Είναι πολύ επικίνδυνη η άσκηση μετά από μια καρδιακή προσβολή;

Παρόλο που μερικά θύματα καρδιακής προσβολής μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμους περιορισμούς στην άσκηση, η πλειοψηφία των πασχόντων θα πρέπει να την προσθέσουν την άσκηση στο πρόγραμμα αποκατάστασης της υγείας τους.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερος μύθος από την επικρατούσα άποψη ότι η άσκηση μπορεί να βλάψει όσους έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή.

Σίγουρα η άσκηση σάς βοηθά να κάψετε θερμίδες και να ρίξετε πόντους, αλλά βοηθά επίσης στην τόνωση των μυών της καρδιάς και ολόκληρου του καρδιαγγειακού συστήματος.

Η άσκηση:

* Βοηθά την καρδιά να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, παρέχοντας πλούσιο σε οξυγόνο αίμα με λιγότερους κτύπους

* Μειώνει την πίεση του αίματος, τα τριγλυκερίδια και την LDL («κακή» χοληστερόλη), βασικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακό επεισόδιο

* Ενισχύει την κυκλοφορία και αυξάνει τα επίπεδα της υγιούς για την καρδιά HDL («καλή» χοληστερόλη)

* Καθαρίζει τα αιμοφόρα αγγεία από θρόμβους αίματος και πλάκα και τα βοηθά να διαστέλλονται, όταν απαιτείται περισσότερη ροή του αίματος

* Διατηρεί τα επίπεδα σακχάρου του αίματος υπό έλεγχο και μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη

* Διαχειρίζεται το άγχος και τα συναισθήματα που θεωρούνται παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή

Προσαρμογή στις συνθήκες

Η άσκηση μετά από μια καρδιακή προσβολή θα πρέπει να προσαρμόζεται σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας στις συνθήκες της περίπτωσής σας. Οι γιατροί συνήθως ορίζουν μια θεραπευτική αγωγή άσκησης που αποτελείται τόσο από αερόβια όσο και από προπόνηση δύναμης. Η αερόβια άσκηση εκπαιδεύει το καρδιαγγειακό σύστημα να χρησιμοποιήσει το οξυγόνο περισσότερο αποτελεσματικά, ενώ οι ασκήσεις οικοδόμησης δύναμης αυξάνουν τη μυϊκή μάζα και βελτιστοποιούν την λειτουργία των οργάνων.

Εντός δύο εβδομάδων από την καρδιακή προσβολή, ξεκινήστε με 5 έως 10 λεπτά άσκησης την ημέρα. Περπατήστε σε μια επίπεδη επιφάνεια, όπως ένας διάδρομος ή κάντε κύκλους σε στατικό ποδήλατο. Προσθέστε μερικές ασκήσεις με βάρη στο πρόγραμμά σας. Αυξήστε το χρόνο άσκησης από 1 έως 2 λεπτά την ημέρα, μέχρι να είστε σε θέση να ασκηθείτε για 30 λεπτά τρεις με πέντε φορές την εβδομάδα.

Μην εμπλέκεστε σε έντονη σωματική δραστηριότητα μετά από μια καρδιακή προσβολή. Ο καρδιακός μυς χρειάζεται τουλάχιστον έξι εβδομάδες για να επουλωθεί. Να είστε σε επιφυλακή για οποιοδήποτε από τα παρακάτω σημάδια που θα αισθανθείτε στη διάρκεια της άσκησης:

* Κράμπες στα χέρια ή τα πόδια

* Μεγάλη δύσπνοια

* Αδυναμία να συνεχίσετε μια συζήτηση

* Σοβαρός πόνος στην καρδιά

* Θολή όραση

* Ακανόνιστοι χτύποι της καρδιάς

* Ναυτία

* Ζάλη

Παρακολουθήστε τον καρδιακό ρυθμό κατά τη διάρκεια της άσκησης φροντίζοντας να μην υπερβαίνει τους 30 παραπάνω χτύπους απ’ αυτούς που έχετε σε κατάσταση ηρεμίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει