Αλλάζουν στάση οι γιατροί στο θέμα της πιστωτικής κάρτας

Οι διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη για διασφάλιση του ιατρικού απορρήτου των ασθενών και δυνατότητα μείωσης του κόστους του νέου συστήματος, οδήγησαν τους γιατρούς σε αλλαγή στάσης στο θεμα χρήσης πιστωτικής κάρτας στις ιατρικές επισκέψεις.

Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2016.

Μέσω ειδικού κωδικού που θα αντικαταστήσει τα στοιχεία κάθε γιατρού, θα προστατεύεται το ιατρικό απόρρητο των συναλλαγών των ασθενών με τη χρήση πλαστικού χρήματος. Θα εξαιρείται μόνο ένα 5%-10% των συναλλαγών, που θα αφορούν μόνο επείγοντα περιστατικά, υπερήλικες κτλ.

Ο ειδικός κωδικός για κάθε γιατρό θα πιστοποιείται από τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους σε συνεργασία με τις τράπεζες.

Με τις παραπάνω προτάσεις «απάντησε» στις αιτιάσεις του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, στη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Τετάρτης με τον πρόεδρο του ΙΣΑ, Γιώργο Πατούλη.

Κατά τη σημερινή συνάντηση του προεδρείου του ΙΣΑ με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών έγινε σαφές από την πλευρά του Τρύφωνα Αλεξιάδη ότι δεν υπάρχει πρόθεση στοχοποίησης του ιατρικού κλάδου και προτάθηκαν συγκεκριμένες ενέργειες για τη διασφάλιση του ιατρικού απορρήτου, μέσω ενός ειδικού κωδικού για κάθε γιατρό, τον οποίο θα πιστοποιούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι σε συνεργασία με τις Τράπεζες.

Ακόμη οι γιατροί ζήτησαν να υπάρξουν εξαιρέσεις στην εφαρμογή του μέτρου πληρωμής με πιστωτική κάρτα, οι οποίες θα αφορούν συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες (ηλικιωμένοι) και καταστάσεις ασθενών (έκτακτα περιστατικά κ.τ.λ.). Επιπλέον, θα γίνει συζήτηση με τις Τράπεζες για να διασφαλιστεί χαμηλότερο κόστος στην χρήση των πιστωτικών καρτών.

«Ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης και πρόσθεσε: «Καταλήξαμε ότι οφείλουμε ως κοινωνία να διαφυλάξουμε με κάθε μέσο το ιατρικό απόρρητο και τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γιατρού και ασθενή και να μην επιτρέψουμε την εκχώρησή του σε τρίτους, όπως είναι τα στελέχη των τραπεζών. Λέμε ΝΑΙ στην πάταξη της φοροδιαφυγής απ’ όπου κι αν προέρχεται και θέλουμε να συμβάλλουμε σε αυτό. Λέμε ΝΑΙ στη χρήση πιστωτικής κάρτας για την πληρωμή όλων ανεξαιρέτως των επαγγελματιών αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει