Οι διαταραχές του ύπνου συνδέονται με τον καρκίνο του προστάτη

Τα προβλήματα ύπνου μπορεί ακόμα και να τριπλασιάσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

«Ο καρκίνος του προστάτη είναι μία από τις κορυφαίες ανησυχίες για τη δημόσια υγεία για τους άνδρες και τα προβλήματα ύπνου είναι αρκετά κοινά στην περίπτωσή του», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ Λάρα Σιγκουρνταρντοτίρ, του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας στο Ρέικιαβικ. «Αν τα αποτελέσματά μας επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες, ο ύπνος μπορεί να γίνει ένας πιθανός στόχος στον οποίο θα πρέπει να παρέμβουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη», τόνισε.

Η μελέτη περιελάμβανε περίπου 2.100 άνδρες, ηλικίας από 67 έως 96 ετών στην Ισλανδία. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν αν πήραν φάρμακα για να τους βοηθήσουν να κοιμηθούν, αν είχαν πρόβλημα να κοιμηθούν ή αν ξυπνούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ή νωρίς το πρωί και είχαν δυσκολία να ξανακοιμηθούν στη συνέχεια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 14,4% των ανδρών που πήραν μέρος στην έρευνα είχαν σοβαρά ή πολύ σοβαρά προβλήματα ύπνου. Κανένας από τους άνδρες δεν είχε καρκίνο του προστάτη όταν ξεκίνησε η έρευνα. Κατά τη διάρκεια πέντε ετών από την παρακολούθηση, το 6,4% διαγνώστηκαν με καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Mετά από μια προσαρμογή για την ηλικία, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες με προβλήματα ύπνου είχαν 1,6 έως 2,1 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη από εκείνους που δεν είχαν προβλήματα ύπνου. Ο κίνδυνος αυτός αυξανόταν όσο πιο σημαντικά ήταν τα προβλήματα ύπνου. Η σχέση ήταν ισχυρότερη για τον προχωρημένο καρκίνο του προστάτη απ’ ό,τι συνολικά για τον καρκίνο του προστάτη. Τα άτομα με πολύ σοβαρά προβλήματα ύπνου είχαν περισσότερο από τριπλάσιο κίνδυνο για προχωρημένο καρκίνο του προστάτη σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Τα προβλήματα ύπνου είναι πολύ κοινά στη σύγχρονη κοινωνία και μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες για την υγεία. Οι γυναίκες με διαταραχές ύπνου έχουν αναφερθεί πως διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, ωστόσο για την περίπτωσή τους είναι πολύ λιγότερα τα στοιχεία απ’ ό,τι για τον καρκίνο του προστάτη», εξηγεί η Σιγκουρνταρντοτίρ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει