Βuffaloberries: Θα μπορούσαν να είναι η επόμενη σούπερ τροφή;

Γνωρίζουμε τα blueberries,τα blackberries τα cranberries και τα raspberries. Ηρθε η στιγμή να μάθουμε και τα buffaloberries ή bullberries (shepherdia argentea η επιστημονική τους ονομασία), το επόμενο νέο σούπερ φρούτο.

Τα buffaloberries ή μούρα του βουβαλιού, όπως σημαίνει το όνομά τους, είναι ένα είδος μούρου υπό εκμετάλλευση, που σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Ινστιτούτο Τεχνολόγων Τροφίμων στο περιοδικό Journal of Food Science, περιέχουν μεγάλες ποσότητες λυκοπενίου και μία σχετική όξινη ένωση (methyl-lycopenoate) που είναι σημαντικά αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά άκρως ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία.

Σύμφωνα με τη μελέτη, «η περιεκτικότητα των buffaloberries σε λυκοπένιο, τείνει να είναι ιδιαίτερα υψηλή σε σύγκριση με τις ντομάτες (κατ’ εξοχήν πηγή λυκοπένιου) και άλλα εμπορικώς διαθέσιμα φρούτα».

Είναι επίσης μια καλή πηγή άλλων φαινολικών αντιοξειδωτικών, που γενικά πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου και την επιβράδυνση της κυτταρικής γήρανσης.

Το δέντρο του οποίου αποτελεί καρπό, είναι μέλος της οικογένειας της ελιάς που βρίσκεται στη δυτική Βόρεια Αμερική, τη Βόρεια και Νότια Ντακότα και στον Καναδά, περιοχές όπου συνήθως αναπτύσσεται και μεγαλώνει και μάλιστα σε εδάφη που είναι ακατάλληλα για τις περισσότερες άλλες καλλιέργειες. Τα ευρήματα δείχνουν ότι το buffalloberry θα μπορούσε να αναπτυχθεί με επιτυχία ως μια νέα σημαντική εμπορική καλλιέργεια και θα μπορούσε να αποτελέσει μια καλή πηγή διατροφής. Αυτός ο σκληραγωγημένος θάμνος μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν οπουδήποτε, ακόμα και σε ξηρά περιβάλλοντα με κακή ποιότητα εδάφους.

Το buffaloberry είναι ένα φωτεινό κόκκινο φρούτο με ξινή γεύση και έχει ιστορικά χρησιμοποιηθεί ως πηγή θρεπτικών συστατικών για πολλούς ιθαγενείς Αμερικανούς (Iνδιάνους). Η ζάχαρη και η οξύτητά του το καθιστούν επιθυμητό ως φρέσκο ή αποξηραμένο προϊόν. Εκτός από τα οφέλη για την υγεία, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως μια φυσική χρωστική τροφίμων. Πρόσφατα τράβηξε την προσοχή και πολλών εμπορικών οινοπαραγωγών, λόγω της οξύτητάς του.

Μολονότι η εμπορική παραγωγή αυτών των φρούτων είναι σήμερα πολύ περιορισμένη, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το «δυναμικό για την καλλιέργεια, την κατανάλωση και την εμπορία buffaloberry, αποτελεί μια διατροφική και οικονομική ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει