Αλαλούμ με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Δύο μόλις ημέρες πριν ξεκινήσει το μέτρο της προαιρετικής λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές κανείς δεν είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα ποια είναι τα καταστήματα που θα ανοίξουν την Κυριακή, 3 Νοεμβρίου.

Ενώ την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου ξεκίνησαν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις που θα διαρκέσουν μέχρι την επόμενη Κυριακή, 10 Νοεμβρίου, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν σκοπεύουν να συμμετάσχουν καθολικά, καθώς εκφράζουν φόβους πως με το νέο μέτρο θα γίνει μεταφορά τζίρου προς τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και αυτό θα αποτελέσει για τους ίδιους την οριστική ταφόπλακα σε ένα χώρο που έτσι κι αλλιώς τα τελευταία χρόνια «φυτοζωεί».

Την ίδια στιγμή ακόμα και μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ όπως ο Σκλαβενίτης και ο Βερόπουλος, δήλωσαν πως δεν θα ανοίξουν τα καταστήματά τους την προσεχή Κυριακή.

Παράλληλα, υπάρχει και το θέμα της αμοιβής των εργαζομένων τις Κυριακές. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία το προσωπικό που θα απασχοληθεί κατά την Κυριακή, αμείβεται με το νόμιμο ημερομίσθιο ή το 1/25 του μισθού, προσαυξημένο με 75% στο καταβαλλόμενο ωρομίσθιο. Επιπλέον η επιχείρηση οφείλει να χορηγήσει στο προσωπικό αναπληρωματική ανάπαυση (ρεπό) σε άλλη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας.

Για να χορηγηθεί, όμως, ρεπό θα πρέπει ο υπάλληλος να δουλέψει την Κυριακή πάνω από 5 ώρες, κάτι που για τους περισσότερους δεν ισχύει καθώς στην πλειοψηφία τους δουλεύουν part time.

Προχωρούν σε απεργία οι υπάλληλοι

Από την πλευρά τους οι εμποροϋπάλληλοι έχουν προκηρύξει απεργία την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, ημέρα όπου τίθεται σε εφαρμογή η προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων. Οι ίδιοι υπενθυμίζουν πως σε τρέχουσες τιμές οι αποδοχές εργασίας μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων κατά την περίοδο 2010-2013 μειώθηκαν κατά 41 δισ. ευρώ έναντι του 2009.

Αισιόδοξη η κυβέρνηση

Στην κυβέρνηση, πάντως, αισιοδοξούν πως το μέτρο θα λειτουργήσει και πως οι «γκρίνιες» όπως τις χαρακτηρίζουν, θα ξεχαστούν γρήγορα και θα μείνει «μια θετική αλλαγή για τον τόπο, την αγορά και τον καταναλωτή».

Παράλληλα, κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης επαναλαμβάνουν συνεχώς πως σε όλες τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση στην Ευρώπη προχωρούν σ’ αυτό το μέτρο ώστε να αναπτυχθεί ο λεγόμενος «τουρισμός του Σαββατοκύριακου».

Οσο για τους μεγάλους παράγοντες του λιανεμπορίου σημειώνουν πως «η αγορά καλείται να αυτορυθμιστεί» και πως ο ανταγωνισμός σε μια εποχή κρίσης είναι δύσκολο να αγνοηθεί, υπονοώντας ότι τελικά θα ακολουθήσει το σύνολο της αγοράς, παρά τις σημερινές αντιδράσεις.

Με βάση τον νόμο, επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, ανεξαρτήτως μεγέθους, μια Κυριακή σε κάθε εκπτωτική περίοδο, σύνολο 4, τις δύο Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων και την Κυριακή των Βαΐων.

Επίσης, με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη, η οποία θα πρέπει να εκδοθεί μέχρι τις 8 Νοεμβρίου, ορίζονται οι περιοχές, στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των μικρών εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές, πλην των 7 που ισχύουν για όλα τα εμπορικά καταστήματα ανεξαρτήτως μεγέθους.

Δυνατότητα να ανοίγουν και τις 52 Κυριακές το χρόνο έχουν τα εμπορικά καταστήματα που έχουν συνολική επιφάνεια μέχρι 250 τ.μ., αρκεί να μην ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συμβάσεων δικαιόχρησης (franchise), να μην λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» («shops−in−a−shop») και να μην βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα («outlet»), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει