6 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα λιπαντικά

Το σεξ μειώνει το στρες, ανακουφίζει τον πόνο, σάς δίνει λάμψη και σάς κάνει να δείχνετε και να αισθάνεστε νεότεροι. Μπορείτε να επωφεληθείτε απ’ αυτά και από άλλα οφέλη του χρησιμοποιώντας ένα λιπαντικό.

Μια μελέτη του 2009 από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα βρήκε πως οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν λιπαντικά κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα, είχαν πιο ευχάριστη και ικανοποιητική σεξουαλική ζωή.

Τα λιπαντικά επιλέγονται από πολλά ζευγάρια για να ενισχύσουν τη σεξουαλική τους ευχαρίστηση και τη μείωση της τριβής και των ερεθισμών. Για την ακρίβεια, περισσότερο από το ήμισυ ανδρών και γυναικών χρησιμοποιούν λιπαντικά κατά τη σεξουαλική επαφή, σύμφωνα με δύο μελέτες που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Journal of Sexual Medicine.

Διαβάστε παρακάτω τι συνιστούν οι ειδικοί πως πρέπει να εξετάσετε πριν χρησιμοποιήσετε ένα λιπαντικό:

1. Ο πόνος σημαίνει κάτι. Τα λιπαντικά συχνά περιέχουν λιδοκαΐνη και βενζοκαΐνη για να μειώσουν την ταλαιπωρία. Ωστόσο, αυτά τα συστατικά μπορούν να μουδιάσουν το δέρμα και να μειώσουν την αντίληψη του πόνου. Ομως, ο πόνος λέει κάτι για το σώμα μας και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αν υπάρχει κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, καθώς για παράδειγμα ένα πιθανό σχίσιμο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

2. Παρακολουθήστε για σάκχαρα. Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο λιπαντικό που θα πρέπει να αποφεύγουν όλοι, ωστόσο υπάρχουν κάποια συστατικά που επηρεάζουν τις γυναίκες. Για παράδειγμα η γλυκερίνη, που είναι ένα παράγωγο σακχάρου, μπορεί να προκαλέσει αυξημένες κολπικές λοιμώξεις σε γυναίκες που είναι επιρρεπείς σ’ αυτές. Τα λιπαντικά με άλλα σάκχαρα, όπως κάποια αρωματισμένα λιπαντικά, μπορεί επίσης να ερεθίσουν τον κόλπο μερικών γυναικών.

3. Πρέπει να μπορείτε να συλλάβετε. Το ιδανικό λιπαντικό είναι αυτό που δεν βλάπτει το σπέρμα, μιμείται το pΗ της τραχηλικής βλέννης (σε οξύτητα) και τη συνοχή της, ενώ έχει αντιοξειδωτικά που είναι μπορεί να είναι χρήσιμα για το σπέρμα. Επιλέξτε λιπαντικά που εγγυώνται την ασφαλή χρήση σε ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν.

4. Εξετάστε την ευαισθησία σας. Υπάρχουν κάποια λιπαντικά που αυξάνουν την θερμοκρασία, τσούζουν και είναι εξαιρετικά ενοχλητικά για κάποιες γυναίκες. Αν δεν είστε σίγουροι/ες πριν από τη χρήση δοκιμάστε τα στη μία πλευρά των χειλέων του αιδοίου και αν διαπιστώσετε ότι καίνε, τσούζουν, ενοχλούν ή είναι δυσάρεστα, μην τα χρησιμοποιήσετε. Επίσης, ποτέ μην χρησιμοποιείτε κάποιο λιπαντικό για πρώτη φορά κατά τη συνουσία. Δοκιμάστε το από πριν. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία λιπαντικών με διαφορετικά συστατικά και υφές για να αποφασίσετε ποιο απ’ αυτά λειτουργεί καλύτερα και για τους δυο σας.

5. Δοκιμάστε φυσικά λιπαντικά. Οι άνθρωποι που έχουν χρησιμοποιήσει έλαιο καρύδας και άλλα οικιακά έλαια, παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μ’ αυτά ένα προφυλακτικό, επειδή αυτά τα έλαια διασπούν τα προφυλακτικά λάτεξ. Ενα άλλο μειονέκτημα είναι πως βρωμίζουν τα σεντόνια. Αν τελικά αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε σπιτικά έλαια ως λιπαντικά, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε ένα προφυλακτικό χωρίς λάτεξ.

Τα λιπαντικά όπως η βαζελίνη δεν είναι κατάλληλα για να χρησιμοποιηθούν εσωτερικά καθώς χρειάζονται αρκετή ώρα για να βγουν από τον οργανισμό και μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό. Ωστόσο, τα λιπαντικά με βάση τα έλαια, όπως τα φυτικά έλαια ή το έλαιο καλαμποκιού είναι ασφαλή.

Θέλετε να το πάτε φυσικά, αλλά δεν χρησιμοποιείτε οικιακά έλαια στην κρεβατοκάμαρα; Τότε αρχίστε να πίνετε άφθονο νερό. Αν είστε αφυδατωμένοι, θα έχετε δυσκολία στη λίπανση.

6. Είναι εντελώς φυσιολογικό. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι η εφαρμογή λιπαντικών διακόπτει το σεξ, ενώ άλλοι ανησυχούν ότι μπορεί ο ερωτικός τους σύντροφος να σκεφτεί πως δεν μπορούν να λιπανθούν από μόνοι τους. Ομως, η χρησιμοποίηση λιπαντικού είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό και ο καθένας θα πρέπει να το χρησιμοποιήσει σε κάποια στιγμή της ζωής του. Φροντίστε να είναι διαθέσιμο εκείνες τις μέρες που αισθάνεστε ότι το χρειάζεστε και ενσωματώστε το στα ερωτικά σας παιχνίδια. Δεν πρέπει να το φοβάστε ούτε να διστάζετε να πειραματιστείτε μ’ αυτό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει