Εφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Τριχόπουλος

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 76 ετών ο γιατρός και ακαδημαϊκός Δημήτρης Τριχόπουλος, του οποίου το ερευνητικό έργο ήταν πολυεπίπεδο και είχε τιμηθεί με σειρά βραβείων για τη συμβολή του στην ιατρική έρευνα.

Ο Δημήτρης Τριχόπουλος που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στην μονάδα εντατικής θεραπείας, από τις 19 Νοεμβρίου, μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, κατέληξε τα ξημερώματα της Δευτέρας (1/12) στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Γεννήθηκε το 1938 στο Βόλο και σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ειδικεύτηκε στην Παθολογία, τη Μικροβιολογία, τη Δημόσια Υγεία και Επιδημιολογία στην Αθήνα και τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Λονδίνου και του Χάρβαρντ.

Διετέλεσε καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (1989-1996), καθηγητής Πρόληψης Καρκίνου και διευθυντής του Κέντρου για την Πρόληψη Καρκίνου στο Χάρβαρντ (1993-1997).

Επίσης, ήταν καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1972, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη από το 1998 και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από τον Ιούνιο του 1997.

Ηταν από τους ερευνητές που κατέδειξαν τη συμβολή του παθητικού καπνίσματος στην ανάπτυξη του καρκίνου του πνεύμονα, καθώς επίσης και την επίδραση του τρόπου ζωής στην ανάπτυξη ασθενειών, όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά. Είχε συγγράψει περισσότερα από 650 επιστημονικά άρθρα και είχε λάβει πλήθος τιμητικών διακρίσεων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει