Εικονικός βραχίονας ανακουφίζει πόνο από μέλος-φάντασμα

Με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή Σουηδοί γιατροί από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Chalmers επινόησαν έναν νέο τρόπο για να αντιμετωπίσουν τον πόνο ακρωτηριασμένων ασθενών από μέλος-φάντασμα.

Δημιούργησαν ένα εικονικό χέρι που ο ασθενής μπορεί να δει και να κινήσει ελέγχοντάς το από το ακρωτηριασμένο του άκρο.

Τα ηλεκτρονικά σήματα από τους μύες του ακρωτηριασμένου του χεριού «μιλάνε» στον υπολογιστή επιτρέποντας την κίνηση σε πραγματικό χρόνο.

Ο πόνος από μέλος-φάντασμα είναι μια κατάσταση από την οποία πάσχουν αρκετοί άνθρωποι που έχουν χάσει ένα από τα άκρα τους (μπορεί να συμβεί και σε οποιοδήποτε άλλο μέλος του σώματος έχει υποστεί ακρωτηριασμό ή αφαίρεση). Ο ασθενής το αισθάνεται χωρίς να το βλέπει, σα να βλέπει ένα φάντασμα. Οταν μάλιστα αισθάνεται πόνο από αυτό το ακρωτηριασμένο μέλος, τότε αυτός ο πόνος ονομάζεται πόνος από μέλος-φάντασμα. Πρόκειται για ένα σύνδρομο με εντυπωσιακή συχνότητα που μπορεί να ταλαιπωρεί ακόμα και το 80% των ακρωτηριασμένων.

Ο ακρωτηριασμένος Ture Johanson που κλήθηκε να δοκιμάσει τον εικονικό βραχίονα είπε ότι ο πόνος του μειώθηκε δραστικά χάρη στο νέο πρόγραμμα του υπολογιστή που μπορεί πια να χρησιμοποιεί τακτικά από το σπίτι του.

Ο 73χρονος Johanson που έχασε το μισό δεξί του χέρι σε ένα τροχαίο ατύχημα πριν από 48 χρόνια, είπε ότι υπάρχουν πια ολόκληρες περίοδοι που είναι απαλλαγμένος από τον πόνο και δεν ξυπνάει απ’ αυτόν τα βράδια.

Μετά από έναν ακρωτηριασμό του χεριού του, κάτω από τον αγκώνα, αντιμετώπιζε καθημερινά πόνο και ταλαιπωρία που προερχόταν από το χαμένο του άκρο και κατά τη διάρκεια όλων αυτών των δεκαετιών δοκίμασε πολλές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένης της ύπνωσης, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες από την έναρξη του προγράμματος στην κλινική του Max Ortiz Catalan στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Chalmers ο ίδιος μπορεί να υποστηρίζει πως ο πόνος του έχει πια χαλαρώσει και τον αισθάνεται μόνο στο μικρό του δάχτυλο, ενώ πριν ξεκινούσε από τον καρπό και κατέληγε στο μικρό του δάχτυλο.

Ο κ. Johanson λέει ότι έχει παρατηρήσει επίσης και άλλα οφέλη, καθώς τώρα αντιλαμβάνεται το χέρι-φάντασμα να είναι σε κατάσταση ηρεμίας και χαλαρό και όχι σαν σφιγμένη γροθιά.

«Μπορείτε να το φανταστείτε; Για 48 χρόνια το χέρι μου ήταν σα μια γροθιά, αλλά μετά από μόλις μερικές εβδομάδες εκπαίδευσης το αισθάνομαι διαφορετικό. Είναι χαλαρό, έχει ανοίξει», λέει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Johanson έχει μάθει να ελέγχει τις κινήσεις του χεριού-φάντασμα, ακόμα κι όταν δεν έχει συνδεθεί με καλώδιο στον υπολογιστή ή βλέποντας το εικονικό μέλος.

Ο Max Ortiz Catalan, ο εγκέφαλος πίσω από τη νέα θεραπεία λέει πως δίνοντας στους μύες «δουλειά», ενώ είναι σε θέση να παρακολουθεί τις ενέργειες που πραγματοποιούνται, μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για τη θεραπεία.

«Οι κινητικές περιοχές του εγκεφάλου που απαιτούνται για την κίνηση του ακρωτηριασμένου χεριού, επανενεργοποιούνται και ο ασθενής αποκτά οπτική ανάδραση και ξεγελά τον εγκέφαλο κάνοντάς τον να πιστέψει πως υπάρχει ένας βραχίονας που εκτελεί τις εντολές κίνησης. Ο ίδιος (ο εγκέφαλος) το βιώνει ως σύνολο με το ακρωτηριασμένο χέρι πίσω στη θέση του», αναφέρει.

Ο Catalan λέει πως η μέθοδός του θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βοήθεια αποκατάστασης για ανθρώπους που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ή για εκείνους με κακώσεις του νωτιαίου μυελού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει