατρικής Albert Einstein.

«Δεν είναι τόσο ότι η επιληψία προκαλεί ημικρανία ή ότι η ημικρανία προκαλεί επιληψία, είναι ότι ταξιδεύουν μαζί και ξέρουμε τουλάχιστον ότι μέρος αυτής της συνθήκης είναι θέμα γενετικής. Οι δύο αυτές συνθήκες συνδέονται με επιδημιολογικές μελέτες, καθώς και τα φάρμακα που εμποδίζουν την επιληψία, έχουν επίσης αντίκτυπο στην ημικρανία», εξηγεί.

Μάλιστα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης ανέλυσαν 500 οικογένειες με δύο ή περισσότερους στενούς συγγενείς με επιληψία και βρήκαν ότι οι άνθρωποι με τρεις ή περισσότερους στενούς συγγενείς με μια επιληπτική διαταραχή είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ημικρανίες με αύρα από εκείνους των οποίων οι οικογένειες είχαν λιγότερα μέλη με επιληπτικές κρίσεις.

5. Αλλεργία

Εάν έχετε ρινικές αλλεργίες, μπορεί να είναι πιο πιθανό να υποφέρετε επίσης από ημικρανίες. Ο λόγος είναι ότι το τρίδυμο νεύρο, το οποίο εμπλέκεται στην πρόκληση της ημικρανίας, τροφοδοτεί επίσης τον ρινικό βλεννογόνο. Οι ρινικές αλλεργίες συμβαίνουν όταν υπάρχει ερεθισμός ή φλεγμονή του οπτικού νεύρου από αλλεργιογόνα που οδηγούν σε φαγούρα και ρινική καταρροή.

Για την προστασία της ευεξίας σας, πρέπει να είστε ενήμεροι για τους κινδύνους αυτούς και να παρακολουθείτε την υγεία σας, φροντίζοντας να θεραπεύσετε τις ημικρανίες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει