6 τρόποι που το Πάρκινσον επηρεάζει το μυαλό

Οι επιπτώσεις της νόσου του Πάρκινσον υπερβαίνουν κατά πολύ τον μυϊκό τρόμο και τα προβλήματα με τον έλεγχο των κινήσεων. Πολλές φορές επηρεάζουν επίσης τη διάθεση και την ικανότητα του ανθρώπου να σκέφτεται κανονικά.

Είναι σημαντικό για εκείνους που φροντίζουν άτομα με νόσο του Πάρκινσον και για τους γιατρούς τους να ελέγξουν τα ακόλουθα προβλήματα και τη διαχείρισή τους, όσο η ασθένεια προχωρά.

1. Γνωστική Απομείωση

Πολλοί άνθρωποι με νόσο του Πάρκινσον, εμφανίζουν άνοια με την πάροδο του χρόνου. Συχνά τα πρώτα συμπτώματα της άνοιας επηρεάζουν την ικανότητα των ανθρώπων να κάνουν σχέδια, καθώς και την ικανότητά τους να παίρνουν αποφάσεις και να έχουν πρακτικές συμπεριφορές που θα τους βοηθήσουν να επιτύχουν τους στόχους τους. Τα φάρμακα για τα σωματικά συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον θα μπορούσαν να φταίνε για τα προβλήματα της νοητικής λειτουργίας. Αλλαγές στην φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση αυτών των παρενεργειών.

2. Παραισθήσεις

Οι άνθρωποι με νόσο του Πάρκινσον μπορεί να έχουν παραισθήσεις, κάτι που σημαίνει πως βλέπουν ανθρώπους ή πράγματα που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα. Ωστόσο, αυτά τα οράματα συχνά δεν φαίνεται να είναι τρομακτικά για τα άτομα με τη νόσο του Πάρκινσον. Οι παραισθήσεις μπορεί να σχετίζονται με την ίδια τη νόσο ή τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία. Αλλά προβλήματα, όπως η αφυδάτωση ή οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μπορούν επίσης να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο σ’ αυτό το σύμπτωμα.

3. Πρόβλημα επικοινωνίας

Η νόσος του Πάρκινσον μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα που κάνουν την επικοινωνία των πασχόντων με τους αγαπημένους τους πιο δύσκολη, όπως το να δυσκολεύονται να βρουν τη σωστή λέξη για να σχηματίσουν μια σύνθετη πρόταση. Η δυσκολία κατανόησης είναι επίσης ένα άλλο πρόβλημα. Τα άτομα με αυτή τη νόσο συχνά έχουν πρόβλημα να κατανοήσουν τι τους λένε οι άλλοι.

4. Κατάθλιψη

Οι άνθρωποι με νόσο του Πάρκινσον μπορεί να αναπτύξουν σε ποσοστό μέχρι και 80% κατάθλιψη. Για πολλούς η κατάθλιψη είναι η αλλαγή που σχετίζεται με την ασθένεια που έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής τους. Μερικές φορές τα συμπτώματα της κατάθλιψης μοιάζουν με τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον. Αυτά περιλαμβάνουν σύγχυση και απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που αγαπούσαν. Οι άνθρωποι μπορεί να μην είναι σε θέση να δουν την κατάθλιψη από μόνοι τους κι εδώ ρόλο πρέπει να παίξουν οι φροντιστές τους, φέρνοντας το πρόβλημα ενώπιον ενός γιατρού.

5. Ανησυχία

Το άγχος χτυπά συχνά μαζί με την κατάθλιψη σε άτομα με τη νόσο του Πάρκινσον. Μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα ή ανησυχία σε γενικές γραμμές. Το άγχος μπορεί, επίσης, να φέρει στην επιφάνεια μια μορφή επιθετικού πανικού ή μια ψυχαναγκαστική-καταναγκαστική διαταραχή. Το άγχος μπορεί να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια των «κενών» διαστημάτων, όταν τα φάρμακα δεν ελέγχουν πλήρως την ασθένεια.

6. Προβλήματα ελέγχου συμπεριφοράς

Πολλοί άνθρωποι με νόσο του Πάρκινσον έχουν προβλήματα να ελέγχουν ορισμένες επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως παρορμητικές αγορές, κραιπάλη φαγητού, σεξουαλικές σκέψεις και δραστηριότητες, καθώς και τυχερά παιχνίδια. Οι παρορμήσεις τους μπορεί να σχετίζονται με ορισμένα φάρμακα της ασθένειας. Αν η φαρμακευτική αγωγή είναι η αιτία, ο γιατρός μπορεί να είναι σε θέση να σταματήσει αυτή την παρενέργεια, αλλάζοντας τη δόση ή δίνοντας ένα διαφορετικό φάρμακο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει