Είναι φασόλια και φακές το «κλειδί» για χαμηλή χοληστερόλη;

Καταναλώστε άφθονα φασόλια και φακές, αλλά και άλλα όσπρια γενικότερα, καθώς αυτά μπορούν να σάς βοηθήσουν να μειώσετε την «κακή» (LDL) χοληστερόλη, όπως επίσης και τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσου.

Αυτό αναφέρει μελέτη Καναδών ερευνητών, που ανέλυσαν τα στοιχεία από 26 άλλες αμερικανικές και καναδικές μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 1.000 άτομα. Η ανάλυσή τους έδειξε ότι μια ημερήσια δόση περίπου ενός φλιτζανιού του τσαγιού όσπρια, όπως φασόλια, φακές, ρεβίθια, μπιζέλια, συνδέεται με μείωση των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL) μέχρι και 5%.

Η μείωση κατά 5% της «κακής» χοληστερόλης, πιθανολογεί μια ανάλογη μείωση κατά 5% του κινδύνου εμφάνισης καρδιακής νόσου, σύμφωνα με την ομάδα των ερευνητών του Νοσοκομείου Αγιος Μιχαήλ του Τορόντο με επικεφαλής τον δρ John Sievenpiper.

Η υγιής επίδραση των οσπρίων στην καρδιά, ήταν μεγαλύτερη στους άνδρες απ’ ό,τι στις γυναίκες, σύμφωνα με την έρευνα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνδρες τείνουν να έχουν χειρότερες διατροφικές συνήθειες και υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και έτσι μπορούν να αποκομίσουν περισσότερα οφέλη από τη μετάβαση σε μια πιο υγιεινή διατροφή.

Μερικοί από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, ανέφεραν προβλήματα στο στομάχι, όπως φούσκωμα, αέρια, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης οσπρίων.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί της διατροφής έσπευσαν να πλέξουν το εγκώμιο στα ταπεινά φασόλια και τις φακές.

«Ηρθε η ώρα τα όσπρια να κάνουν την ανατροπή. Κάνοντας μια μικρή διαιτητική αλλαγή και καταναλώνοντας μια μερίδα την ημέρα από φασόλια, ρεβίθια ή φακές, όπως το κάνει η πλειοψηφία του κόσμου, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης των καρδιακών παθήσεων, μειώνοντας την «κακή» χοληστερόλη (LDL) ειδικά στους άνδρες», τόνισε ο δρ Robert Graham, ειδικός παθολόγος στο Νοσοκομείο Lenox Hill στη Νέα Υόρκη.

Ο δρ Graham τόνισε πως η ανάλυση της μελέτης ήταν «μεθοδολογικά ισχυρή», αφού οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, προκειμένου να ελεγχθεί η επίδραση της πρόσληψης των οσπρίων στην υγεία τους. Σύμφωνα με τον καθηγητή, το όριο των τριών εβδομάδων είναι αυτό που χρησιμοποιεί και η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να αξιολογήσει οποιοδήποτε προϊόν ισχυρίζεται ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης.

Τα όσπρια είναι μία από τις πιο υποτιμημένες πηγές πρωτεϊνών. Είναι «φορτωμένα» με φυτικές ίνες, μπορούν να καταπολεμήσουν την πείνα και επομένως τα αποτελέσματα της μελέτης δεν αποτέλεσαν έκπληξη για τους επιστήμονες. Το «δύσκολο» κομμάτι είναι να πείσει κανείς τους ανθρώπους του δυτικού κόσμου να τρώνε περισσότερα όσπρια. Και πάνω σ’ αυτό πρέπει να δουλέψουν πια οι επιστήμονες.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο καναδικό περιοδικό Canadian Medical Association.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει