Αυξάνονται τα κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα σε μη καπνιστές

Ο καρκίνος του πνεύμονα που προκαλείται από το κάπνισμα έχει μειωθεί σημαντικά, ενδεχομένως και λόγω της προβολής και εκπαίδευσης που υπάρχει, ωστόσο οι θάνατοι μεταξύ των μη καπνιστών βρίσκονται σε άνοδο.

Αυτό το ενδιαφέρον στοιχείο μαζί με πολλά άλλα έδωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Joshua R. Sonett, επικεφαλής του τμήματος Γενικής Χειρουργικής Θώρακα, στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, με αφορμή το γεγονός ότι ο Νοέμβριος είναι ένας μήνας αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο των πνευμόνων και στο Κολούμπια θα φιλοξενηθεί μια εκδήλωση για το γεγονός στις 16 Νοεμβρίου.

Ο καρκίνος του πνεύμονα μερικές φορές αναφέρεται ως ο «ξεχασμένος καρκίνος» πιθανώς λόγω της σύνδεσης του με το κάπνισμα. Ενώ, όμως, αποτελεί μια πραγματικότητα πως το 80% έως 90% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα αποδίδονται στο κάπνισμα, υπάρχουν και άλλες αιτίες, όπως είναι η έκθεση σε αμίαντο, η ρύπανση από ραδόνιο, ακόμα και η κληρονομικότητα που παίζουν ρόλο με αποτέλεσμα να μπορεί να νοσήσει ακόμα και ένας άνθρωπος που δεν έχει καπνίσει ποτέ.

«Τα τελευταία χρόνια ο καρκίνος του πνεύμονα που προκαλείται από το κάπνισμα έχει μειωθεί. Αυτό πιθανόν να οφείλεται στις προσπάθειες της προβολής και εκπαίδευσης που  υπάρχει σε όλες τις χώρες παγκοσμίως. Ωστόσο, τα νέα κρούσματα καρκίνου του πνεύμονα που δεν οφείλονται στο κάπνισμα, αυξάνονται και οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι άγνωστοι. Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ιάσιμος στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πτυχές της νόσου που δεν καταλαβαίνουμε. Για το λόγο αυτό οι ημέρες ευαισθητοποίησης, είναι απαραίτητες», υποστηρίζει ο Sonett.

Οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμα να μιλήσουν με βεβαιότητα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και το αν βλάπτουν την υγεία, καθώς όπως τόνισε ο Δρ Sonett «χρειάστηκαν πάνω από 50 χρόνια για να προσδιορίσει η επιστημονική κοινότητα πως τα τσιγάρα δεν ήταν ασφαλή», επομένως για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ακόμα νωρίς. Επισήμανε, ωστόσο, πως δεν είναι μια δραστηριότητα που θα συνιστούσε σε κάποιον να ξεκινήσει.

Τόνισε, επίσης, πως ο καρκίνος του πνεύμονα θεραπεύεται ολοένα και σε μεγαλύτερα ποσοστά, ανεξάρτητα από το στάδιο που βρίσκεται όταν διαγνωστεί, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να τον αντιμετωπίζει κανείς με θετικό και εποικοδομητικό τρόπο και με τη νοοτροπία και την πίστη ότι θα γίνει καλά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει