Είναι στ’ αλήθεια οι κίνδυνοι από την καθιστική ζωή τόσο μεγάλοι;

Οι ερευνητές έχουν συνδέσει την καθιστική ζωή με μια σειρά από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και του μεταβολικού συνδρόμου, αλλά και άλλες εξίσου σημαντικές συνθήκες.

Οι συνθήκες αυτές περιλαμβάνουν αυξημένη αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο αίματος, υπερβολικό σωματικό λίπος γύρω από τη μέση και μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης.

Το πολύ καθισιό φαίνεται, επίσης, να αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο και καρκίνο.

Μια πρόσφατη μελέτη που συνέκρινε ενήλικες που δαπανούσαν λιγότερες από δύο ώρες μπροστά στην τηλεόραση με άλλους που βρίσκονταν μπροστά από την οθόνη περισσότερες από τέσσερις ώρες, βρήκε ότι εκείνοι που κάθονταν περισσότερο χρόνο είχαν:

* 50% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία

* Περίπου 125% αυξημένο κίνδυνο επεισοδίων που συνδέονταν με καρδιαγγειακή νόσο, όπως πόνο στο στήθος (στηθάγχη) ή καρδιακή προσβολή

Ο αυξημένος κίνδυνος ήταν ξεχωριστός από τους άλλους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, όπως το κάπνισμα ή η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Το να κάθεται κανείς μπροστά από την τηλεόραση, δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Οποιοσδήποτε κάνει καθιστική ζωή, είτε μπροστά στην τηλεόραση, είτε πίσω από ένα τιμόνι, είτε μπροστά από ένα κομπιούτερ, είτε σε ένα γραφείο, αντιμετωπίζει τον ίδιο κίνδυνο. Επιπλέον, οι λίγες ώρες την εβδομάδα στο γυμναστήριο ή η απασχόληση με οποιοδήποτε άλλο τρόπο σε μέτρια ή έντονη δραστηριότητα, δεν φαίνεται να αντισταθμίζει σημαντικά τον κίνδυνο.

Αντίθετα, η λύση φαίνεται πως είναι οι άνθρωποι να κάθονται λιγότερο και να κινούνται περισσότερο συνολικά. Μπορείτε να ξεκινήσετε απλά με το στέκεστε αντί να κάθεστε, κάθε φορά που έχετε την ευκαιρία.

Για παράδειγμα:

* Σταθείτε όρθιοι όσο μιλάτε στο τηλέφωνο ή αν πρόκειται να φάτε ένα γρήγορο γεύμα στο δρόμο

* Οταν εργάζεστε σε ένα γραφείο καθιστοί για μεγάλα χρονικά διαστήματα, δοκιμάστε να σηκώνεστε συχνά ή αν το επιτρέπει η δουλειά σας (αν για παράδειγμα σχεδιάζετε) δοκιμάστε ένα γραφείο στο οποίο να δουλεύετε και όρθιοι

Αν δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα απ’ αυτά βάλτε απαραιτήτως στο πρόγραμμά σας το περπάτημα. Η μετακίνηση θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να αυξήσετε την ενέργειά σας.

Η κίνηση των μυών ενεργοποιεί και άλλες σημαντικές διεργασίες που συνδέονται με την κατανομή των σακχάρων μέσα στο σώμα σας. Οταν κάθεστε, αυτές οι διεργασίες καθυστερούν και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος για την υγεία σας. Οταν στέκεστε όρθιοι ή κινείστε επιτρέπετε σ’ αυτές τις διαδικασίες να επανέλθουν ξανά στη δράση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει