Αγχος στους άνδρες: Μήπως είναι θέμα γονιδίου;

Eίστε άνδρας και νιώθετε το άγχος σας να ανεβαίνει στα ύψη πιο γρήγορα από το κανονικό; Δεν μπορεί όλα να είναι στο κεφάλι σας. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι γραμμένο και στα γονίδιά σας.

Μερικοί άνθρωποι έχουν ένα γενετικό γνώρισμα που όχι μόνο τους καθιστά ιδιαίτερα ευαίσθητους στο στρες, αλλά επίσης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή θανάτου κατά 38%, αναφέρει μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Duke. Αυτό είναι παρόμοιο με την επίδραση του καπνίσματος στην ανάπτυξη καρδιακής νόσου.

Οταν έχετε άγχος, ο εγκέφαλος εκκρίνει σεροτονίνη και το σώμα σας εκπέμπει μια ορμόνη που ονομάζεται κορτιζόλη. Αλλά για τους ανθρώπους με αυτό το μοναδικό γονίδιο, ένας συγκεκριμένος υποδοχέας διεγείρεται από τη σεροτονίνη, προκαλώντας τα επινεφρίδια να εκκρίνουν περισσότερη κορτιζόλη, μερικές φορές ακόμη και να διπλασιάζουν την ποσότητα από το κανονικό. Και καθώς η έρευνα έχει δείξει ότι η κορτιζόλη επηρεάζει μια σειρά από παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρδιακής νόσου, το γονίδιο αυτό αυξάνει τις πιθανότητές σας ακόμη περισσότερο.

Περίπου το 13% των ανδρών στον γενικό πληθυσμό έχουν το γονίδιο, σε σύγκριση με μόνο το 2% των γυναικών. Δεν υπάρχει προς το παρόν μια δημόσια εξέταση για να καθορίσει εάν το έχετε, ή όχι, αλλά αν είστε υπερβολικά πιεσμένοι ή έχετε συμπτώματα όπως αναστατωμένο ύπνο και αυξημένη επιθυμία για τυποποιημένα τρόφιμα, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με ένα τεστ κοπώσεως. Η εξέταση μπορεί να καθορίσει εάν είστε σε κίνδυνο για καρδιακή νόσο ή χρειάζεται να παρακολουθείτε τα επίπεδα έντασής σας.

Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό, το να μάθετε καλύτερους τρόπους να διαχειρίζεστε το άγχος μπορεί να σας βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου σας. Δοκιμάστε τον διαλογισμό: Μια μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι τα άτομα με καρδιακή νόσο που διαλογίζονταν για 20 λεπτά την ημέρα μείωναν τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου σχεδόν κατά το ήμισυ σε διάστημα πέντε ετών, σε σύγκριση με ασθενείς που είχαν υγιεινές συνήθειες όπως η άσκηση για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει