7 πράγματα που δεν γνωρίζατε ότι κάνουν τα λεμόνια

Ολοι γνωρίζουμε ότι τα λεμόνια είναι νόστιμα και προσθέτουν γεύση, οπουδήποτε κι αν τα χρησιμοποιήσουμε, ενώ επιπλέον παρέχουν εξαιρετικά οφέλη για την υγεία μας με τις αντιβακτηριακές τους ιδιότητες.

Μπορούν να καθαρίσουν τα νεφρά και το ήπαρ, να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να προσφέρουν βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και βοηθούν όσους θέλουν να παραμείνουν νέοι.

Αυτά όμως δεν είναι τα μόνα πράγματα που κάνουν. Διαβάστε παρακάτω επτά ακόμα χρήσεις του λεμονιού που θα λύσουν μερικά από τα πιο δύσκολα προβλήματα της κουζίνας σας και θα ενισχύσουν τα γεύματά σας.

1. Αποτρέπουν τα φρούτα από το να γίνουν καφέ. Λίγες σταγόνες λεμονιού μπορούν να κάνουν θαύματα για τα μήλα, το αβοκάντο και τις μπανάνες, δεδομένου ότι ο χυμός λεμονιού είναι ακριβώς αρκετά όξινος για να αποτρέψει την οξείδωση που κάνει τα φρούτα καφέ. Δοκιμάστε το την επόμενη φορά που θα προετοιμάσετε μια πιατέλα με φρούτα κομμένα σε φέτες.

2. Βοηθούν να μην κολλάει το ρύζι. Εχετε πρόβλημα με το ρύζι που μαγειρεύετε; Την επόμενη φορά προσθέστε μερικές σταγόνες λεμόνι στο νερό μαγειρέματος και αυτό θα αποτρέψει τα σπυριά του ρυζιού να κολλήσουν μεταξύ τους. Και όχι μόνο! Ο χυμός λεμονιού θα κρατήσει λευκό το ρύζι σας που θα δείχνει πιο όμορφο στο σερβίρισμα.

3. Κρατάνε μαλακή την καφέ ζάχαρη. Ο χυμός δεν είναι το μόνο χρήσιμο μέρος του λεμονιού. Και η φλούδα του μπορεί, επίσης, να κάνει θαύματα. Προσθέστε ένα κομμάτι φλούδας λεμονιού (έχοντας αφαιρέσει εντελώς τον πολτό) στο δοχείο που φυλάτε την καφέ ζάχαρη και θα την εμποδίσετε να σκληρύνει ή να συγκεντρωθεί σε κομμάτια.

4. Κάνουν πιο τραγανό το μαρούλι. Δεν χρειάζεται να πετάξετε το μαρούλι που έχει μαλακώσει. Λίγος χυμός λεμονιού μπορεί να βοηθήσει τα φύλλα του να αναζωογονηθούν. Για να γίνουν τραγανά τα φύλλα του μαρουλιού, βυθίστε τα σε ένα μπολ με κρύο νερό και ½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού και βάλτε τα στο ψυγείο για περίπου μία ώρα. Τα φύλλα θα ανανεωθούν και θα είναι έτοιμα για κατανάλωση.

5. Βοηθούν να μαγειρέψετε τέλεια βραστά αυγά. Ακόμα κι αν δεν έχετε μάθει αν φτιάχνετε τα τέλεια βραστά αυγά, δοκιμάστε να βουρτσίσετε τα τσόφλια τους με χυμό λεμονιού πριν τα βάλετε στην κατσαρόλα. Ο χυμός βοηθά τα τσόφλια να μην σπάνε όσο βράζονται τα αυγά, ενώ καθιστά ευκολότερο και το ξεφλούδισμά τους.

6. Μαλακώνουν το κρέας. Ο χυμός του λεμονιού μαλακώνει το κρέας. Η οξύτητά του σπάει απαλά τις ίνες του κρέατος, διευκολύνοντας το πιρούνι να το τρυπήσει.

7. Ενισχύουν τη γεύση. Τελευταίο αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικό.  Η γεύση του λεμονιού μπορεί να μεταμορφώσει εντελώς ένα γεύμα. Φωτίζει τα κρεμώδη πιάτα, εξισορροπεί την γεύση στα θαλασσινά και είναι σπουδαίο υποκατάστατο του νατρίου όταν θέλετε να αποφύγετε το πασπάλισμα με αλάτι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει