Η διατροφική ανεπάρκεια στην τρίτη ηλικία

Η σωστή διατροφή είναι σημαντική για τη διατήρηση υγιούς σώματος και πνεύματος στους ηλικιωμένους. Κι όμως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι της τρίτης ηλικίας που πραγματικά υποσιτίζονται.

Ακόμα και οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που έχουν πρόσβαση στην τροφή, μπορεί να εξακολουθήσουν να υποφέρουν από ανεπαρκή διατροφή και διατροφικές ελλείψεις.

Αν οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας έχουν επίγνωση των κινδύνων και μπορούν να ακολουθήσουν μια καλά ισορροπημένη διατροφή, αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να παραμείνουν υγιείς.

Αιτίες

Υπάρχει ένας αριθμός παραγόντων που μπορούν να συμβάλλουν στις διατροφικές ελλείψεις των ηλικιωμένων. Μερικοί έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην τροφή λόγω οικονομικών δυσκολιών ή σωματικής αναπηρίας. Η κατάθλιψη, η απώλεια όρεξης ή η αμνησία μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε μειωμένη πρόσληψη τροφής και υποσιτισμό, ειδικά αν κάποιος ηλικιωμένος ζει μόνος του. Επιπλέον, οι ιατρικές παθήσεις και τα φάρμακα που παίρνουν οι ηλικιωμένοι μπορούν να αυξήσουν τις διατροφικές τους ανάγκες ή να μειώσουν την ικανότητα του σώματός τους να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά.

Πρωτεϊνο-θερμιδικός υποσιτισμός

Ο πρωτεϊνο-θερμιδικός υποσιτισμός συμβαίνει όταν τα άτομα δεν καταναλώνουν αρκετές θερμίδες και πρωτεΐνες. Αν και είναι σχετικά σπάνιος στους ανεπτυγμένες χώρες, εκτιμάται ότι ακόμα και το 50% των ηλικιωμένων δεν παίρνουν αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή τους. Η κατανάλωση αρκετής πρωτεΐνης βοηθά τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας να ανταποκρίνονται στις συνολικές ανάγκες τους σε θερμίδες, ενώ η ανεπαρκής πρωτεΐνη συμβάλλει στην εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην απώλεια μυϊκής μάζας και στην καθυστερημένη επούλωση των τραυμάτων. Καλές πηγές πρωτεϊνών είναι τα άπαχα κρέατα, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και τα καρύδια. Πολλές πρωτεϊνούχες τροφές παρέχουν επίσης βιταμίνες και ανόργανα συστατικά που είναι σημαντικά για τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Βιταμίνες και μέταλλα

Οι ηλικιωμένοι βρίσκονται σε κίνδυνο για έλλειψη διαφόρων μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως ασβέστιο, ψευδάργυρος, σίδηρος και βιταμίνες D, B-12 και Ε. Οι ελλείψεις αυτές συχνά προκύπτουν από έναν συνδυασμό αυξημένης ανάγκης και ανεπαρκούς πρόσληψης. Μια καλά ισορροπημένη διατροφή ενηλίκων, που συμπεριλαμβάνει άπαχη πρωτεΐνη και δαμάσκηνα, θα μπορούσε να προσφέρει σε γενικές γραμμές επαρκείς ποσότητες αυτών των θρεπτικών ουσιών, αλλά η έρευνα δείχνει πως η βιταμίνη Β-12 σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση. Η γήρανση μειώνει την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει τη Β-12 στο λεπτό έντερο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη.

Φυτικές ίνες

Μεγάλο μέρος των ηλικιωμένων παρουσιάζει ελλείψεις στις φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου και στη διαχείριση της γλυκόζης του αίματος και της χοληστερόλης. Επιπλέον, οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, διαβήτη τύπου 2, υπέρτασης και εκκολπωματικής νόσου σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Ανάλογα με την πρόσληψη θερμίδων, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας θα πρέπει να στοχεύουν τουλάχιστον σε 21-30 γραμμάρια φυτικών ινών σε ημερήσια βάση. Καλές πηγές τους είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα προϊόντα ολικής αλέσεως.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει