Εγκρίθηκε ρομποτικός βραχίονας που ελέγχεται από τον εγκέφαλο

Ενας πρωτοποριακός σχεδιασμός με λίγη έμπνευση από τον «Πόλεμο των Αστρων» μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να προσφέρει στους ακρωτηριασμένους ένα νέο βιονικό χέρι, που ελέγχεται από τον εγκέφαλο.

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε μετά από οκτώ χρόνια έρευνας και δοκιμών τον βραχίονα DEKA, ένα προσθετικό χέρι που ελέγχεται μέσω σημάτων που λαμβάνει από τον εγκέφαλο. Σε αντίθεση με τα περισσότερα τρέχοντα προσθετικά άκρα το DEKA μπορεί να εκτελέσει καθήκοντα όπως να ανοίξει και να κλείσει το φερμουάρ ενός μπουφάν, να ξεκλειδώσει μια πόρτα με το κλειδί ή να χειριστεί ένα αυγό, χωρίς να το σπάσει.

Η χρηματοδότησή του έγινε από τη DARPA, το ερευνητικό σκέλος του Πενταγώνου και η εποπτεία του από τον Dean Kamen  εφευρέτη του οχήματος Segway (ένα υδραυλικό όχημα, που κινείται αποκλειστικά με μπαταρίες και το βάρος του οδηγού, ανταποκρινόμενο στις κινήσεις του σώματός του).

Ο Kamen ονόμασε το νέο βιονικό χέρι DEKA «Luke» από το όνομα του Luke Skywalker ήρωα της ταινίας «Πόλεμος των Αστρων», στον οποίο είχε τοποθετηθεί προσθετικός βραχίονας, όταν έχασε το δεξί του χέρι σε μια μονομαχία με το φωτόσπαθο με τον Darth Vader.

Η FDA χαρακτηρίζει τη συσκευή ως το πρώτο προσθετικό χέρι που μπορεί να εκτελέσει πολλαπλές ταυτόχρονες κινήσεις μέσω ηλεκτροδίων ηλεκτρομυογραφήματος, που ανιχνεύουν ηλεκτρικά σήματα από τη σύσπαση των μυών κοντά στο σημείο όπου έχει επισυναφθεί το προσθετικό άκρο.

Ο βραχίονας που τροφοδοτείται από μπαταρία, έχει περίπου το μέγεθος και το βάρος ενός φυσικού σκέλους και έξι διαφορετικές λαβές. Ενας υπολογιστής στη συσκευή μπορεί να πει τι είδους κίνηση  θέλει να κάνει ο χρήστης της.

«Αυτή η καινοτόμος προσθετική συσκευή παρέχει νέες επιλογές για τα άτομα με ακρωτηριασμένα χέρια. Ο βραχίονας DEKA μπορεί να επιτρέψει σε ορισμένους ανθρώπους να εκτελούν περισσότερο πολύπλοκες εργασίες απ’ ό,τι μπορούσαν με τις έως τώρα προσθετικές συσκευές, με έναν τρόπο που μοιάζει περισσότερο με τη φυσική κίνηση του βραχίονα», λέει η Christy Foreman, διευθύντρια του Γραφείου Αξιολόγησης Συσκευών του FDA.

Ο βραχίονας DEKA μπορεί να ρυθμιστεί για άτομα με απώλεια άκρων στην άρθρωση του ώμου, στον άνω βραχίονα ή στον μέσο κάτω βραχίονα. Δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε κάποιον του οποίου το χέρι έχει ακρωτηριαστεί στον αγκώνα ή τον καρπό.

Στο βίντεο επίδειξης που ανήρτησε η DARPA ένας άνδρας φορώντας το ρομποτικό χέρι μεταφέρει αυγά από μία αυγοθήκη σε μία άλλη, χωρίς να τα σπάσει:

Μπορεί επίσης να σας αρέσει