Αλφα-λιποϊκό οξύ: Eνα όπλο ενάντια στις λοιμώξεις

Το άλφα-λιποϊκό οξύ, ή λιποϊκό οξύ ή thioctic acid, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά τα κύτταρα να μετατρέπουν τη γλυκόζη σε ενέργεια και αποτοξινώνει τον οργανισμό.

Επιπλέον, καταπολεμά τη φλεγμονή στο δέρμα και βοηθάει στην σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα.

Το άλφα-λιποϊκό οξύ ονομάζεται «καθολικό αντιοξειδωτικό» επειδή είναι τόσο υδατοδιαλυτό, όσο και λιποδιαλυτό, και ως εκ τούτου μπορεί να διαπεράσει τους ιστούς που αποτελούνται κυρίως από λίπος, όπως το νευρικό σύστημα, καθώς και εκείνους που γίνονται κυρίως από νερό, όπως η καρδιά, για να τους προστατεύσει από τις ελεύθερες ρίζες. Το άλφα-λιποϊκό οξύ βοηθά επίσης το σώμα να χρησιμοποιεί άλλα αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη C, και η γλουταθειόνη. Αυτή η θρεπτική ουσία βοηθά επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β να μετατρέπουν περισσότερο αποτελεσματικά τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες και τα λίπη σε ενέργεια.

Το άλφα-λιποϊκό οξύ ίσως είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Αυτό βοηθά στην αύξηση του εφοδιασμού του σώματος με γλουταθειόνη, το πιο άφθονο φυσικό αντιοξειδωτικό, έτσι ώστε οι ελεύθερες ρίζες να συνοδεύονται έξω από το σώμα πριν προκαλέσουν βλάβες στα κύτταρα. Οι ελεύθερες ρίζες έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να βλάψουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αφήνοντας το σώμα ευάλωτο σε λοιμώξεις, καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο. Η ζημιά από τις ελεύθερες ρίζες θεωρείται από τους επιστήμονες η βάση της διαδικασίας της γήρανσης.

Το άλφα-λιποϊκό οξύ περιέχεται στο σπανάκι, το συκώτι, και τη μαγιά μπύρας, και το σώμα είναι σε θέση να παράγει τη δική του προμήθεια. Ωστόσο, το σώμα δεν παράγει πολύ άλφα-λιποϊκό οξύ και το μεγαλύτερο μέρος του χρησιμοποιείται για να βοηθήσει τα μιτοχόνδρια στα κύτταρα να μετατρέπουν τη γλυκόζη σε ενέργεια. Για να επωφεληθείτε από την ικανότητα του άλφα-λιποϊκού οξέος να μάχεται τη γήρανση και να καταπολεμά τις ασθένειες θα πρέπει να πάρετε ένα συμπλήρωμα.

Δεν υπάρχει Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη (ΣΗΠ) για το άλφα-λιποϊκό οξύ, αλλά οι μελέτες έχουν δείξει ότι 100 mg δύο φορές την ημέρα είναι αρκετά για την προμήθεια επιπλέον προστασίας από τις ελεύθερες ρίζες σε όλο το σώμα και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη ή τη θεραπεία πολλών προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων της νόσου του Alzheimer, του εγκεφαλικού επεισοδίου, της αθηροσκλήρωσης, του γλαυκώματος και της λοίμωξης από HIV. Το λιποϊκό οξύ θα μπορούσε να βοηθήσει επίσης όσους υποφέρουν από ηπατική νόσο. Οι ενδοφλέβιες μορφές του άλφα-λιποϊκού οξέος χρησιμοποιούνται σε ορισμένα νοσοκομεία για τη θεραπεία περιπτώσεων οξείας δηλητηρίασης που επηρεάζουν το ήπαρ.

Ωστόσο, το άλφα-λιποϊκό έχει μελετηθεί πολύ εκτεταμένα για το ρόλο του στην πρόληψη των επιπλοκών, τόσο από διαβητική νευροπάθεια, όσο και από αυτόνομη νευροπάθεια. Η διαβητική νευροπάθεια πιστεύεται ότι δημιουργείται από τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στα νεύρα και προκαλεί δυσάρεστη μυρμηγκίαση, μούδιασμα και πόνο στο σώμα. Η αυτόνομη νευροπάθεια επηρεάζει τα νεύρα που ελέγχουν τα εσωτερικά όργανα και επίσης πιστεύεται ότι συνδέεται με τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Το άλφα-λιποϊκό οξύ μπορεί να είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία αυτών των καταστάσεων, επειδή είναι λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό και ως εκ τούτου μπορεί να διαπεράσει τα νευρικά κύτταρα για να αποτρέψει περαιτέρω ζημία.

Οι μεγάλες δόσεις άλφα-λιποϊκού οξέος έχουν συνταγογραφηθεί για τη θεραπεία της διαβητικής και αυτόνομης νευροπάθειας με κάποια επιτυχία και οι πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι είναι ακόμη πιο αποτελεσματικές όταν συνδυάζονται με γ-λινολενικό οξύ. Επιπλέον, επειδή το άλφα-λιποϊκό οξύ βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού της γλυκόζης, μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Ως εκ τούτου, αν έχετε διαβήτη, θα πρέπει να πάρετε συμπλήρωμα άλφα-λιποϊκού οξέος μόνο υπό την επίβλεψη ιατρού. Μπορεί να χρειαστεί να ρυθμίσετε τη δόση της ινσουλίνης ή άλλων φαρμάκων για διαβήτη.

Το άλφα-λιποϊκό οξύ υπάρχει σε δισκία και κάψουλες, και είναι επίσης διαθέσιμο σε προϊόντα σε συνδυασμό με άλλα αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες C και Ε. Δεν έχει δείξει σοβαρές τοξικές παρενέργειες στις συνήθως συνιστώμενες δόσεις, αν και μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές ή αλλεργικά δερματικά εξανθήματα σε μερικούς ανθρώπους. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε από αυτές τις αντιδράσεις, μειώστε τη δόση ή σταματήστε τη λήψη του συμπληρώματος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει