Είναι η aloe vera αποτελεσματική στη θεραπεία των ουλών;

Η αλόη βέρα είναι ένα φυτό του οποίου το εκχύλισμα είναι γνωστό για την ικανότητά του να καταπραΰνει το ερεθισμένο δέρμα και αποτελεί τη μόνη τοπική θεραπεία που μπορεί να μειώσει την εμφάνιση των ουλών.

Η επαναλαμβανόμενη εφαρμογή της είναι αποτελεσματική στη θεραπεία των ουλών, σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά στην περίπτωση των σημαδιών από ακμή, λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων που διαθέτει.

Αν και η αλόη βέρα θεωρείται μια πολύ ασφαλής θεραπεία, ένας ασθενής που βιώνει ασυνήθιστες παρενέργειες κατά τη χρήση της, θα πρέπει να σταματήσει τη θεραπεία και να συμβουλευτεί έναν γιατρό.

Τα σημάδια προκαλούνται όταν το χόριο (το στρώμα του δέρματος κάτω από την επιφάνεια) έχει υποστεί βλάβη. Το σώμα παράγει έναν ινώδη ιστό, το κολλαγόνο, για να κλείσει την πληγή και να βοηθήσει στην επούλωση. Το κολλαγόνο μπορεί να υποχωρήσει όταν η ζημιά στο χόριο επισκευαστεί, με αποτέλεσμα να μείνει η ουλή.

Το μέγεθος, το χρώμα και η υφή της ουλής μπορεί να συνεχίσει να αλλάζει για ένα με δύο χρόνια μετά από έναν τραυματισμό, καθώς το χόριο συνεχίζει να ανασχηματίζεται κάτω από τον ουλώδη ιστό. Η χρησιμοποίηση της aloe vera για τη θεραπεία της ουλής είναι πιο αποτελεσματική κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεδομένου ότι μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή που σχετίζεται με τη συνεχιζόμενη θεραπεία. Επιπλέον, η αλόη βέρα μπορεί να μειώσει και τη φαγούρα που σχετίζεται με τον σχηματισμό της ουλής. Οι ασθενείς δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη θεραπεία σε ανοικτές πληγές ή μέχρι και δύο εβδομάδες μετά τον τραυματισμό.

Αν και υπάρχει σε μια ποικιλία από κρέμες και λοσιόν, η πιο αποτελεσματική μορφή της aloe vera σε ό,τι αφορά τις ουλές είναι ως καθαρό τζελ χωρίς πρόσθετα. Η συχνή εφαρμογή δεν έχει γίνει γνωστό να έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα αρνητικές επιπτώσεις και όσο πιο συχνή είναι η εφαρμογή τόσο πιο αποτελεσματική είναι. Η αλόη βέρα, ωστόσο, δεν είναι μια θαυματουργή θεραπεία, δεδομένου ότι υπάρχουν και περιπτώσεις που μειώνει ελάχιστα τα σημάδια, ακόμα και μετά από πολλούς μήνες θεραπείας. Οσο πιο παλιά είναι η ουλή, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να θεραπευτεί.

Ενώ οι πιο αυστηρές θεραπείες, όπως η θεραπεία με λέιζερ ή ακόμα και η χειρουργική επέμβαση είναι διαθέσιμες για πιο σοβαρές περιπτώσεις, η χρήση της aloe vera σε ουλές ακμής ή σε τραυματισμούς σε καθημερινή βάση είναι πολύ λιγότερο δαπανηρή επιλογή.

Αλλες τοπικές θεραπείες, όπως η βιταμίνη Ε ή η κρέμα βουτύρου, έχει αποδειχθεί πως δεν έχουν καμία μακροπρόθεσμη επίδραση στην εμφάνιση των ουλών, γεγονός που καθιστά την αλόη βέρα ως ένα από τα καλύτερα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα που είναι διαθέσιμα για την θεραπεία των ουλών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει