7 τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Χιλιάδες γυναίκες διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με καρκίνο του μαστού και πολλές απ’ αυτές πεθαίνουν από τη νόσο. Μία στις 8 γυναίκες υπολογίζεται πως θα αναπτύξει αυτή τη νόσο στη διάρκεια της ζωής της.

Τα στατιστικά στοιχεία είναι τρομακτικά, αλλά από την άλλη αυτό σημαίνει πως επτά στις οκτώ γυναίκες δεν πρόκειται να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού όσο ζουν.

Η επιστήμη έχει προχωρήσει πολύ όχι μόνο στην θεραπεία της νόσου αλλά και στην πρόληψή της, επομένως δεν χωράνε πια δικαιολογίες για άγνοια. Υπάρχουν πράγματα που μπορεί κάθε γυναίκα να κάνει για να μειώσει τις πιθανότητες να αναπτύξει σε κάποια στιγμή της ζωής της καρκίνο του μαστού.

Αν δεν γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε, διαβάστε παρακάτω ποια είναι τα 7 βασικά πράγματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τον δικό σας κίνδυνο:

1. Ασκηση. Δεκάδες μελέτες έχουν βρει μια συσχέτιση μεταξύ της άσκησης και της μείωσης του κινδύνου του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου και άλλων τύπων καρκίνου. Μισή ώρα την ημέρα σωματική δραστηριότητα για 4 ημέρες την εβδομάδα μπορεί να κάνει πραγματικά θαύματα. Η σωματική άσκηση βελτιώνει την ενεργειακή ισορροπία, τις ορμόνες του μεταβολισμού και τη ρύθμιση της ινσουλίνης, μειώνοντας την παραγωγή ανθυγιεινών κυττάρων που οδηγούν σε καρκίνο. Επίσης, βοηθά στον έλεγχο του βάρους, τη διατήρηση υγιών οστών, στην καλή λειτουργία μυών και αρθρώσεων και στη μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιακή νόσο. Βρείτε ένα φίλο που θα δεσμευτεί να ασκηθεί μαζί σας και παρέχετε κίνητρα ο ένας στον άλλο ή απλά πείτε στον εαυτό σας «όχι πια ασανσέρ ή κυλιόμενες σκάλες». Οι σκάλες είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να πάρει η καρδιά σας ρυθμό και να κάψετε θερμίδες.

2. Ακολουθήστε υγιεινή διατροφή. Εχει αποδειχθεί ότι οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και ψάρια, μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ενώ όσοι καταναλώνουν βαριά ραφιναρισμένα σάκχαρα και ζωικά λίπη αυξάνουν το βάρος τους. Πάρτε μαζί σας υγιεινά σνακ, όπως φρέσκα φρούτα, φρέσκα λαχανικά, αμύγδαλα ή γιαούρτι, στη δουλειά, στο σχολείο ή στα ταξίδια για να μην καταφεύγετε στα fast food κάθε φορά που πεινάτε.

3. Κοιμηθείτε τουλάχιστον 6 ώρες κάθε βράδυ. Μια ιαπωνική μελέτη έδειξε πως όσες γυναίκες είχαν τακτικά λιγότερες από έξι ώρες ύπνου κάθε βράδυ ήταν πολύ πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, συγκριτικά με τις γυναίκες που κοιμόντουσαν περισσότερο.

4. Διατηρήστε το ΔΜΣ (δείκτη μάζας σώματος), κάτω από το 26. Περισσότερες από το 30% των γυναικών θεωρούνται παχύσαρκες και άλλο ένα 30% θεωρούνται υπέρβαρες όταν μετρηθεί ο δείκτης μάζας του σώματός τους. Η παχυσαρκία δεν συνδέεται μόνο με τις καρδιακές παθήσεις, τον διαβήτη, το εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά συνδέεται και με τον καρκίνο. Μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στην Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας, έδειξε πως οι νεαρές γυναίκες που είναι παχύσαρκες έχουν 34% περισσότερο αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού. Το λίπος περιέχει οιστρογόνα και σε νεαρές γυναίκες που είναι προεμμηνοπαυσιακές και έχουν καρκίνο του μαστού, ο καρκίνος τους αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό όταν υπάρχει παρουσία λίπους. Παρά πολλά λιπαρά κύτταρα μπορούν να παράγουν επιπλέον οιστρογόνα και ινσουλίνη, που είναι αυξητικοί παράγοντες που έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη μη υγιών κυττάρων του μαστού.

5. Σταματήστε το κάπνισμα. Ερευνητές από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία βρήκαν πως υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού μεταξύ των γυναικών που καπνίζουν, ιδιαίτερα μεταξύ εκείνων που αρχίζουν το κάπνισμα πριν γεννήσουν το πρώτο τους παιδί.

6. Μειώστε το στρες. Το περιστασιακό ψυχολογικό στρες δεν έχει διαπιστωθεί πως προκαλεί καρκίνο, αλλά το ψυχολογικό στρες που διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να επηρεάσει την γενική υγεία και την ικανότητα αντιμετώπισης του καρκίνου, ενεργοποιώντας ένα συγκεκριμένο γονίδιο που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου.

7. Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ. Το αλκοόλ μειώνει την ικανότητα του ήπατος να μεταβολίσει, δηλαδή να μειώσει την ισχύ και να αποβάλλει από τον οργανισμό τα οιστρογόνα. Μελέτες έχουν δείξει ότι έστω και ένα ή δύο ποτά την ημέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Σε μία μελέτη, η ποσότητα αλκοόλης σε τρία ποτήρια κρασί υπερτριπλασίασε την  ποσότητα των οιστρογόνων στο σώμα των γυναικών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει