Αιτίες αύξησης της αρτηριακής πίεσης στους ηλικιωμένους

Η αρτηριακή πίεση είναι κάτι που οι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να προσπαθήσουν να ελέγξουν όλη τους τη ζωή, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο έλεγχος για τους ηλικιωμένους.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση που αφήνεται ανεξέλεγκτη μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ορισμός

Οταν η καρδιά σας κτυπά και αντλεί το αίμα σε όλο το σώμα, μια πίεση ασκείται στα τοιχώματα των αρτηριών απ’ όπου αντλείται το αίμα. Η πίεση αυτή ονομάζεται αρτηριακή πίεση και όσο υψηλότερη είναι, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για την ανάπτυξη μιας σοβαρής κατάστασης. Ο ιατρικός όρος για την υψηλή πίεση του αίματος είναι η υπέρταση.

Ως υψηλή αρτηριακή πίεση ορίζεται μια ανάγνωση του 140/90 mm ​​/ Hg (χιλιοστά στήλης υδραργύρου) ή υψηλότερη. Μια καλή ανάγνωση της αρτηριακής πίεσης είναι 120/80 mm / Hg.

Ο μεγαλύτερος αριθμός είναι η «συστολική πίεση ή «μεγάλη» όπως είναι γνωστή και ο μικρότερος είναι η «διαστολική πίεση» ή «μικρή» πίεση. Η συστολική πίεση είναι η πίεση που ασκείται στις αρτηρίες όταν η καρδιά συσπάται για να προωθήσει το αίμα μέσω των αρτηριών προς τα όργανα του σώματος και διαστολική όταν η καρδιά χαλαρώνει για να δεχθεί νέο αίμα.

piesi

Αιτίες

Αν κάποιος ζει πολλά χρόνια με έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής, μπορεί να προκαλέσει στον εαυτό του υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, οι άνθρωποι που έχουν διαβήτη, καπνίζουν ή ακολουθούν μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, μπορεί να αποκτήσουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Ορισμένα φάρμακα και συνθήκες υγείας, καθώς και η κατάχρηση αλκοόλ, μπορούν επίσης να προκαλέσουν αυτή την κατάσταση. Τα αντισυλληπτικά χάπια, η κοκαΐνη, τα κορτικοστεροειδή ή τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των ημικρανιών είναι φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι συνθήκες υγείας που μπορεί να προκαλέσουν υπέρταση, περιλαμβάνουν επίσης την εγκυμοσύνη, τη νεφρική νόσο, τον χρόνιο πόνο, το άγχος και το σύνδρομο του Cushing.

Συμπτώματα

Η υψηλή αρτηριακή πίεση προκαλεί πολύ σπάνια συμπτώματα. Επομένως, για να ξέρετε αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, θα πρέπει να ελέγχετε συχνά το αίμα σας και να παρατηρείτε τις αναγνώσεις. Μερικές φορές η ιδιαίτερα υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, προσβεβλημένη όραση, ανώμαλο καρδιακό ρυθμό ή πόνους στο στήθος.

Τι σημαίνει για τους ηλικιωμένους

Παρά το γεγονός ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι εξαιρετικά συχνή σε ηλικιωμένους, δεν είναι ένα φυσικό μέρος της φυσιολογικής, υγιούς γήρανσης. Ηλικιωμένοι που δεν κρατούν υπό έλεγχο την αρτηριακή τους πίεση, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρών καρδιακών παθήσεων, όπως καρδιακή προσβολή, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, αρτηριοσκλήρυνση (σκλήρυνση των αρτηριών) και καρδιακές παθήσεις. Βλάβες στα νεφρά ή νεφρική ανεπάρκεια, τύφλωση και εγκεφαλικό επεισόδιο είναι επίσης πιθανές επιπλοκές της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Επιλογές Θεραπείας: Φάρμακα

Υπάρχουν μια σειρά από φάρμακα που μπορούν να διαχειριστούν με επιτυχία την υψηλή πίεση του αίματος σε ηλικιωμένους. Φάρμακα που ονομάζονται β-αποκλειστές, α-αποκλειστές, αγγειοδιασταλτικά, αναστολείς ΑCE και αποκλειστές διαύλων ασβεστίου είναι συνταγογραφούμενα φάρμακα που έχουν ακριβώς το σκοπό της διαχείρισης της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αυτά τα φάρμακα λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους. Μερικά χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία και μερικά επιβραδύνουν την ταχύτητα με την οποία αντλεί η καρδιά το αίμα. Τα διουρητικά, βοηθούν να απαλλαγείτε από την περίσσεια υγρού στο σώμα και αποτελούν αποτελεσματική θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης για τους ηλικιωμένους. Είναι, επίσης, σύνηθες να συνταγογραφείται ένας συνδυασμός των φαρμάκων, για τον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Επιλογές Θεραπείας: Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης στους ηλικιωμένους δεν αρκεί μόνο η λήψη ενός ή πολλών φαρμάκων. Είναι απαραίτητες οι αλλαγές στον τρόπο ζωής. Οι άνθρωποι που είναι ήδη υπέρβαροι θα πρέπει να ρίξουν τα επιπλέον κιλά. Εκείνοι που δεν γυμνάζονται θα πρέπει να αρχίσουν να δραστηριοποιούνται σωματικά. Ενα πρόγραμμα άσκησης, σε συνδυασμό με υγιεινή διατροφή -χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, λίπη και χοληστερόλη, και πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά- αποτελούν ουσιαστικό μέρος της θεραπείας της υψηλής αρτηριακής πίεσης στους ηλικιωμένους.

Διαβάστε επίσης:

• 6 ασυνήθιστες αιτίες που οδηγούν στην υπέρταση

• Τέσσερις μύθοι για την αρτηριακή πίεση

• Φυσικοί τρόποι για να μειώσετε την αρτηριακή πίεση

• Υπέρταση: Aίτια, συμπτώματα, πρόληψη και θεραπεία

Μπορεί επίσης να σας αρέσει