Αθηροσκλήρωση: O μεγάλος εχθρός της καρδιάς

Η αθηροσκλήρωση είναι ο ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ανάπτυξη βλαβών στα τοιχώματα των αρτηριών. Δεν πρέπει να συγχέεται με την αρτηριοσκλήρυνση που είναι η απώλεια ελαστικότητας των αρτηριών.

Η αθηροσκλήρωση συμβαίνει όταν η πλάκα αρχίζει να συσσωρεύεται επί των αρτηριακών τοιχωμάτων του σώματος. Είναι μια προοδευτική κατάσταση, που συχνά δεν κάνει αισθητή την παρουσία της, μέχρις ότου να επηρεάσει την υγεία του σώματος.

Η αθηροσκλήρωση είναι η κύρια αιτία των καρδιακών προσβολών και της καρδιακής νόσου. Μπορεί, επίσης, να προκαλέσει εγκεφαλικά επεισόδια, που θα μπορούσαν να αποβούν ακόμα και μοιραία. Ουσιαστικά, η συσσώρευση πλάκας επί των αρτηριακών τοιχωμάτων γίνεται σταδιακά τόσο μεγάλη που αρχίζει να εμποδίζει τη ροή του αίματος. Οταν ζωτικά όργανα όπως η καρδιά ή οι πνεύμονες στερούνται το οξυγόνο που μεταφέρει το αίμα, τότε η αθηροσκλήρωση γίνεται μια κατάσταση απειλητική για τη ζωή. Αλλες επιπλοκές της αθηροσκλήρωσης είναι η αποκόλληση της συσσωρευμένης πλάκας και οι θρόμβοι του αίματος που ταξιδεύουν και «σφηνώνονται» σε άλλα σημεία του σώματος.

kardia
Η ανατομία μιας καρδιακής προσβολής. Αριστερά μια υγιής αρτηρία. Δεξιά μια αρτηρία με συσσώρευση αθηροσκληρωτικής πλάκας που εμποδίζει τη ροή του αίματος σχηματίζοντας θρόμβο

Αν και παρά την ιατρική έρευνα δεν έχει αποδειχθεί με βεβαιότητα, τι είναι αυτό που προκαλεί την αθηροσκλήρωση, ορισμένοι παράγοντες είναι γνωστό πως δημιουργούν αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη της πάθησης. Η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτής της κατάστασης νωρίτερα για κάποιους ανθρώπους. Αλλοι παράγοντες κινδύνου για αθηροσκλήρωση περιλαμβάνουν το διαβήτη, το κάπνισμα, την υψηλή αρτηριακή πίεση και την παχυσαρκία. Μια διατροφή συχνή σε πλούσιο λίπος και υψηλή χοληστερόλη μπορεί, επίσης, να αυξήσει τον κίνδυνο για ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης.

Η αθηροσκλήρωση δεν διαγιγνώσκεται συνήθως χωρίς άλλα συμπτώματα που παρουσιάζονται ως αποτέλεσμα ενός έντονου μπλοκαρίσματος ή στένωσης της αρτηρίας. Ο πόνος στο στήθος, η καρδιακή προσβολή, το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να είναι αποτέλεσμα της αθηροσκλήρωσης, αν και η κατάσταση μπορεί να μην έχει ανιχνευτεί στο παρελθόν. Για τους ανθρώπους που έχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης της κατάστασης ή για άτομα που έχουν σχετικά συμπτώματα, οι διαγνωστικές εξετάσεις μπορούν να προσδιορίσουν αν η αθηροσκλήρωση είναι παρούσα σε έναν ασθενή.

Μεταξύ άλλων τεστ είναι η μαγνητική τομογραφία, η αξονική τομογραφία και η αρτηριογραφία που μπορούν να βοηθήσουν το γιατρό να ανακαλύψει την αθηροσκλήρωση. Συζητήστε με το γιατρό σας εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη ή άλλους παράγοντες κινδύνου ή αν τα συμπτώματα είναι παρόντα.

Διαβάστε επίσης:

Αρτηριοσκλήρυνση: Αίτια, συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

Μπορεί επίσης να σας αρέσει