Αν Έχετε Περάσει τα 60, Αποφύγετε Αυτές τις 7 Διατροφικές Συνήθειες που Βλάπτουν το Σώμα Σας

Οι χειρότερες διατροφικές συνήθειες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία σας καθώς μεγαλώνετε.

Αν μόλις μπήκατε στη δεκαετία των 60 ή είστε ήδη εκεί για κάποιο διάστημα, πιθανότατα έχετε παρατηρήσει αλλαγές στο σώμα σας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να υιοθετείτε υγιεινές συνήθειες τόσο στη διατροφή όσο και στην άσκηση. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βελτιώσετε την υγεία σας, αλλά και κάποιες συνήθειες που μπορούν να επιβαρύνουν το σώμα σας με την πάροδο του χρόνου. Ακολουθούν οι διατροφικές συνήθειες που καλό είναι να αποφεύγετε μετά τα 60.

1. Μη Επαρκής Κατανάλωση Πρεβιοτικών

Τα πρεβιοτικά είναι θρεπτικά συστατικά που τροφοδοτούν τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου, συμβάλλοντας στη διατήρηση της εντερικής υγείας και στη ρύθμιση των ορμονών. Καθώς μεγαλώνουμε, η ποικιλία των βακτηρίων στο έντερο μειώνεται, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον μεταβολισμό, τον κορεσμό και τη διαχείριση του βάρους. Τροφές πλούσιες σε πρεβιοτικά, όπως κρεμμύδια, σκόρδο, μαγειρεμένες και κρύες πατάτες και ρύζι, ωμή βρώμη, όσπρια, καθώς και ξηροί καρποί όπως τα κάσιους και τα φιστίκια Αιγίνης, μπορούν να ενισχύσουν την υγεία του εντέρου.

2. Υπερβολική Κατανάλωση Ζάχαρης

Αν και είναι προφανές ότι πρέπει να μειώσουμε τη ζάχαρη, αυτή συχνά κρύβεται σε τρόφιμα που δεν φανταζόμαστε, όπως έτοιμες σάλτσες, dressings και συσκευασμένα ψωμιά. Για να αποφύγετε την υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης, ελέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων και προσπαθήστε να αποφύγετε προϊόντα όπου η ζάχαρη (ή κάποιο υποκατάστατό της) εμφανίζεται στα πρώτα συστατικά.

3. Μη Επαρκής Πρόσληψη Ωμέγα-3 ή Φυτικών Στερολών

Δεν αρκεί μόνο να αποφεύγουμε επιβλαβείς τροφές, αλλά πρέπει να δίνουμε έμφαση και σε θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τη λειτουργία των οργάνων μας. Καθώς αλλάζουν τα επίπεδα ορμονών που προστάτευαν το καρδιαγγειακό σύστημα, είναι σημαντικό να καταναλώνουμε περισσότερα υγιεινά λιπαρά οξέα ωμέγα-3. Τροφές όπως το άγριο λιπαρό ψάρι, τα φύκη, οι σπόροι κάνναβης, τα καρύδια και ο λιναρόσπορος είναι καλές πηγές, ενώ υπάρχουν και εμπλουτισμένα προϊόντα με ωμέγα-3 ή φυτικές στερόλες που βοηθούν στη διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης.

4. Ανεπαρκής Κατανάλωση Πρωτεΐνης

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη σε κάθε ηλικία, καθώς συμβάλλει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας, της αντοχής και της υγείας των οστών, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο και στη ρύθμιση του βάρους. Μετά τα 60, ο κίνδυνος απώλειας μυϊκής μάζας αυξάνεται, και η χαμηλή πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία αυτή. Η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει τροφές όπως αυγά, σολομό, μοσχάρι ελευθέρας βοσκής, κοτόπουλο και γαλοπούλα. Μια καλή συνήθεια είναι η προσθήκη πρωτεΐνης ορού γάλακτος στον καφέ ή τη βρώμη το πρωί, για ένα δυναμικό ξεκίνημα.

5. Μειωμένη Κατανάλωση Νερού

Η αφυδάτωση είναι ένα συχνό πρόβλημα μετά τα 60, καθώς η αίσθηση της δίψας μειώνεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια αφυδάτωση, κάτι που επηρεάζει αρνητικά την υγεία.

6. Κατανάλωση Φαγητού Αργά το Βράδυ

Αν και πολλοί δεν το συνειδητοποιούν, η βραδινή κατανάλωση τροφής μπορεί να βλάψει την υγεία, ακόμη και αν περιλαμβάνει φαινομενικά υγιεινά τρόφιμα. Τις περισσότερες φορές, το νυχτερινό τσιμπολόγημα περιλαμβάνει επεξεργασμένα τρόφιμα χαμηλής θρεπτικής αξίας, κάτι που συνδέεται με αύξηση βάρους, διακυμάνσεις σακχάρου και αυξημένο κίνδυνο διαβήτη.

7. Διατροφή με Χαμηλή Περιεκτικότητα σε Φυτικές Ίνες

Η έλλειψη φυτικών ινών είναι μια από τις χειρότερες διατροφικές συνήθειες, καθώς οι ίνες συμβάλλουν στη γενική υγεία. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου, ενώ οι διαλυτές φυτικές ίνες ενισχύουν τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου, βελτιώνουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, μειώνουν τις φλεγμονές και επηρεάζουν θετικά τη διάθεση. Για να εξασφαλίσετε επαρκή πρόσληψη φυτικών ινών, συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές όπως μούρα, βρώμη, μήλα, φασόλια και ρεβίθια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει