Τι σημαίνει ο όρος «κενές θερμίδες»;

Μπορεί να έχετε ακούσει τον όρο «κενές θερμίδες» να χρησιμοποιείται από γιατρούς ή διαιτολόγους. Τι είναι, όμως, ακριβώς οι «κενές θερμίδες» και πώς μπορείτε να τις αποφύγετε στη διατροφή σας;

Με τον όρο «κενές θερμίδες» αναφερόμαστε στις «ύπουλες» θερμίδες που μπορεί να κρύβονται στη διατροφή μας. Μην ξεγελαστείτε και πιστέψετε ότι η λέξη «κενές» αναφέρεται σε φαγητά που δεν έχουν θερμίδες. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει!

Οι «κενές θερμίδες» αναφέρονται στα τρόφιμα που έχουν πολλές θερμίδες αλλά πολύ χαμηλή διατροφική αξία.

Για να τα δούμε αναλυτικά, οι τροφές που τρώμε χωρίζονται σ’ αυτές που έχουν θερμίδες, σ’ αυτές που δεν έχουν καθόλου θερμίδες και σ’ αυτές που έχουν «κενές» θερμίδες.

Περιέχουν θερμίδες: Υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος (συνολικά γνωστά ως μακρο-θρεπτικά συστατικά)

Δεν περιέχουν θερμίδες: Ολες οι βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών (συνολικά γνωστά ως μικρο-θρεπτικά συστατικά), όπως επίσης και οι φυτικές ίνες

«Κενές θερμίδες»: Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες αλλά χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτική αξία (αυτό που αποκαλούμε junk food)

Παραδείγματα τροφών με «κενές θερμίδες»

Τηγανητές πατάτες, τηγανητό κοτόπουλο, τσιπς και όλα τα τηγανητά τρόφιμα: Μια μεγάλη σειρά πατάτες από αλυσίδα fast food μπορεί να περιέχει μέχρι και 570 θερμίδες  με τον επιβλητικό αριθμό των 30 γραμμαρίων συνολικού λίπους και των 8 γραμμαρίων τρανς λιπαρών. Μιλάμε δηλαδή για… τόνους θερμίδων από λίπος και πολύ λίγα μικρο-θρεπτικά συστατικά.

Καραμέλες και άλλα ζαχαρούχα συσκευασμένα τρόφιμα. Ενα μικρό σακουλάκι καραμέλες περιέχει τουλάχιστον 130 θερμίδες, καθώς επίσης πρόσθετα και χρωστικές ουσίες. Και πάλι πολλές θερμίδες από ζάχαρη αλλά χωρίς μικρο-θρεπτικά συστατικά.

Μπύρα, κρασί και όλα τα άλλα αλκοολούχα ποτά. Ενα κουτάκι μπύρα περιέχει περίπου 150 θερμίδες από τη ζάχαρη και όχι πολλά από τα υπόλοιπα μικρο-θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, οι θερμίδες από το αλκοόλ έχουν την τάση να αποθηκεύονται ως λίπος στην κοιλιακή χώρα (η περιβόητη «μπυροκοιλιά»).

Τα επεξεργασμένα δημητριακά, όπως τα κράκερ, τα μπισκότα, το λευκό ρύζι και το ψωμί. Τα επεξεργασμένα δημητριακά παρέχουν κάποιες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά αυτό είναι όλο.

Πώς να αποφύγετε τις «κενές θερμίδες»

Αποφύγετε τα τηγανητά τρόφιμα. Αντί για τηγάνισμα, χρησιμοποιήστε άλλες μεθόδους μαγειρέματος. Για παράδειγμα, προτιμήστε μια ψητή πατάτα με το δέρμα της αντί για πατάτες τηγανητές και ένα κομμάτι ψημένο στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα, αντί για τηγανητό κοτόπουλο.

Αποφύγετε τα ζαχαρούχα και τα κονσερβοποιημένα ποτά. Προτιμήστε να πιείτε έναν χυμό φτιαγμένο από φρέσκα φρούτα.

Δοκιμάστε δημητριακά ολικής αλέσεως αντί για επεξεργασμένα δημητριακά. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι γεμάτα με ευεργετικές φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Για παράδειγμα, προτιμήστε μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως αντί για λευκό ψωμί. Εχετε ένα μπολ με ολικής αλέσεως δημητριακά για πρωινό ή πλιγούρι βρώμης χωρίς ζάχαρη, αντί για τα κορν φλέικς.

Δοκιμάστε σνακ με φρούτα. Αντί να περιφέρεστε κρατώντας στο χέρι ένα κουτί με μπισκότα, το πρωί ή το απόγευμα, φτιάξτε ένα σνακ με φρούτα. Καλύτερα ακόμα βάλτε τα μέσα σε ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά για να πάρετε και το επιπλέον ασβέστιο και τις πρωτεΐνες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει