Εχετε καθίσει ωραία και καλά να φάτε το πρωινό σας, που περιλαμβάνει δημητριακά ολικής αλέσεως και ένα μεγάλο ποτήρι φρέσκο χυμό. Αισθάνεστε γεμάτοι ενέργεια και τα έχετε πολύ καλά με τον εαυτό σας.
Ομως, όταν ανεβαίνετε στη ζυγαριά για να «εισπράξετε» την ηθική ανταμοιβή της προσπάθειάς σας, βλέπετε πως αυτή παραμένει αμετακίνητη.
Τι συμβαίνει;
Ακόμα κι αν το σώμα μας επωφελείται από πρόσθετες θρεπτικές ουσίες, το να το παρακάνουμε καταναλώνοντας τροφές απαλλαγμένες από την αμαρτία των θερμίδων ή των τρανς λιπαρών, μπορεί να μας κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.
Δείτε παρακάτω πέντε τέτοιες υγιεινές τροφές που, όμως, θα πρέπει να κρατήσετε υπό έλεγχο αν δεν θέλετε να γυρίσουν μπούμερανγκ.
1. Ελαιόλαδο
Αυτό το βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής έχει απογειωθεί για τις υγιείς του ιδιότητες σε ό,τι αφορά την καρδιά. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία θα μπορούσαν να μειώσουν τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.
Ομως, παρά το γεγονός ότι το ελαιόλαδο θεωρείται «καλό» λίπος, θα μπορούσε να αυξήσει γρήγορα τις θερμίδες σε ένα κατά τ’ άλλα υγιές γεύμα. Αντί λοιπόν να ρίχνετε λάδι στο τηγάνι με το μάτι, κάτι που θα μπορούσε να προσθέσει αρκετές εκατοντάδες θερμίδες σε ό,τι μαγειρέψετε, χρησιμοποιήστε κουτάλια που θα σάς επιτρέψουν να το κρατήσετε υπό έλεγχο.
2. Καρύδια
Οι ξηροί καρποί είναι στην κορυφή της λίστας των θρεπτικών σνακ. Είναι γεμάτοι με πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και μπορούν να σάς βοηθήσουν να μειώσετε τη χοληστερόλη σας. Οταν τους καταναλώνετε απευθείας από τη συσκευασία, μπορεί να ξεφύγετε πολύ εύκολα και να καταναλώσετε υπερβολικές θερμίδες και λίπος ακούσια. Γι’ αυτό προτιμήστε να μετράτε. Μία χούφτα ή περίπου 30 γραμμάρια είναι η ιδανική ποσότητα για κάθε ημέρα.
3. Χυμοί
Οταν αφαιρείτε από τον χυμό τον πολτό, αφαιρείτε παράλληλα και τις φυτικές ίνες που σας χορταίνουν. Κι όταν κάποιος δεν χορταίνει, συνεχίζει να πίνει. Το αποτέλεσμα; Καταναλώνετε μεν πολλές βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, αλλά παράλληλα καταναλώνετε και πολλές θερμίδες. Ετσι, ενώ η κατανάλωση χυμού είναι ένας πολύ καλός τρόπος να καταναλώσετε λαχανικά που δεν σάς αρέσουν, το να τρώτε ολόκληρα φρούτα και λαχανικά είναι μακράν πιο υγιεινός τρόπος να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.
4. Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι είναι γνωστό για έναν μεγάλο κατάλογο από οφέλη για την υγεία σας όπως η πιθανή απώλεια βάρους και η πρόληψη πολλών ασθενειών. Είναι, επίσης, καλό γιατί καταπραΰνει τους πονοκεφάλους, τη διάρροια και τη ναυτία. Ωστόσο, αν πίνετε περισσότερα από πέντε φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα, η υψηλή δόση καφεΐνης μπορεί να επιδεινώσει αυτά τα τρία συμπτώματα και επιπλέον να σάς κρατήσει άυπνους όλη τη νύχτα.
Επίσης, η υπερβολική ποσότητα πράσινου τσαγιού θα μπορούσε να μειώσει την ικανότητα του σώματός σας να απορροφήσει τον σίδηρο από τις τροφές. Επειδή το πράσινο τσάι δεν περιέχει θερμίδες, μπορεί να σας φαίνεται ασφαλές να το καταναλώσετε σε μεγάλες ποσότητες, όμως, προσπαθήστε να μην πίνετε περισσότερα από τρία φλιτζάνια σε καθημερινή βάση.
5. Σούσι με ωμά θαλασσινά
Οταν τρώτε σούσι παίρνετε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από τα ψάρια, όμως, παράλληλα μπορεί να εκτεθείτε σε ένα βαρύ τοξικό μέταλλο, τον υδράργυρο. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υδραργύρου, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το νευρικό σας σύστημα.
Αν αγαπάτε πολύ το σούσι, είναι πιο ασφαλές να αποφύγετε να τρώτε ψάρια-θηρευτές που έχουν υψηλές συγκεντρώσεις αυτής της τοξίνης. Τα μικρότερα είδη θαλασσινών, όπως οι γαρίδες, τα καβούρια και τα χέλια, έχουν χαμηλότερα επίπεδα υδραργύρου και μπορούν να βρεθούν στα περισσότερα μενού σούσι, επομένως θα μπορέσετε να απολαύσετε το αγαπημένο σας φαγητό χωρίς να θέσετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο.