Είναι ο πόνος στο αυτί σημάδι κοροναϊού;

Ενάμισι και παραπάνω χρόνο που ζούμε με την πανδημία, γνωρίζουμε σε γενικές τουλάχιστον γραμμές, ποια είναι εκείνα τα συμπτώματα που μπορούν να σημάνουν συναγερμό.

Γνωρίζουμε ότι ο κοροναϊός μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά και γαστρεντερικά προβλήματα, ρίγη, πυρετό, απώλεια οσμής και γεύσης.

Με την παραλλαγή Delta του ιού να κυριαρχεί σχεδόν σε όλο τον κόσμο, ορισμένοι άνθρωποι αναφέρουν συμπτώματα λίγο διαφορετικά από αυτά που γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Θα μπορούσε λοιπόν ένας πόνος στο αυτί να είναι ένα νέο σύμπτωμα της Covid-19;

«Σίγουρα ναι», υποστηρίζει ο Aμές Αντάλζα, ανώτερος μελετητής στο Κέντρο για την Ασφάλεια της Υγείας του Johns Hopkins Bloomberg.

Όπως αναφέρει, δεν θα μπορούσε κανείς να αναφέρει τον πόνο στο αυτί ως ένα κοινό σύμπτωμα κορωνοϊού, από την άλλη ωστόσο δεν είναι και πρωτάκουστο.

«Πολλές λοιμώξεις του αναπνευστικού, ειδικά αυτές που προκαλούν πονόλαιμο, μερικές φορές μπορούν επίσης να προκαλέσουν πόνο στα αυτιά», αναφέρει.

Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, τα αυτιά συνδέονται άμεσα με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, επειδή υπάρχει σύνδεση μεταξύ των ρινικών διόδων και των αυτιών. Υπάρχει μία δίοδος που ονομάζεται ευσταχιανή σάλπιγγα και συνδέει τα αυτιά με το πίσω μέρος του λαιμού. Ο κύριος ρόλος της είναι η προστασία του τυμπάνου. Υπό κανονικές συνθήκες, η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι κλειστή και δεν επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ αυτιού και φάρυγγα, όμως μπορεί να ανοίξει για να περάσει μικρή ποσότητα αέρα και να εξισωθεί η πίεση μεταξύ του μέσου αυτιού και του περιβάλλοντος, αλλά και να αποστραγγίσει τα αυτιά από τυχόν υγρά.

Όταν ένα άτομο έχει λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού (που μπορεί να προκληθεί από ιούς όπως ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί την Covid-19), οι ρινικές δίοδοι μπορούν να αποστραγγίσουν βλέννα στο λαιμό και ο λαιμός μπορεί να στείλει υγρό προς την ευσταχιανή σάλπιγγα. Η σάλπιγγα μπορεί στη συνέχεια να φράξει και να επηρεάσει την ικανότητα των αυτιών να αποστραγγίζουν το υγρό και αυτό τελικά προκαλεί πόνο στο αυτί.

Ο πόνος στο αυτί κατά τη διάρκεια κάθε είδους αναπνευστικής νόσου μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, αλλά είναι ιδιαίτερα συνηθισμένος σε μικρά παιδιά, των οποίων οι ευσταχιανές σάλπιγγες είναι μικρότερες και ως εκ τούτου μπορεί να φράξουν ευκολότερα.

Είναι πιο συνηθισμένοι οι πόνοι στο αυτί με το στέλεχος Delta;

Ενώ  δεν έχουν προβλήματα με τα αυτιά τους όλοι όσοι έχουν προσβληθεί από Covid-19, εντούτοις ένας πόνος στο αυτί είναι πιο συνηθισμένος όσο η παραλλαγή Δέλτα συνεχίζει να αυξάνεται μεταξύ του πληθυσμού.

Φαίνεται ότι η μετάλλαξη Δέλτα τείνει να έχει περισσότερα συμπτώματα της ανώτερης αναπνευστικής οδού, οπότε είναι λογικό οι άνθρωποι με την παραλλαγή Δέλτα να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με πόνο στα αυτιά τους.

Σύμφωνα με τον δρα Αντάλζα, σε ορισμένες περιπτώσεις, το υγρό στο αυτί κατά τη διάρκεια νόσησης από Covid-19 θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε λοίμωξη του αυτιού, αλλά σε αυτή την περίπτωση, το αυτί δεν επηρεάζεται πραγματικά από τον ιό SARS-CoV-2 που προκαλεί την Covid-19.

H φλεγμονή στο αυτί μπορεί να προκαλέσει δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις του αυτιού, όπως ακριβώς βλέπουμε συνήθως με τη γρίπη. Όταν το υγρό είναι στάσιμο στα αυτιά, μπορεί να μολυνθεί με βακτήρια που υπάρχουν ήδη στο σώμα. Σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός πρέπει να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για να αποτρέψει τα βακτήρια (αν και αξίζει να σημειωθεί ότι τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν σε ιογενείς ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της Covid-19, της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος).

Ενώ οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο πόνος στα αυτιά ή οι μολύνσεις των αυτιών μπορεί να είναι σημάδι του Cοvid-19, δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή Δέλτα προκαλεί περισσότερους πόνους ή λοιμώξεις στο αυτί από τα προηγούμενα στελέχη.

Ωστόσο, αν αντιμετωπίζετε πόνο στο αυτί που σχετίζεται με άλλα αναπνευστικά συμπτώματα, όπως καταρροή ή συμφόρηση στη μύτη, πονοκέφαλος, βήχας ή πονόλαιμος -μαζί με τυχόν άλλα πιθανά συμπτώματα του ιού- καλό θα είναι να εξεταστείτε για Covid-19 το συντομότερο δυνατό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει