5 τροφές για να μειώσετε την πρόσληψη ζάχαρης

Κάθε φορά που θέλουμε να φάμε κάτι γλυκό, συνήθως καταλήγουμε στο επιδόρπιο που μάς προσελκύει λόγω του ότι τα συστατικά που περιέχει ανεβάζουν τη διάθεσή μας. Με αυτόν τον τρόπο εθιζόμαστε στη ζάχαρη.

Ομως, η ζάχαρη έχει κακή επίδραση στην υγεία μας και θα ήταν ευχής έργο αν μπορούσαμε να την αντικαταστήσουμε με τροφές που περιέχουν φυσικά υγιή σάκχαρα που μπορούν να μας ικανοποιήσουν και παράλληλα να μειώσουν την επιθυμία μας για γλυκά.

Υπάρχουν, όμως, τέτοιες τροφές; Φυσικά και υπάρχουν! Δείτε παρακάτω ποιες είναι αυτές:

1. Σύκα

Κατά τη διάρκεια της περιόδου που δεν είναι διαθέσιμα τα φρέσκα σύκα μπορείτε πολύ εύκολα να καταναλώσετε σύκα ξερά. Το περιεχόμενό τους αποτελείται από πολλές βιταμίνες και μέταλλα, αλλά τα πιο σημαντικά του στοιχεία είναι το μαγνήσιο και η βιταμίνη C. Τα σύκα μπορούν να βοηθήσουν τον μεταβολισμό μας και να μάς δώσουν έτσι ώθηση να επιλύσουμε θέματα λίπους, ενώ παράλληλα βοηθούν στην έκκριση ινσουλίνης που ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

 2. Ντομάτες

Οι ντομάτες περιέχουν υψηλά επίπεδα τρυπτοφάνης, ένα αμινοξύ που το σώμα μας μετατρέπει σε σεροτονίνη. Οι ντομάτες είναι, επίσης, πλούσιες σε χρώμιο που μειώνει την επιθυμία για φαγητό και ρυθμίζει με επιτυχία τη γλυκόζη του αίματος και τη χοληστερόλη στο σώμα.

3. Μήλα

Το μήλο είναι ένα από τα πιο προσιτά φρούτα και αποτελεί εξαιρετικό υποκατάστατο για το γλυκό. Τα μήλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και υγιεινούς υδατάνθρακες που δημιουργούν ένα αίσθημα κορεσμού και μειώνουν την ανάγκη για κάτι γλυκό.

4. Κανέλα

Αυτό το αρωματικό μπαχαρικό εμποδίζει τις ξαφνικές αλλαγές στα επίπεδα της γλυκόζης στο σώμα, καθυστερώντας έτσι την ανάγκη για γλυκά σνακ. Μπορείτε να πασπαλίσετε κανέλα στη φρουτοσαλάτα σας ή να την αναμείξετε σε λεμονάδα. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίσετε ένα υγιές υποκατάστατο για τα γλυκά.

5. Γλυκοπατάτα

Η γλυκοπατάτα είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα που μπορείτε να έχετε στην κουζίνα σας, λόγω της πληθώρας των μετάλλων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και την αφθονία των διαιτητικών ινών. Η γλυκοπατάτα επιβραδύνει την απορρόφηση γλυκόζης, η οποία επιτείνει την ανάγκη για γλυκά. Η γλυκοπατάτα μπορεί να γίνει πουρές, πατατάκια, αλλά και συστατικό για κρύες σαλάτες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει