Διατηρούν τα φρούτα τα θρεπτικά συστατικά τους στο ψυγείο;

Κατά γενική ομολογία τα φρέσκα φρούτα έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Μήπως όμως η αποθήκευσή τους στο ψυγείο θέτει σε κίνδυνο το ωφέλιμο διατροφικό τους φορτίο;

Τα παιδιά είναι πάντα πεινασμένα. Οι συνειδητοποιημένες μητέρες που προσέχουν τη διατροφή των παιδιών τους προγραμματίζουν να τους δίνουν υγιεινά σνακ αντί να προτιμήσουν την εύκολη λύση του να σταματήσουν σε κάποιο φαστφουντάδικο και να τα προμηθεύσουν με πρόχειρο φαγητό.

Ποια είναι η ενδεδειγμένη λύση; Φρέσκα φρούτα σε φέτες στο ψυγείο για να μπορεί το παιδί να παίρνει όταν πεινάει. Μοιάζει απλό και υγιεινό. Είναι όμως;

Υπάρχουν διατροφολόγοι που έχουν εκφράσει μεγάλη ανησυχία για την αποθήκευση τεμαχισμένων φρούτων στο ψυγείο, ιδιαίτερα με τη φλούδα τους. Και το ερώτημα είναι ένα: Μπορούν τα τεμαχισμένα φρούτα που αποθηκεύονται στο ψυγείο να διατηρούν όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά χωρίς να αλλοιώνονται;

Ο στόχος των γονιών είναι να ταΐζουν τα παιδιά τους με σνακ φτιαγμένα από φρούτα, ώστε να απολαύσουν τα πλήρη θρεπτικά οφέλη τους. Αν η ψύξη των φρούτων θέτει σε κίνδυνο το ωφέλιμο διατροφικό τους φορτίο, τότε η κατανάλωσή τους είναι άσκοπη.

Μπορείτε όμως να ησυχάσετε. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η αποθήκευση των φρούτων και άλλων προϊόντων στο ψυγείο συνιστά έναν πραγματικά εξαιρετικό τρόπο για να διατηρήσουν την διατροφική τους αξία και να μην αλλοιωθούν. Μπορείτε λοιπόν να φάτε και να δώσετε στο παιδί σας άφοβα, υγιεινά σνακ από φρούτα που είναι αποθηκευμένα στο ψυγείο, είτε ολόκληρα, είτε τεμαχισμένα, είτε με τη φλούδα τους, είτε χωρίς αυτήν.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα διαπίστωσαν ότι κάθε οικογένεια πετάει περίπου ενάμιση κιλό τρόφιμα κάθε ημέρα. Αν το ψυγείο μπορεί να κρατήσει τα φρούτα εύγευστα και αποτρέπει το να πεταχτούν στα σκουπίδια μαζί με άλλα τρόφιμα, τότε όλοι κερδίζουν.

Οταν βάζετε τα φρούτα στο ψυγείο, προτιμήστε να τα διατηρήσετε σε πλαστικές σακούλες, τις οποίες θα αποθηκεύσετε στα ράφια του ψυγείου που είναι ειδικά για φρούτα. Τα σούπερ μάρκετ πωλούν τσάντες ειδικά σχεδιασμένες ώστε τα φρούτα να αναπνέουν. Αν δεν θέλετε να αγοράσετε τέτοιες τσάντες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλές πλαστικές σακούλες και απλά να τις τρυπήσετε με ένα πιρούνι ή μαχαίρι.

Κρατήστε τα διαφορετικά τρόφιμα και λαχανικά μακριά το ένα από το άλλο, γιατί μερικά φρούτα αποπνέουν αιθυλένιο, μια χημική ουσία που επιταχύνει την ωρίμανση αλλά και την αλλοίωση και αυτή η ένωση μπορεί να συσσωρευτεί όταν βρεθεί σε κλειστό χώρο.

Το τοπικό μανάβικο ψύχει ή ακόμα και παγώνει κάποια φρούτα πριν τα εκθέσει προς πώληση. Αυτό δεν είναι κακό, γιατί ενώ η κατάψυξη μπορεί να αλλάξει την υφή των φρούτων και των λαχανικών καθιστώντας τα λιγότερο επιθυμητά, εντούτοις δεν δημιουργεί κανένα διατροφικό πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, μάλιστα, η κατάψυξη είναι ένας ακόμα καλύτερος τρόπος για τη διατήρηση της διατροφικής ποιότητας των καρπών απ’ ό,τι η ψύξη. Ετσι, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν βάζετε φέτες φρούτων στο ψυγείο.

Τα παιδιά σας μπορούν να πάρουν τις ίδιες θρεπτικές ουσίες από τα φρούτα, είτε τα τρώνε από το ψυγείο, είτε τα τρώνε από τον πάγκο της κουζίνας. Η μόνη διαφορά είναι πως τα φρούτα που είναι διατηρημένα στην απλή ψύξη του ψυγείου μπορεί να είναι αρκετά πιο δροσιστικά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει